Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Biļešu cenas izaicina skatītāju pirktspēju

Lielais pasākumu blīvums un samērā augstās biļešu cenas nav palikušas bez sekām - ne visi pasākumi, kas šovasar tiek piedāvāti Latvijas iedzīvotājiem un ārvalstu viesiem, ir izpārdoti. Šobrīd notiekošā Pasaules koru olimpiāde ir apliecinājums tam, ka bezmaksas pasākumos skatītāju ir ļoti daudz, savukārt par maksu biļetes bieži vien netiek izpārdotas.

Olimpiādes rīkotāji pirms dažām dienām izsūtīja paziņojumu presei, kurā lepojās, ka konkursi norit pilnās zālēs. Tas nudien nav pārsteidzoši, jo konkursi, tāpat kā Vērmanes dārzā un Esplanādē notiekošie draudzības koncerti, ir bezmaksas. Diena pārliecinājās, piemēram, ka Vērmanes dārzā koncerti bija labi apmeklēti gan no rītiem, gan vakaros.

Ieradumi atšķiras

Svētdien īsi pirms koru lielkoncerta Mežaparka Lielajā estrādē Biļešu paradīzes mājaslapā sēdvietu plānā netrūka brīvu vietu, īpaši dārgākajos - 30 un 50 eiro - sektoros. Pašā koncertā gan vizuāli nebija tik liela cauruma skatītāju rindās, bet lielā mērā tikai tāpēc, ka daļa pārsēdās uz labākām vietām. Daudz biļešu pieejamas uz citiem Koru olimpiādes koncertiem, piemēram, šovakar paredzēto Zvaigžņu koncertu, kurā brīvi pieejamas biļetes par 20 līdz 50 eiro. Mazākās zālēs, kurās arī biļešu cenas ir augstas, zāli izdodas piepildīt veiksmīgāk. Vēl viens Rīgas 2014 programmā iekļautais pasākums - Sanktpēterburgas Marijas teātra viesizrāde Apburtais ceļinieks Latvijas Nacionālajā operā - arī ir padārgs prieks, kurā izpārdotas ir lētākās (27 līdz 70 eiro) un dārgākās (170 un 200 eiro) biļetes, savukārt vakar vēl brīvi varēja iegādāties biļetes par 100, 120 un 150 eiro. Šī pasākuma rīkotāji gan sarūpējuši alternatīvu rīdziniekiem - iespēju pie operas brīvā dabā bez maksas skatīties izrādes translāciju, nodrošinot apmēram 400 skatītāju vietu.

Nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle atzīst, ka kultūras pasākumus apmeklē relatīvi neliels cilvēku skaits, tāpēc Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu plānā ir ļoti daudz aktivitāšu, lai palielinātu kultūras pasākumu apmeklētāju skaitu kopumā. Tas ir attaisnojies, piemēram, izstāžu apmeklētāju skaits ir pieaudzis un sasniegtas tādas mērķa grupas, kas līdz šim nebija izstāžu apmeklētāju lokā. Tomēr D. Čivle atzīst, ka aptuveni kopš vasaras saulgriežiem pasākumu blīvums ir ļoti liels. «Atšķiras biļešu pircēju ieradumi. Uz popmūzikas un rokmūzikas koncertiem biļetes izpērk tūlīt pēc to izsludināšanas krietni pirms pasākuma norises laika. Tā veida koncertiem, ko piedāvājam mēs, ir cita publika, kas pērk pēdējā brīdī. Piemēram, čempionu koncerti ilgi stāvēja tukši, bet aizpildījās divas dienas pirms koncerta un bija izpārdoti,» skaidro D. Čivle. Viņa arī norāda, ka nepārdotās Koru olimpiādes koncertu biļetes tiek piedāvātas gan brīvprātīgajiem, gan policistiem un mediķiem, kas piedalās pasākuma norises nodrošināšanā.

Uz pasaules fona - lēti

Rīgas 2014 vadītāja arī nepiekrīt apgalvojumam, ka biļetes ir ļoti dārgas. «Dārgo biļešu skaits proporcionāli kopējam skaitam ir relatīvi neliels. Mēs esam vērtējuši cenu līmeni tā, lai tas būtu «paceļams» ģimenei, kas grib aiziet uz koncertu. No otras puses, šis ir starptautisks pasākums, un salīdzinājumā ar koncertiem citās valstīs cenas ir zemas. Daudzi koru dalībnieki ar entuziasmu nopirka biļetes uz pasākumiem, par kuriem viņu valstīs nāktos maksāt krietni vairāk,» uzsver D. Čivle.

Skatītāju pirktspējai izaicinājums ir arī citi pasākumi, kas vasaras sezonā notiek Latvijā. Piemēram, uz Siguldas Operas svētkos plānoto izrādi Karmena šobrīd pārdošanā ir biļetes tikai par 43 un 57 eiro. Sanktpēterburgas operas viesizrāde Dons Žuans Jēkabpilī ir lētāka - no 8 līdz 20 eiro. Var gan, protams, Latvijas pasākumu biļešu cenas salīdzināt ar pasaules operfestivāliem vai arī ar biļešu cenām uz operas Elektra izrādi otrā šīgada Eiropas kultūras galvaspilsētā Ūmeo Zviedrijā, kur, pārrēķinot uz eiro, biļetes maksā no nepilniem 40 līdz vairāk nekā 80 eiro par sēdvietu brīvā dabā, vecās kazarmās.

Dārgi ir arī Dzintaru koncertzālē notiekošie Krievijas estrādes mākslinieku koncerti un citi pasākumi, kas orientēti galvenokārt uz turīgiem krievvalodīgiem iedzīvotājiem un austrumu kaimiņvalstu tūristiem. Piemēram, Grigorija Ļepsa koncertā, kā liecina informācija Biļešu servisa mājaslapā, zālē ir pieejama tikai viena brīva sēdvieta par 120 eiro, dažas vietas sānos pie galdiņiem maksā no 150 līdz 205 eiro. Arī 300-400 eiro cenas nav bijis šķērslis pasākuma Dziedošais Kivins apmeklētājiem, kaut arī nevar apgalvot, ka zāle būtu pilnībā izpārdota. Vēl ir diezgan daudz iespēju iekļūt arī pretrunīgi vērtētajā konkursā Jaunais vilnis, uz atklāšanas koncertu biļešu cenas ir diapazonā no 120 līdz 300 eiro, uz citiem koncertiem - no 60 līdz 150 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?