Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Birokrātiskā terase

Uzņēmējs, projekta Dienas Starts dalībnieks Gints Zīverts* runā pa tālruni. Viņš skaidrojas ar kādu pašvaldības policijas darbinieku. Problēmas ir sagādājusi Ginta taizemiešu restorāna āra terase.

Policijas vizīte

Dokumentus terases uzstādīšanai pie sava restorāna Kotai Kaļķu ielā 2 jaunais uzņēmējs sāka kārtot jau uzreiz pēc ēstuves atvēršanas maijā. «Aizgāju uz pilsētas būvvaldi pajautāt - ko tad īsti vajag, lai izliktu ārā pāris galdiņu. Teica: neko īpašu - atnesiet projektiņu, uzzīmējiet, kā tas viss izskatīsies, un nāciet pie mums. Diemžēl man būvvaldē neviens nepateica, ka šī terase ir jāsaskaņo arī ar Rīgas pilsētas Centra rajona izpilddirekciju,» par savām birokrātiskajām likstām stāsta Gints.

Pirms pāris dienām ciemos restorānā ieradušies Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki, kas paziņojuši, ka terase nav tomēr līdz galam saskaņota. «Vismaz labi, ka izteica tikai brīdinājumu un lika saskaņot terasi līdz galam. Tomēr esmu neizpratnē, kādēļ, lai izliktu pie restorāna pāris galdiņu, ir jānoņemas ar tik daudz papīriem un iestādēm. Vai tiešām nav iespējams lietas sakārtot tā, lai uzņēmējam nav jāvazājas riņķī, kārtojot bezjēdzīgus papīru kalnus un tērējot laiku?!» sūrojas restorāna īpašnieks.

Terases robežincidents

Gints stāsta - lai saskaņotu restorānā paredzētos āra galdiņus, ir nepieciešams arhitekta zīmēts projekts, atļauja no telpu īpašnieka, atļauja no zemes īpašnieka, fotogrāfija ar vietu, kur tiks izvietoti galdiņi, un ar datorgrafiku, kā tie izskatīsies, kā arī vietas aerofotogrāfija ar iezīmētām terases robežām. Tāpat terase ir jāsaskaņo ar Rīgas Centra rajona izpilddirekciju - uz turieni ir jāaiznes būvvaldē saskaņotais projekts, kā arī fotogrāfija ar terases galīgo izskatu.

Uzņēmējs atklāj, ka pēdējais nosacījums pat īsti nav izpildāms: «Kaimiņu restorāns ir uzbūvējis savu Rīgas domē saskaņoto terasi daļēji arī manā teritorijā, līdz ar to visus galdiņus es nemaz nevaru izvietot. Viņi gan saka, ka arī visu esot saskaņojuši. Tiesa, nekādus dokumentus vēl neesmu redzējis.»

Pārējie dzīvo bez raizēm

Atšķirībā no Ginta Zīverta, pārējiem projekta Dienas starts dalībniekiem ar birokrātiju sanāk sadurties krietni mazāk. «Godīgi sakot, man ar valsts iestādēm pagaidām nesanāk daudz saskarties. Varbūt dokumentu vākšana jauno uzņēmēju atbalsta programmām paņēma kādu brīdi, bet tas jau bija pasen. Mani vairāk skar grūtības atrast labus programmētājus pastāvīgam darbam, turklāt šobrīd arī daži klienti ir aizmirsuši samaksāt,» stāsta IT uzņēmuma IT Sapiens vadītāja un īpašniece Eva Narunovska.

Arī Sandis Tutins, tīrīšanas uzņēmuma Tutinelli dibinātājs no Rēzeknes puses, atzīst, ka tādu īstu birokrātisku problēmu viņam neesot. «Protams, ir zināma ņemšanās ar to smago mašīnu mazgāšanas atļaujām, turklāt joprojām neesam izgājuši darba drošības kursus, tādēļ šajā jautājumā ir jāalgo ārpakalpojuma sniedzējs. Bet principā varu atbildēt, ka ne - mums nekādu problēmu ar birokrātiju nav,» Sandis saka.

Valodu skolas Password X īpašniecei Ingai Mundai šobrīd lielākās neērtības sagādā atvaļinājuma vidū nozaudētais tālrunis, kura dēļ viņa joprojām nav komunicēšanai sasniedzama, bet Romāns Ruzins, elektrisko velosipēdu tirgotājs, saka, ka savas birokrātiskās problēmas uztic risināt citiem: «Ievedamo preču - elektrisko velosipēdu detaļu - muitošana ir smags pasākums, bet man ir lieliska sadarbība ar muitas deklarantu uzņēmumu, un viņi visu izdara manā vietā,» smaida uzņēmējs.

*Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Enerģiskākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Inga Munda līdz nākamajai nedēļai atrodas atvaļinājumā un savam biznesam atkal pievērsīsies tikai pēc tam. Patlaban viņa ceļo pa Balkāniem un ir grūti sazvanāma, jo pazaudējusi tālruni.
Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Evas Narunovskas uzņēmums saskāries ar realitāti: kvalificētu, ar atbildības sajūtu, zināšanām un radošo dzirksti apveltītu programmētāju Latvijā katastrofāli trūkst. Ja tu esi tāds - sūti savu CV uz [email protected].
Mazgāšanas uzņēmums Tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts.)
Sanda un Tamāras Tutinu ģimenes uzņēmums lēnām cenšas apgūt telpu uzkopšanas tirgu Rēzeknē. Sanda plāns attiecībā uz dažiem lieliem Rēzeknes objektiem ir strādāt kā lielo firmu apakšuzņēmējam.
Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Romāns Ruzins iesniedzis dokumentus sava uzņēmuma reģistrācijai Valsts uzņēmumu reģistrā. Viņš dibinās sabiedrību ar ierobežotu atbildību, kura sauksies Eritenis.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?