Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Burvju loga uzvaras gājiens

«iPad ir kā burvju logs, kurā nekas nevar nostāties starp tevi un to, ko mīli,» vēsta Apple mājaslapa. Šis burvju logs piedāvā iespēju dažādību - ar līdzpaņemamo grāmatas lieluma rīku iespējams rakstīt, fotografēt, lietot internetu, simtiem programmu un aplikāciju.

Ar 900 statistikai par maz

IPad ir planšetdators - ierīce, kas pēc darbības principiem būtu ierindojama starp viedtālruni un portatīvo datoru. Interese par šādām ierīcēm pēdējā laikā pieaugot, taču pārdoto iekārtu skaits neesot tik liels, lai to vispār būtu iespējams uzskatīt par statistiku, - mēneša laikā, kopš tirdzniecībā pieejams iPad3, kas ir Apple ražotā planšetdatora trešā versija, pārdotas aptuveni 900 šādas vienības, stāsta Hardijs Sametis, Apple produktu līnijas vadītājs uzņēmumā Capital. Viņš norāda, ka līdzšinējā cilvēku iecienītākā izvēle no iPad2 bijusi melna ietvara versija ar mobilo sakaru operatoru nodrošinātu interneta pieslēgumu un 64 Gb atmiņu.

Capital pārstāvis uzsver, ka Apple esot «ārkārtīgi efektīvs» uzņēmums, produktu ceļš līdz patērētājiem esot ļoti īss. To varot novērot arī Latvijā - katras atjaunotas iPad versijas klajā nākšanas laika atšķirība starp valstīm esot sarukusi no vairākiem mēnešiem līdz dažām nedēļām. Līdzīgas atsauksmes sniedz arī iDeal veikala pārstāvis Pēteris Celms. Viņš norāda: «Pirms dažiem mēnešiem, kad tirdzniecībā parādījās iPad 3. paaudzes planšetes, domājām, pārdošanas tendences nebūs tik spilgtas kā 2. iPad tirdzniecības laikā, tomēr, par spīti visam, jaunā iPad tirdzniecības apjoms salīdzinoši ir pieaudzis par gandrīz 100%.»

Iespējas lielas, risks arī

Iespējas nopirkt planšetdatorus ir samērā plašas - Apple ražotie iegādājami oficiālajās to pārdošanas vietās - iDeal, Capital -, savukārt citu ražojumi - mobilo telefonu un datortehnikas veikalos. Līdztekus tam gan vienus, gan otrus, kā lietotus, tā jaunus var iegādāties, izmantojot sludinājumus. Tajos planšetdatoru cenas svārstās no 45-120 latiem par mazāk pazīstamu uzņēmumu produktiem līdz 350-500 latiem par it kā jaunu iPad3. Jāpiebilst, ka abos populārākajos sludinājumu portālos ss.lv un zip.lv planšetdatoriem nav atsevišķas sadaļas. Tie meklējami datortehnikas kategorijā un parasti atrodami pie plaukstdatoriem. Taču planšetdatora pirkšana, izmantojot sludinājumus, saistās ar zināmiem riskiem - vispirms jau konsultāciju un garantiju neesamību. Pastāv arī risks, ka iekārotais planšetdators var nebūt tas, par ko tiek uzdots. «Bieži sastopami arī viltojumi, kas ārēji izskatās ļoti līdzīgi, taču iekšā var atrast nepatīkamus pārsteigumus,» skaidro iDeal veikala vadītājs Pēteris Celms. Viņš uzsver, ka šādu ierīču pirkšana ar sludinājumu palīdzību atšķirībā no pirkšanas veikalā varot nozīmēt vadīšanos pēc informācijas, kas cilvēku var maldināt.

Šādi gadījumi parasti nonāk Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) kompetencē, taču centra pārstāve Ilze Žunde laikrakstam Diena norāda, ka kopš 2011. gada sākuma par planšetdatoriem saņemtas tikai divas sūdzības. Papildus tam uzzinu, ka PTAC uzskaitē planšetdatoriem nav atsevišķas kategorijas, sūdzību statistika tiek iekļauta datortehnikas sadaļā.

Pusmilimetru nepamanīs

«Izvēlējos alternatīvu iPad. Pēc parametriem bija tobrīd ātrākais tirgū, bet es biju iedomājies, ka ar planšeti varēs aizstāt laptopu. Diemžēl vīlos,» tā par iegādātu un uzreiz pārdotu planšetdatoru stāsta Jānis. «Planšete ir daudz lēnāka, nav iespējams ātri un ērti rakstīt, lai arī manam modelim līdzi nāca klaviatūra. Peles izmantošana apgrūtinoša. Android vide nav ērti savienojama ar Windows, kas man mājās,» viņš papildina.

«Izņemot no rūpnīcas iepakojuma, jaunais iPad ne ar ko būtiski neatšķiras no iepriekšējā. Tas pats ārējais izmērs, tas pats noformējums. Vai lietotājs pamanīs, ka jaunais modelis ir pusmilimetru biezāks? Diezin vai. Vai pamanīs, ka tas ir par 51 gramu smagāks par iepriekšējo modeli? Ne visi, bet daži lietotāji to sajutīs. Toties, ieslēdzot ekrānu, ja vien cilvēks nav gandrīz akls, ikviens saskatīs milzīgu atšķirību attēla asumā!» tā blogā macpasaule.lv par jaunāko iPad raksta Guntis.

Fotografēt - absurds

Viedokļi par planšetdatoriem un cilvēku pieredze atšķiras - vieni tos sauc par datortehnikas lielāko sasniegumu, citi neuzskata, ka planšetdatori būtu kas revolucionārs. Daļu no abiem viedokļiem pauž pieredzējušais tehnoloģiju nozares žurnālists Juris Kaža - viņš uzskata, ka iPad ir «uzvarējis tirgus cīņu» ar to vien, ka ir pirmais, taču neuzskata, ka šis produkts ienestu kādus dramatiskus datortehnoloģiju uzlabojumus. Viņa personīgie novērojumi dažādās konferencēs un pasākumos gan liecinot, ka šo ierīču lietotāju skaitam ir tendence pieaugt.

Fotografēšanu, izmantojot iPad, viņš uzskata par absurdu, savukārt attēla izšķirtspēju pieticīgi nosauc par apmierinošu, lai gan piebilst, ka tā tiešām esot gana detalizēta. Lūgts prognozēt šo ierīču tirgus attīstību, J. Kaža uzsver, ka tā jāuzlūko, nošķirot vietējo tirgu no tirgus kopumā. Viņaprāt, kopumā tirgus augs strauji, taču vietējā tirgus attīstību lielā mērā noteiks produkta cenas samērība ar Eiropu, proti, tas, vai šādu ierīci nav izdevīgāk nopirkt kāda ārzemju brauciena laikā. Viņš gan uzreiz piebilst, ka, neskatoties uz to, iPad būs dominējošais tirgus produkts «vēl ilgi un dikti».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kam pievērst uzmanību, pērkot iPad

Iesaka Pēteris Celms, iDeal veikala vadītājs
Jānoskaidro, vai tas nav subsidēts, respektīvi, vai nav piesiets pie kāda konkrēta, visbiežāk ārzemju, operatora, jo tādā gadījumā nevarēs lietot vietējās SIM kartes internetam, jo derēs tikai konkrētā operatora kartes
Garantija - vislabāk, ja iPad ir pirkts Latvijā, jo tādā gadījumā garantija ir divi gadi, ja pirkts ES, tad garantija ir gads, ja ārpus tās, tad garantijas nebūs vispār, izņemot gadījumu, ja iPad ir piepirkta klāt Apple Care garantija, kura visā pasaulē ir trīs gadi
Der pārbaudīt baterijas stāvokli, piemēram, vai tā nav bojāta, nepareizi lādējot. Tāpat jāskatās, vai normāli strādā WIFI tīkls, vai darbojas kamera, un vizuāli jānovērtē korpusa stāvoklis (vai nav sists, vai neredz korozijas pēdas pie lādētāja vai austiņu ligzdas u. tml.)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?