Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Brantomas tirgus valdzinājums

Jūnija beigās vasaras smeldzē man gadījās pavadīt pāris stundu piektdienas tirgū Brantomā - vecā pilsētiņā, ar kuru, braucot no Francijas ziemeļiem, sākas gastronomiski pasakains reģions - Perigora.

Brantoma nav slavena ne ar ko, izņemot seno viduslaiku baznīcu un abatiju, kuras abats XVII gadsimta sākumā uzrakstīja toreiz populāro grāmatu par mīlas intrigām. Mūsdienās Brantomas ielās angļu mēli var dzirdēt biežāk nekā franču valodu - pilsēta tiek uzskatīta par ideālu vietu ekskluzīvai «lauku dzīvei», jo tās gastronomiskās tradīcijas ir izcilas. Upes krastos pretim dārgajam un slavenajam Moulin de l'Abbaye restorānam, kas iekārtots vecajās ūdensdzirnavās, atrodas pāris demokrātiskāku, bet ne mazāk ainavisku vietu, kur baudīt pusdienas. Viens no restorāniem atvērts mājā, kurā kādu laiku dzīvojis skaistais dzīves cienītājs Anrī IV.

Piektdienas tirgus Brantomā ir kā izaicinājums nepieradušā pircēja izvēles spējām: kā atrast kaut ko savu, ko izcept vai tvaicēt, vai grilēt vakariņām, ja izvēle ir nebeidzama? Uz viduslaiku tilta starp furgonu, kur tirgo vietējo zemnieku gatavoto foie gras, un neprātīgi dārgu salmu cepuru bodīti, enerģiska lauku sieva pārdod svaigas vistas un pīles. Netālu šauras ielas sākumā uz letes izlikti kazas sieri - mīksti (var ziest uz maizes), pusmīksti (krēmīgi un ļoti, ļoti garšīgi) un ļoti cieti (man negaršo, bet varu iedomāties, ka kādam tā ir lieliska uzkoda pie vīna). Blakus pusmūža vīrietis tirgo mājas ievārījumus. Metos pie viņa, lai pavaicātu, vai kādā burciņā nav manas iecienītākās kombinācijas - apelsīna ar zaļo tomātu. Nē, tāda ievārījuma viņam neesot. Acīmredzot Perigorā ir citas gastronomiskās prioritātes.

Par prioritātēm vairāk uzzinājām tepat blakus tirgum vietējā gaļas veikalā. Tur plaukti pilni ne tikai ar pastētēm (kurās pie fazānu, zaķu, pat mežacūku gaļas vienmēr tiek pievienots šajā reģionā obligātais foie gras), bet arī ar saldā vīģu un sīpolu čatnija burciņām, aprikožu ievārījumu un neindustriāli ražoto šokolādi. Veikalā beidzot izvēlējāmies gaļas ēdienu vakariņām: miniatūras, bekonā ietītas pildītas paipalas. Vakarā pārliecinājāmies, ka paipalas tiešām ir ideāls ēdiens karstā vasaras dienā. Jo putnus vienkārši var atstāt cepeškrāsnī 40 minūtes, pāris reižu atgriezties, lai pārlietu ar mērci, kas veidojas cepešpannas dibenā, un pārējo laiku, kamēr tās gatavojas, pavadīt dārzā ar aperitīvu rokā. Starp citu (tiem, kas vēlas pamēģināt Rīgā), paipalas dažreiz var nopirkt Centrāltirgū un franču veikalā Antonijas ielā. Pildīt tās vislabāk ar vīnogām un/vai rozīnēm. Un neaizmirstiet par bekonu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?