Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Bez pārmaiņām vairs nevar

Tas, ka saskaņā ar Eurostat datiem tikai 6% Latvijas uzņēmumu izmanto mākoņpakalpojumus, jau izskanējis gana plaši un skaļi. Taču pietiek sūroties par to, laiks domāt par iemesliem, kāpēc šādā situācijā esam nonākuši un ko lietas labā varam darīt.

Viens no iemesliem jāmeklē izglītībā. Joprojām mācību procesā nepietiekami tiek integrētas tehnoloģijas. Kāpēc jaunieši tik veiksmīgi izmanto sociālos tīklus un dažādas lietotnes? Tāpēc, ka ieraudzījuši un novērtējuši to pielietojumu ikdienā. Tieši tāpat mācību procesā skolēniem būtu jāapgūst biznesa produktivitātes rīki. Tam nepieciešama tehnoloģiju pieejamība un vēl jo vairāk arī zinoši un motivēti pedagogi, kuri spēj demonstrēt erudīciju un prasmes tehnoloģiju lietojumā.

Mana pieredze rāda, ka arī augstskolu uzņēmējdarbības programmās nepietiekama uzmanība tiek atvēlēta biznesa produktivitātes tehnoloģiju rīkiem, datu analīzei un aprēķiniem, pārsvarā izmantojot tikai vienu rīku - Excel programmu. Ar to, protams, var paveikt daudz, bet studentiem būtu tiesības zināt, ka pieejami arī citi risinājumi, kas palīdz analizēt biznesa datus.

Otrais iemesls ir uzņēmēju fokusēšanās uz īstermiņa mērķiem un peļņu. Informācijas tehnoloģijas (IT) ir ieguldījums. Tieši uzņēmumi, kas investē tehnoloģiju ieviešanā - uzņēmuma resursu vadības, klientu attiecību vadības vai citos risinājumos -, ilgtermiņā ir efektīvāki un konkurētspējīgāki.

Trešais iemesls ir joprojām izplatītais uzskats, ka ikviena uzņēmuma biznesa procesi ir tik unikāli, ka noteikti būs nepieciešams īpaši veidots IT risinājums, un tas būs dārgi. Šībrīža risinājumi ir pietiekami elastīgi un modulāri, lai katrs tos varētu pielāgot savām vajadzībām. Nedaudz pamainīt pašiem savus biznesa procesus ir ievērojami lētāk, nekā pilnībā adaptēt programmatūru ierastajiem procesiem, un produktivitātes ieguvums noteikti atmaksājas.

Ko tad darīt lietas labā? Vispirms fokusēties uz tehnoloģiju lietojamību jau no bērna kājas. Apsveicama ir pēdējā laikā izskanējusi ideja, ka arī Latvijā, līdzīgi kā Igaunijā, jādod iespēja mācīties programmēt jau no pirmās klases. Pedagogu sagatavošanā jau līdz šim esam ieguldījuši daudz. Pirmie rezultāti ir cerīgi - gan skolēnu, gan skolotāju motivācija, lietojot tehnoloģijas, paaugstinās.

Uzņēmējiem sadarbībā ar Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju un uzņēmēju organizācijām pieejami dažādi kursi tehnoloģiju prasmju apguvei, labās prakses piemēri un pieredzes apmaiņas iespējas. Vajadzīga tikai motivācija darīt.

Mūsu nozares uzdevums ir iedot vienkāršus, ērti lietojamus rīkus, ar ko darboties, taču pašu uzņēmumu ziņā ir šo rīku efektīva izmantošana straujākai sava biznesa attīstības nodrošināšanai. Tie, kuri to apgūst, kļūst konkurētspējīgi starptautiskajā vidē un ir stipri labāk apbruņoti stabilai ilgtermiņa izaugsmei. Tiem, kas orientējas tikai uz iekšējo tirgu, jāatrod ļoti specifiska darbības niša, lai varētu izdzīvot spēcīgās konkurences apstākļos. Runājot Raiņa vārdiem: «Pastāvēs, kas pārvērtīsies!»

*Microsoft Latvia vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?