Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Būs neērts prezidents

Ir ievēlēts jauns Valsts prezidents, kurš ir spējis pārliecināt 53 Saeimas deputātus? Vai viņš spēs pārliecināt arī sabiedrību?

Valsts prezidenta nozīme sabiedriskajā domā allaž ir bijusi lielāka nekā viņa amata pilnvaras. Prezidentam ir piedēvēta ļoti liela, simboliska nozīme. Bieži lielāka, nekā viņam pienākas. Labi jāsaprot, ka prezidenta izvēli Saeimā vienmēr nosaka vairāku partiju sadarbība, kuras pamatā ir kompromiss. Kompromisi liek atteikties no mērķiem, kas katrai partijai ir svarīgi. Tomēr prezidents ir vairāk atsvešināts no šīs partiju tehnoloģijas. Viņš ir brīvs. Tāpēc ir spējīgs pateikt vairāk nekā parasts politiķis, kas ir svarīgi sabiedrībai.

Vai konkrēti Andris Bērziņš spēs pārliecināt Latvijas sabiedrību?

Viņš ir jaunums Latvijas sabiedrībai, neskatoties uz to, ka viņš ir visu laiku vecākais pirmo reizi ievēlētais Valsts prezidents. Viņš ir vecāks gan par Jāni Čaksti, gan Gustavu Zemgalu. Izskatās, ka Andris Bērziņš ir izteikti nacionāli konservatīvs cilvēks. Grūti spriest, vai viņš spēs iekarot tautas simpātijas uzreiz. Tas ir laika jautājums. Piemērs, ir tas pats Valdis Zatlers, kurš ievēlēšanas dienā tika burtiski nolīdzināts līdz ar zemi. Šodien cilvēki stāvēja pie Saeimas un pauda viņam atbalstu. Man ir aizdomas, vai tik nav tie paši cilvēki, kas viņu pirms četriem gadiem kategoriski noliedza. Attieksme pret Andri Bērziņu šodien nekādā gadījumā nav mēraukla, pēc kuras mēs varam spriest, vai viņš iekaros vai neiekaros sabiedrības simpātijas. Bet man ir pamatotas aizdomas, ka Andris Bērziņš varētu būt ļoti ieredzēts prezidents. Pirmajā preses konferencē, neraugoties uz it kā šķietamu pieredzes trūkumu, viņš bija brīžiem ļoti stingrs, brīžiem ļoti asi noraidīja jautājumus, kas viņam nepatika. Turklāt argumentēti asi.

Vai Andris Bērziņš būs iespaidojams prezidents?

Andris Bērziņš būs grūti manipulējams. Tas ir acīmredzams. Grūti manipulējams no mediju viedokļa. Nezinu, kā būs no tā saucamo oligarhu puses, ņemot vērā, ka viņš tiek uzskatīts par viņu prezidentu. Taču iekšējā pašcieņa ir ļoti attīstīta Andra Bērziņa īpašība. Viņa pašvērtējums arī ir ļoti augsts. Tas ir tūlīt pamanāms.

Jūs minējāt, ka A. Bērziņš varētu būs grūti manipulējams no mediju puses. Vai prezidents būs iespaidojams no ārvalstu puses?

Grūti spriest. Bet Andra Bērziņa politiskā jeb karjeras izcelsme ir saistīta ar padomju režīma norieta periodu. Viņš piederēja tā saucamajai saimnieciskajai nomenklatūrai. Tai bija tāda īpašība, ka tā vilka deķi - katrs uz savu pusi. Katrs reģions centās kaut ko vairāk izsist no Maskavas. Tā bija ļoti trenēta uzvedības norma. Izskatās, ka Eiropai un jebkuram no starptautiskajiem aizdevējiem ar Andri Bērziņu neklāsies viegli. Viņš noteikti nav izdabātājs. Tas ir nešaubīgi. Tajā laikā iegūtais treniņš, izpratne, ko var un ko nevar, nu to viņš izmantos arī attiecībā pret ārvalstu sadarbības partneriem. Tur, protams, ir riski, un to nav mazums. Bet viņš noteikti nav viegls un iztapīgs saviem partneriem. Līdz ar to - te es atgriežos arī pie iekšpolitikas - nevienam neklāsies viegli, kas mēģinās ar viņu manipulēt.

Kādas ir jūsu domas par Valda Zatlera politisko nākotni?

Te man ir jāatgriežas pie tā, par ko runā politikas kuluāros. Uz to norāda arī tas, ko viņš teica tūlīt pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas. Viņš pauda pārmetumus par balsojumu, kas rāda, ka no politikas viņš prom neies. Jautājums, kur un kādā veidā viņš paliks politikā. Līdz 8. jūlijam, kad beidzas viņa pilnvaru termiņš, ir ļoti daudz laika - gan lai izdarītu kaut ko prezidenta pilnvaru ietvaros, gan viņam pašam domājot par politisko nākotni. Domāju, ka viņam ir vesels padomnieku korpuss, kuri tagad ir intelektuāli brīvāki un arī varošāki, darbojoties uz V. Zatlera nākotni. Ir iespēja veidot pašam savu partiju. Tam gan būs zināma diletantisma pieskaņa. Jo Valdis Zatlers bez prezidenta krēsla kā politiķis nav nekas liels. Cita versija, uz kuru viņu aicina Vienotība, ir pievienoties šim politiskajam spēkam. Vienotībai viņš būtu izdevīgs kā papildu līderis, kas beigu beigās varētu pārvarēt visas tās pretrunas, kuras ir Vienotības iekšienē. Tur viņš bez liekas piepūles un neko nedarot var iekļauties. Protams, V. Zatleram šodien ir ievērojams politiskais resurss. Bet tas nav ilgtspējīgs. Ir tāds teiciens, ka jebkuru karali rada svīta, un Zatlers ir tipisks svītas karalis.

Vai varam runāt par referenduma rezultātu, vai tas ir pilnīgi skaidrs?

Tas ir diezgan skaidrs, jo tas ir referendums bez kvoruma nosacījuma. Protams, ja nesākas kampaņa, kuras mērķis ir panākt negatīvu referenduma rezultātu, kas arī nav tik neiespējami. Jo jautājums par Saeimas atlaišanu ir pietiekami atvērts un nepiepildīts ar argumentāciju, ja atmetam emocionālo sajūsmu.

Vai varam jau izteikt zināmas prognozes par ārkārtas vēlēšanu rezultātu?

Viena prognoze ir diezgan skaidra - Saskaņas centrs tikpat vai vēl vairāk. Man ir grūti iedomāties, ka viņi iegūst mazāk, jo viņu vēlētājs ir tikpat kārs pēc varas, kā tas bija pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, varbūt pat vēl kārāks. SC vēlētāja lojalitāte ir ļoti augsta, tādēļ varam runāt minimums par 29 vietām, varbūt 32, un ej tu zini - vairāk. Tad ir ZZS. Bet te ir jautājums par Aivaru Lembergu. Ja mēģinās panākt viņa arestu, kāda KNAB kriminālprocesa ietvaros, tad, lai arī viņa politiskā ietekme samazināsies, inerce paliks, bet tā ir augošā vektorā. Par atlikušo daļu jau grūti spriest.

Un kur tad jaunā Zatlera partija? Vai jūs neprognozējat graujošu Zatlera partijas uzvaru?

Nē, es neesmu tik naivs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?