Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Būtiskākās ir sadarbības prasmes

Demokrātiskā sabiedrībā cilvēku uzskata par unikālu vērtību, kas dzīvo, mācās un strādā citu cilvēku vidū. Respektējot cilvēku kā vērtību, sabiedrība izvirza jaunus uzdevumus izglītības attīstībai, kas nav realizējami bez cilvēku mijiedarbības sadarbībā. Tā ir kopīga, savstarpēji saskaņota darbība, vajadzības gadījumā cits citam palīdzot, atbalstot. Sadarbības partneriem ir kopīgi mērķi un uzdevumi. To cilvēks apgūst un mācās visu mūžu.

Sadarbības prasmes ir vienas no būtiskākajām dzīvesprasmēm, gatavojot audzēkņus dzīvesdarbībai. Humānistiskās mijiedarbības galvenā atziņa ir palīdzēt audzēknim attīstīties, kas ir viena no galvenajām dzīvesdarbības komponentēm. Tā virzīta, lai attīstītu iniciatīvu, paškontroli, pašnovērtējumu. Sekmīga skolēnu sociālo prasmju veidošanās notiek skolēnu un pieaugušo mijdarbībā socializācijas procesā: savstarpēji uztverot, vērtējot un ietekmējoties, kas ir atdarināšanas pamats un akcentē skolotāja parauga nozīmi skolā. Procesā, kurā persona apgūst sabiedrības kultūru, sociālās normas, pieredzi, zināšanas, tradīcijas, vērtības, uzvedības un izturēšanās prasmes, lai vieglāk iekļautos, atrastu savu vietu un spētu pilnvērtīgi dzīvot noteiktā sabiedriskā vidē, vienlaikus attīstot arī savas individuālās dotības, garīgo būtību.

Īpaši jāpievērš uzmanība uzņēmības veidošanai kā nozīmīgai dzīvesprasmju komponentei. Uzņēmību varam skaidrot kā pozitīvu rakstura īpašību. Tā izpaužas kā spēja aktīvi, mērķtiecīgi iesaistīties darbībā, mērķa sasniegšanā. Uzņēmība nepieciešama sekmīgai cilvēka darbībai visā mūža gaitā jebkurā dzīves sfērā. Uzņēmību raksturo personas lietišķums, attapība, jaunrades spējas, enerģiskums, iniciatīva, atbildība, nebaidīšanās saprātīgi riskēt. Veidot uzņēmīgu cilvēku skolā nozīmē rosināt skolēnus uzņemties iniciatīvu, darboties pēc plāna un organizēti, izvērtēt savas darbības rezultātus. Mācīt būt uzņēmīgam nozīmē mācīt būt gataviem pārmaiņām.

Mūsdienīgu šodienas skolu raksturo pārmaiņas. Izglītībai ir morāls mērķis, kas var ietekmēt skolēnu dzīvi neatkarīgi no viņu iepriekšējās pieredzes un izcelšanās, kā arī sekmēt tādu pilsoņu audzināšanu, kuri var dzīvot un ražīgi darboties aizvien sarežģītākas sabiedrības apstākļos. Lai mērķus īstenotu, skolotāji ir nepārtrauktos meklējumos. Tos var veikt tādi cilvēki, kas paši gatavi mainīties. Mērķtiecīgā pārmaiņu procesā skolas vadībai jārada apstākļi pedagogu iekšējā potenciāla izpausmēm, veidojot katra vajadzību pēc pašrealizācijas. Skolotāji kā skolēnu autoritātes, izprotot savas izjūtas, neatmetīs cerības un piedalīsies kopīgā attīstības procesā. Skola darbojas kā vienota komanda vienam mērķim - dzīvesdarbībai sagatavots jaunietis konkurences sabiedrībā. Taču sagatavot jaunieti kvalitatīvai dzīvesdarbībai XXI gadsimta sabiedrībā ir komplicēti, un šie uzdevumi īstenojami vienotā mērķu izpratnē un sadarbībā.

*Dr. paed., asoc. prof. RPIVA

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?