Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bez nosaukuma

Šoreiz lasīšu fragmentu no romāna Dzimtenīte. Romāns nule kā nominēts Gerkena romāna konkursā un ieguvis godpilno trešo vietu. Tas, protams, nav par kandžu, bet gan - par dzimtenes zaudēšanu. Savā ziņā opozīcija Viļa Lācīša Stroikai, jo tas ir pavisam cits stāsts, ja sievietes pusmūžā, atstādamas savus bērnus, pašas sen vīru atstātas, dodas peļņā un nonāk citā provincē - Skotijā.

Kā viņas iztur vai neiztur zivju fabrikā apsaldētām rokām un olnīcām. Romāns ir kā jautājums, kas tā dzimtene tāda ir un vai vispār ir vajadzīga. Manu lasīšanu varēs klausīties šodien plkst. 19 kim? laikmetīgās mākslas centrā. Prozas lasījumos piedalos katru gadu kopš 2004. gada, kad lasīju fragmentus no sava pirmā, tolaik vēl neiznākušā romāna Adata un vārgā balsī mēģināju nodziedāt pāris taktu no PSRS himnas.

Andra Manfelde

Guntis Berelis

Nepiedalos, jo satrāpījās darbu sastrēgums - arī priekšvārds prozas izlasei, no kurā iekļautajiem stāstiem dažs pirmoreiz atklātībā parādījās tieši Prozas lasījumos. Vispār prātā bija atraktīvs stāstiņš. Nesanāca, un ar haltūru negribas piedalīties. Ko man nozīmē Prozas lasījumi, piecos vārdos nevar atbildēt. Viens - reizi gadā pačupoties ar citiem, uzzināt, kas viņiem sarakstījies. Divi - tradīcija, uz savas ādas izjutu pirmos Prozas lasījumus. Trīs - izbrīns par publikas pūļiem. Četri - prozaiķis vispār ir alu dzīvnieks. Parādīšanās dienasgaismā nāk par labu, un Prozas lasījumi ir svarīgs spiedējs. Pieci - tur ir kas simbolisks, tāda kā prozas teritorijas apjēgšana komplektā ar Dienas grāmatas izdotajiem Prozas lasījumiem klātienē un neklātienē. Gads pie gala, jāpavelk svītra, re, tas uzrakstījis šito, tas - to, bet es vispār neko un tamlīdzīgi.

Inga Gaile

Es savā mūžā esmu uzrakstījusi trīs ļoti īsus stāstus: pirmais bija Stolipina pavasaris ap 2000. gadu, otrais 2009. gadā Viļņā Egle Viļņā, trešais ir tapis tagad šā gada Prozas lasījumiem - Veča - vecmāmiņa, pareizi - nepareizi. Tas būs par kādu mazu meiteni, kura, pateicoties vienam drosmīgam vecmāmiņas teikumam, uzzina, ka viņai ir pašai sava griba. Es neesmu mērķtiecīgi strādājoša prozaiķe. Esmu dzejniece, kas vēlas piedalīties Prozas lasījumos, tieši tamdēļ arī tapa šis stāsts. Piedalos pirmo reizi un esmu ārkārtīgi pagodināta un iepriecināta. Parasti man pietrūkst pacietības prozas rakstīšanai, taču pēdējā laikā ļoti gribas izstāstīt stāstu. Arī šā brīža dzejoļi ir gari - saturs ņem virsroku pār formu. Prozu gan turpmāk neplānoju rakstīt. Manā galvā ir pārāk liels haoss sarežģītu romāna struktūru sastādīšanai.

Andris Akmentiņš

Pašlaik ucinu mazos dvīņus pa māju Ventspilī un cenšos uz Rīgu lieku reizi nebraukt. Šoreiz es kā goda viesis piedalījos Kurzemes prozas lasījumos (tajos izraudzīja autoru, kas piedalās Prozas lasījumos Rīgā - L. K.). Ideja par priekšsacīkstēm man negāja pie sirds. Esmu jau vairākas reizes apbalvots, tāpēc pats nolēmu nepiedalīties. Lasījumi Ventspilī parādīja, ka tik lieliski jauni autori var tikt manā vietā! Es rakstu lēni, slinki un pamazām, paralēli dzīvojot tālāk un aizpildot nezināmās vietas prozā ar jaunu dzīves pieredzi. Prozas lasījumu dēļ vienmēr esmu padzinis uz priekšu kādu atsevišķu gargabala fragmentu, noslīpējot to kā īso stāstu. Par to jūtos ļoti pateicīgs. Kā labākie pasākumi prātā palikuši tie, kas notiek mazos krodziņos un klubos, kur daļa sanākušo var mierīgi nosēsties uz grīdas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?