Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Britu nacionālisti zaudē vadoni

Lielbritānijas sabiedrībā šonedēļ plašas diskusijas izraisījusi bēdīgi slavenās galēji labējās organizācijas Angļu aizsardzības līga (EDL) līdera Tomija Robinsona negaidītais lēmums par aiziešanu no paša dibinātās pretmusulmaņu kustības, lai turpmāk nevis ar naidīgām ielu demonstrācijām, bet demokrātiskiem līdzekļiem cīnītos pret islāmismu.

Izvēlas citu ceļu

EDL izveidojās 2009. gada vasarā Londonas priekšpilsētā Lūtonā kā ielu kustība ar mērķi stāties pretī islāma fundamentālistiem, kuri rīkoja demonstrāciju pret britu karavīriem, kas pēc atgriešanās no misijas Afganistānā soļoja cauri pilsētai.

Nacionālistu kustība, kuras rindās lielākoties ir jaunieši no strādnieku rajoniem, strauji pieņēmās apmēros un tuvākajos gados visā valstī rīkoja skaļus protestus, kas nereti noslēdzās ar kautiņiem pret dažādu antifašistu organizāciju biedriem.

EDL vadība parasti apgalvo, ka organizācija iestājas pret islāma ekstrēmisma izplatību Lielbritānijā, nevis musulmaņiem, tajā pašā laikā kustības biedri nav vairījušies publiski apvainot islāmticīgos, piemēram, nodēvējot viņu pravieti Muhamedu par pedofilu. Vēl šogad kādā no demonstrācijām EDL nu jau bijušais vadonis T. Robinsons kliedza, ka «islāms nav miera reliģija, bet fašistiska un vardarbīga», raksta avīze Independent.

Tādēļ daudziem kā liels pārsteigums nāca T. Robinsona paziņojums, ka viņš pamet EDL, jo kontroli pār to ir pārņēmuši galēji labējie ekstrēmisti. «Esmu sapratis, ka ielu demonstrācijas vairs nav produktīvas. Es apzinos galēji labējā ekstrēmisma draudus un nepieciešamību stāties pretī islāmistu ideoloģijai nevis ar vardarbību, bet labākām, demokrātiskām idejām,» bija teikts viņa paziņojumā, ko izplatīja pretekstrēmisma domnīca Quilliam.

Uzskatus nemaina

30 gadus vecais solāriju studijas īpašnieks ir atvainojies vietējiem musulmaņiem par EDL rīkotajām demonstrācijām, tomēr nav izteicis nožēlu par agrāk paustajiem naidīgajiem izteikumiem pret islāmticīgajiem.

Tas daudziem liek būt skeptiskiem, vai T. Robinsons patiešām ir atteicies no saviem islamofobiskajiem uzskatiem.

Lielbritānijā vadošās musulmaņu jaunatnes organizācijas The Ramadhan Foundation vadītājs Mohammeds Šafiks, kurš nesen ir runājis ar T. Robinsonu, apgalvo, ka EDL dibinātājs ir pametis kustību tikai tādēļ, ka vairs nespēja to kontrolēt. «Viņš nevienā brīdī nenoraidīja savus agrākos pretīgos uzbrukumus islāmam un musulmaņiem un neatvainojās britiem par miljoniem, kas ir tērēti, lai nodrošinātu kārtību EDL protestu laikā,» M. Šafiks sacīja laikrakstam Daily Telegraph.

Pretrasisma un pretfašisma organizācija Hope Not Hate ir apsveikusi T. Robinsona un vēl vairāku EDL līderu lēmumu pamest kustību, bet uzskata, ka ar to ir par maz. «Tikai ar pilnīgu atteikšanos no vardarbības un naida, ko ir sekmējuši EDL vadītāji, un novēršanos no pašu aizstāvētās pretmusulmaņu retorikas būs pietiekami tūkstošiem, kas pēdējos trīs gadus ir cietuši no EDL neglītās rīcības,» paziņoja organizācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?