Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Bez nosaukuma

Prātoju - kā tā rodas. Vai dzimtenes mīlestību iezīž ar mātes pienu? Iegūst no Latvijas krāšņās dabas? Vai tā rodas, izmantojot tikai valsts labumus? Man šķiet, dzimtenes mīlestība ir tad, kad dzimtenē paliek gan grūtajos, gan treknajos gados.

Kas ir dzimtenes mīlestība?

Mākslinieka Jāzepa Pīgožņa saknes ir Latgalē, kuru viņš slavina savos darbos. Viņa gleznas skatāmas Polijas, Bulgārijas, Krievijas, Baltkrievijas muzejos, arī daudzās privātkolekcijās ārzemēs, bet viņš pats ir bijis un būs Latvijā. Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris mākslinieks Jāzeps Pīgoznis saka, ka cilvēks ļoti pieradinās pie priekšrocībām, pie dzīves apstākļu uzlabošanās un ļoti spēcīgi pārdzīvo nepieciešamību atkāpties no tām. Tādi nu mēs esam.

Šajos laikos bieži dzirdam: tālāk vairs nav kur iet... Mākslinieks gan teic, ka viņam esot pietiekami gara dzīves pieredze, lai tā runāt neatļautos.

Jāzeps Pīgoznis atceras, kā pusaudža gados viņa vecāku paaudzi ļoti varmācīgi, bieži vien represīvi sadzina kolhozos. Citi paši ieskrēja, baidīdamies no Sibīrijas. Mākslinieks pieļauj, ka psiholoģiski Latgalē tas bija vēl smagāk nekā, teiksim, Kurzemē, kur jau paaudzēs bija realizējuši viensētnieka - zemes saimnieka - izjūtas. Jāzepa tēvs 20. gados ar visiem sapņiem un iecerēm izgāja viensētā, uzcēla mājas un iekopa zemi, bet 40. gados tam visam tika pārvilkts krusts.

Pirmajos kolhoza gados darbā bija jāiet kā klaušās. Viss saražotais jānodod valstij, un gada beigās izrādījās, ka cilvēki palikuši parādā. Kā tas iespējams? Tajos laikos viss bija iespējams. Bija arī gadi, kad par tā saucamo darbadienu saņēma vienu kapeiku, tātad gadā varēja nopelnīt apmēram trīs rubļus.

Kad kolhozs vēl bija viena vienīga liela nelaime, cilvēki lika lietā izdomu un darbu un iemācījās iztikt no piemājas dārziņa, kuru pusslepeni, pusnelegāli centās apstrādāt. Protams, tā bija izdzīvošana, nevis dzīvošana, turklāt pilnīgos beztiesiskuma apstākļos.

Un pirms kolhozu laikiem taču bija vēl karš - garš un briesmīgs. Frontes līnijas un ideoloģijas vēlās uz priekšu un atpakaļ, atkal uz priekšu un atpakaļ. Cilvēka dzīvība trīcēja kā apses lapa vējā...

Bet mākslinieks, tāpat kā mēs, daudzi citi šīs paaudzes cilvēki, kā klints stāvēja par Latviju. Diemžēl mūsdienās to esam aizmirsuši. Bet būtu jāatceras. Un par to jārunā ar jaunatni.

Nora Ozoliņa

Kad paēst ir greznība

Man drīz būs 64 gadi, pensijā esmu nepilnus divus gadus. Laikrakstos lasu, ka Latvijā vidējā pensija ir apmēram 160 latu. Bet tad pastāstīšu par sevi: esmu izaudzinājusi divus bērnus. Mans darba stāžs līdz aiziešanai pensijā bija 28 gadi un divi mēneši, un man aprēķināja pensiju - 73 lati.

Pēc pensionēšanās vēl pusotru gadu nostrādāju, un tagad mana pensija ir 76 lati. Kopējais darba stāžs - 29 gadi.

Mani interesē, vai kādreiz varēšu saņemt cilvēkam kaut cik cienīgu pensiju? Sociālajā nodaļā atbildēja, ka, iespējams, ar tik lielu pensiju man būs arī jānomirst, jo mans darba stāžs nav 30 gadu, bet tikai 29.

Es neizprotu šo absurdo likumu, kurš mani nostāda vienā līmenī ar cilvēku, kurš nav strādājis gandrīz nemaz. Un kā tas iespējams, ka daudzas manas vienaudzes, kuras strādājušas vēl mazāk nekā es, tomēr saņem divreiz lielāku pensiju? Kā tas iespējams, ka vienam pensija 700 latu, bet citam tikai 70?

Vai tiešām absurdajai pensiju aprēķināšanas sistēmai vienreiz nepienāks gals?

Lasu par ES pasludinātā Senioru gada aktivitātēm mūsu valstī - par kādām aktivitātēm es varu runāt, ja no savas pensijas nevaru atļauties pat tādu izvirtību - kā paēst?!

Skaidrīte Jelgavā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?