Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Čaplinam dzimšanas dienā - divas Karmenas

Iespēju sākt traģikomiskā kino meistara un arī skaistu melodiju autora Čārlija Čaplina 125. jubilejas gadu, īpašā simfoniskā kinokoncertā noskatoties viņa burlesku par Karmenas tēmu, piedāvā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. 10. februāra vakarā plkst. 19 Latvijas Nacionālā opera pārtaps par greznu viena vakara kinoteātri, kurā izrādīs divas izcilas mēmā kino filmas.

Tās abas radītas 1915. gadā un veltītas liktenīgās sievietes, cigāru fabrikas strādnieces Karmenas, Dona Hozē un citu operpublikai labi pazīstamo varoņu dzīves peripetijām. Tapiera lomā iejutīsies LNSO, kura priekšā stāsies amerikāņu komponists un diriģents, daudzu vēsturiskā mēmā kino partitūru atjaunotājs un jaunradītājs Timotijs Broks.

Koncerta diriģenta izvēle nav nejauša: kopš 1986. gada, kad tobrīd vēl tikai 23 gadus vecajam mūziķim tika pasūtīta mūzika austriešu kinorežisora Georga Vilhelma Pabsta mēmajai filmai - melodrāmai Pandoras lāde (1929), viņš gan komponējis, gan restaurējis partitūras ap 30 mēmajām filmām. Jau piecpadsimt gadu ilgst T. Broka sadarbība ar Čārlija Čaplina fondu. Tā sākās 1999. gadā, kad Parīzē dzīvojošie kinoleģendas radinieki lūdza atjaunot Čaplina mūziku viņa filmai Modern Times (1936). Kopš tā laika T. Broks sagatavojis un vadījis vairāk nekā 200 Čaplina filmu seansu, ar šādiem kinokoncertiem apceļojot vai visu pasauli. Viņš arī pēc dzirdes pierakstījis notīs nesen atklātos ierakstus ap 20 stundu garumā, kuros Čaplins atskaņo paša sacerētus, sev neierasti dramatiskus klavierdarbus. Arī šīs tēmas tagad skan Čaplina filmu simfoniskajos pavadījumos.

Kinokoncerta pirmajā daļā būs skatāma Sesila B. Demila (1881-1959) filma Karmena, kas radīta 1915. gadā. Filmas pamatā ir tieši slavenā Žorža Bizē opera, nevis Prospēra Merimē novele. Tāpēc titulloma uzticēta izcilajai operdīvai, tā laika operzvaigžņu vidū netipiski slaidajai Džeraldīnei Ferarai, kura labi derēja arī par mēmā kino skaistuma ideālu. Dona Hozē lomā redzams sportiskais mīlētājs Voless Rīds, savukārt vēlāk ļoti populārajam kinoaktierim Pedro de Kordovam Eskamiljo loma bija debija kino. Orķestra partitūru veidoja pazīstamais kinomūzikas komponists Hugo Rīzenfelds, izmantojot arī Ž. Bizē operas mūziku. T. Broks šo partitūru restaurēja 1995. gadā.

Pavisam citāda ir Čaplina Burleska par Karmenu, kurā uzsvērta situāciju komiskā puse, bet pašam Čaplinam Hozē lomā vēl ir tikai 26 gadi. Sākumā uzzinām, ka krodzinieks un kontrabandists Lilass Pastia (operā - mīmista loma) piecdesmit gadu mācījies zagt un nu cer, ka iegūtā meistarība viņam pavērs durvis uz politisko karjeru. Tēlu galerijā izceļas mūlis ar garām ausīm, cirka klauna Džona Randa atveidotais Eskamiljo, miesās aplam raženā Karmenas draudzene, īsi duncīši neatbilstoši garās zobenu makstīs un citas naivi smieklīgas detaļas. Karmenas lomā ir daudzu Čaplina filmu zvaigzne Edna Pērvaiensa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?