Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bez nosaukuma

Rūgtā zemeņu kūka

Vārdu salikums «zemeņu kūka» jau teju folklorizējies kā apzīmējums amatpersonu mēģinājumiem paballēties uz valsts rēķina. 2007. gada jūnijā Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātā tika svinēta ministres Inas Gudeles (ZZS) dzimšanas diena. Ministrijas darbinieki saņēma e-pastu ar aicinājumu «uz zemeņu kūku un glāzi vīna». Pasākums bija oficiāli noformēts kā seminārs pašvaldību pārstāvjiem par e-pakalpojumu attīstību, un tam tika iztērēti 930 latu valsts budžeta līdzekļu (telpu īre, ēdināšana, ziedu iegāde utt.). Kūkas pēcgarša bija rūgta, pāris dienu pēc gadījuma publiskošanas I. Gudele atkāpās no amata un atmaksāja Valsts kasei par zemeņu kūku un vīnu iztērētos Ls 790, liecina mājaslapā DeputatiUzDelnas.lv apkopotā informācija.

Ģimenes vērtības tikai vārdos

2008. gadā īpašu uzdevumu ministrs integrācijas lietās bija Oskars Kastēns, kurš pārstāvēja LPP/LC - partijas, kas stingri aizstāvēja un deklarēja ģimenes vērtības. Pēc saņemtās neoficiālās informācijas un aizdomām par precētā politiķa ārpus ģimenes sakariem laikraksts Diena veica eksperimentu, kura rezultātā ministrs iesaistījās romantiskā sarakstē un vairākas reizes arī satikās ar jaunu sievieti, kura patiesībā bija žurnāliste, un izteica viņai seksuāla rakstura piezīmes. Pēc eksperimenta atklāšanas O. Kastēns uzsvēra - jau no paša sākuma esot zinājis, ka satiekas ar žurnālisti, un viņa mērķis bijis pārbaudīt, cik tālu gatavi iet reportieri. Materiāla publiskošanas dienā politiķis atzina savas rīcības divdomīgumu, atvainojās ģimenei un partijai LPP/LC, bet ministra krēslu neatstāja. Nākamajā Saeimā viņu neievēlēja.

Sapinies liecībās, pamet politiku

2006. gada oktobrī Saeimas priekšsēdētājam Indulim Emsim (ZZS) Ministru kabineta telpās nozaga portfeli, kurā bija skaidra nauda 10 000 ASV dolāru apmērā. Zādzība nokļuva izmeklētāju uzmanības lokā, izmeklējot tā saucamo Lemberga stipendiātu epizodi Ventspils amatpersonu lietā, kas saistīta ar nelegāliem skaidras naudas maksājumiem Saeimas deputātiem no Ventspils uzņēmumu melnās kases laikā no 2001. līdz 2006. gadam.

Izmeklēšanas gaitā I. Emsis sniedza nepatiesas liecības par viņam nozagtās naudas apmēru, saņemšanu un izlietošanas apstākļiem, un 2007. gadā saistībā ar to pret viņu tika sākts kriminālprocess. Nākamajā dienā pēc kriminālprocesa sākšanas I. Emsis paziņoja par atkāpšanos no Saeimas prezidija priekšsēdētāja amata un nolika deputāta mandātu.

Oktobra vidū I. Emsim tika celta apsūdzība, viņš atzina savu vainu un piekrita samaksāt noteikto sodu 5040 latu, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts. Pēc skandāla I. Emsis pameta aktīvo politiku, liecina mājaslapā DeputatiUzDelnas.lv apkopotā informācija.

Labi, ja turīga sieva

Pērn aprīlī toreizējā ekonomikas ministra Arta Kampara (Vienotība) iesniegtajā valsts amatpersonas deklarācijā par 2010. gadu atklājās, ka ministrs samazinājis savas personiskās kredītsaistības par aptuveni 70 000 latu, bet viņa norādītie ienākumu avoti radīja šaubas par līdzekļu izcelsmi. A. Kampars apgalvoja, ka 27 000 latu ir sievas dāvinājums, lai gan viņa sievas oficiāli zināmie nekustamo īpašumu darījumi bija mazāki par dāvināto summu. Šaubas radīja arī otrs darījums - 35 000 latu drošības naudas maksājums no Kamparam piederošā SIA Ronis iespējamā pircēja, kura vārdu ministrs atteicās atklāt. KNAB atteicās ierosināt kriminālprocesu par A. Kampara darījumiem, taču sāka resorisko pārbaudi, kurā interešu konflikta likuma pārkāpumus nekonstatēja. Vienotības Ētikas komisijas un citu šīs apvienības deputātu reakcija bija nogaidoša un pretrunīga. A. Kampars 11. Saeimas vēlēšanās nekandidēja, bet pēcāk kļuva par Vienotības ģenerālsekretāru.

Pārmet shēmas

Aizdomu ēna ir kritusi arī uz bijušo tieslietu ministru Aigaru Štokenbergu (Vienotība). Pērn neilgi pirms Saeimas vēlēšanām portāls pietiek.com vēstīja par A. Štokenberga «apšaubāmajām likumīgajām nodokļu shēmām», kā arī neskaidrībām saistībā ar apmaksu dalībai mediju treniņā Londonā. Lai gan 11. Saeimas vēlēšanās A. Štokenbergs Vienotības sarakstā Zemgalē startēja ar pirmo numuru, tomēr parlamentā ievēlēts viņš netika. Savukārt nupat tas pats portāls ziņoja, ka A. Štokenbergs amatpersonas deklarācijā, kas jāaizpilda, stājoties a/s Pasažieru vilciens valdes locekļa amatā, neesot norādījis iepriekš publiski pausto informāciju par uzņēmējdarbību Zviedrijā.

Nepareizais brokeris

Pērn decembra beigās Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa vērsās pie premjera, ziņojot par vairākiem kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) pārkāpumiem. Tostarp S. Zvidriņa norādīja, ka ministres uzdevumā bijis jāpārtrauc veselības apdrošināšanas iepirkums, jo neesot izvēlēts pareizais brokeris. Kā eksperts šajā jautājumā ticis uzaicināts ministres vīrs - apdrošināšanas brokeru sabiedrības Marsh darbinieks. Premjers valsts sekretāres vēstuli nodeva izvērtēšanai pēc būtības KNAB, kas nekonstatēja pārkāpumus ministres rīcībā, bet norādīja uz ētikas ievērošanas nepieciešamību, liecina LETA arhīvs.

*Apkopoja Aleksandra Fahretdinova

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?