Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Briselē nav jūtama panika

Eiropadomes sanāksmē, uz kuru Briselē otrdien ieradās visu 28 valstu un valdību līderi, Latvijas premjers Māris Kučinskis (ZZS) nav jutis ne paniku, ne stresu. «Visi izsaka nožēlu par Lielbritānijas lēmumu izstāties no Eiropas Savienības, bet situācija ir tāda, kāda ir, un ejam uz priekšu,» Dienai otrdienas pievakarē sacīja M. Kučinskis. Neviens neesot bijis noskaņots prasīt kāda ES vadītāja atkāpšanos un atbildības uzņemšanos. Taču premjers uzsvēra, ka valstu līderu būtiskākā saruna par to, kā ES dzīvos pēc Lielbritānijas aiziešanas, vēl ir priekšā.

Kopīgo attieksmi pret Apvienotajā Karalistē notikušā referenduma rezultātiem, kā arī ES attīstību pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, ko 23. jūnijā referendumā atbalstīja 51,9% no tiem, kas tajā piedalījās, Eiropadomes sanāksmes dalībnieki plāno izvērtēt trešdien. Pirmajā tikšanās dienā neesot dzirdēts, ka kāda valsts varētu sekot Lielbritānijai un arī izšķirties par referendumu. Ir dominējis noskaņojums, ka visām palikušajām 27 valstīm ir jāturas kopā, lai padarītu ES stiprāku. To žurnālistiem Latvijā otrdien uzsvēra arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība), kurš sacīja: «Tagad paniski visi mēģina runāt ar visiem, bet šī krīze ir jārisina 27 valstu līmenī, nevis daloties grupiņās.» Par aicinājumu Eiropas Savienībai mainīties premjers M. Kučinskis teica: «Nekas nav jāizgudro no jauna, bet vairāk ir jāskaidro tās priekšrocības, ko dod stipra Eiropas Savienība.» Taču viņš piekrīt, ka lēmumi, kas saistīti ar Lielbritānijas aiziešanu no ES, ir jāpieņem Eiropadomē valstu vadītājiem. Pēc tam, kad Lielbritānija oficiāli informēs par izstāšanos no ES, sāksies sarunas par tās noteikumiem un turpmāko attiecību modeli.

Latvijai ir svarīgi aizstāvēt savas nacionālās, Lielbritānijā dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo un ES dalībvalstu kopējās intereses. Tas ir noteikts arī valdības apstiprinātajā un Saeimas Eiropas lietu komisijas atbalstītajā nacionālajā pozīcijā. Tā paredz iestāties par sociālekonomiskās situācijas uzlabošanu, kā arī eirozonas pārvaldības pilnveidošanu kā ES prioritāti. Eiropas lietu komisijas sēdē otrdien deputāti izteica arī priekšlikumus un papildināja nacionālo pozīciju, žurnālistiem pēc slēgtās sēdes sacīja komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (Vienotība). Galvenais bijis jautājums par atbalstu ES kā vienotai nacionālu valstu savienībai, nevis virzībai uz Eiropas Savienības federalizāciju.

L. Čigāne informēja, ka bijuši deputāti, kuri rosinājuši prasīt atbildību no Eiropas Komisijas (EK) vadītāja Žana Kloda Junkera, bet šis priekšlikums nav guvis atbalstu. Jāatgādina, ka iepriekš Saeimas deputāts Edvīns Šnore (NA), kurš ir arī Eiropas lietu komisijā, paziņoja, ka, viņaprāt, EK priekšsēdētājam ir jāatkāpjas, jo pretējā gadījumā Eiropa iziršot. «Eiropas Savienībā ir iestājusies līderības krīze, un līderības krīze ir Lielbritānijā, bet mēs gribam būt konstruktīvi sadarbības partneri,» sacīja L. Čigāne. Ārlietu ministrs E. Rinkēvičs uzskata, ka prasība ES vadībai uzņemties atbildību atkāpjoties krīzi varētu tikai padziļināt.

«Balsojums par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības bija signāls, kas parāda - ES veidojas būtiskas atšķirības starp ziemeļiem un dienvidiem, starp rietumiem un austrumiem,» žurnālistiem sacīja E. Rinkēvičs. Viņš norādīja, ka tas atspoguļojas gan diskusijās par fiskālo, ekonomisko un sociālo politiku, gan jautājumos par migrācijas politiku. «Kamēr mēs diskutējam par referenduma izraisītajām sekām, mums Latvijā - valdībā, parlamentā un sabiedrībā - ir jāuzsāk diskusija, kādu Eiropas Savienību mēs vēlamies redzēt,» piebilda ārlietu ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?