Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Britu kultūra, virtuve un pašapziņa

Linda Liepiņa

Latvijas un Lielbritānijas saiknes kļūst aizvien ciešākas. Londonas ielās nevajag skaļi brīnīties un kādu aprunāt, jo tur ik uz soļa sastopami latvieši. Kad Lielbritānijas Tirdzniecības kameras Latvijā izpilddirektorei, valdes loceklei Ivi Annai Bucei saka, ka ciemos brauc briti, arī tas nav nekas neparasts. Bet īpaši interesanti viesi gaidāmi Britu nedēļā no 3. līdz 9. novembrim, ko organizē Lielbritānijas Tirdzniecības kamera Latvijā (BritCham) un tās sadarbības partneri - Lielbritānijas vēstniecība, tās Tirdzniecības un investīciju nodaļa, Latvijā pārstāvētie Lielbritānijas uzņēmumi, kā arī Britu padome, LatRosTrans, RISEBA, SPI grupa un Ventspils nafta.

Britu nedēļā pieredzē publiski dalīsies veiksmīgi un panākumiem bagāti britu uzņēmēji Nīls Everits un Eds Vills, kā arī britu dokumentālā kino režisors, Emmy balvas laureāts, Kinoakadēmijas balvas nominants Mārtins Herings. «Ja man jāapkopo tās lietas, kas ir tipiskas britiem, tad uzreiz jāteic, ka tā ir ļoti plaša domāšanas amplitūda un globāla pieeja lietām. Tas, manuprāt, ir lielisks mantojums no Lielbritānijas koloniālās pagātnes. Britiem ir tas, kā ārkārtīgi pietrūkst mums - latviešiem: augsta pašapziņa, lepnums par savu kultūru, vēsturi, saknēm,» stāsta I. A. Buce.

Britu nedēļā interesentiem būs iespēja iepazīties ne tikai ar Lielbritānijas tradīcijām un vēsturi, uzņēmējdarbību, kultūru, bet arī nacionālo virtuvi. I. A. Buce iezīmē, ka vispazīstamākais britu ēdiens laikam ir fish & chips (fritēta zivs un frī kartupeļi), arī sāļi un saldi, silti un auksti pīrāgi. «Man pašai garšo britu sieri, sevišķi Stilton un Cheddar, un angļu tējas English Breakfast un Earl Gray,» saka I. A. Buce. Viņa zina stāstīt, ka britu virtuvē ir arī ļoti neparasti ēdieni, piemēram, Marmite - bieza, staipīga pasta, kas gatavota no rauga ekstrakta. «Nevaru nepieminēt arī ārkārtīgi dažādās virtuves, kas mantotas no bijušajām britu kolonijām.»

I. A. Buce iesaka nepalaist garām arī Gaja Foksa vakaru jeb Ugunskura nakti (7. novembrī RISEBA Arhitektūras un mediju centrā Ūdens ielā 6). Faktiski Gaju Foksu var uzskatīt par pirmo teroristu pasaulē. Viņš 1605. gadā mēģināja uzspridzināt Lielbritānijas parlamenta ēku Londonā, bet terora akts neizdevās, un viņam tika izpildīts nāvessods. Kopš tā laika katru gadu Lielbritānijā ar uguņošanu un Gaja Foksa lelles dedzināšanu uz sārta tiek atzīmēta viņa plāna izgāšanās. Tas tiks darīts arī Britu nedēļas Gaja Foksa vakarā Latvijā, kurā arī varēs vērot uguņošanu un klausīties britu mūziku. «Aicinu nākt ar ģimenēm un draugiem. Pasākums notiks ārā, bet iekštelpās būs iespēja sasildīties ar sildošiem dzērieniem, baudīt tradicionālos fish & chips, indiešu kariju, burgerus un daudz ko citu garšīgu. Iekštelpās paredzētas arī izklaides bērniem,» aicina I. A. Buce.

Pilna Britu nedēļas pasākumu programma - www.britcham.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?