Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Cauņa bruģē sev ceļu

Spožākais Latvijas futbola pēdējo gadu talants Aleksandrs Cauņa ilgi gaidīja savu lielo iespēju pārcelties uz augstāka līmeņa komandu un tagad ir izaicinājuma priekšā - aprast ar Eiropas līmeni. Jūlija sākumā 23 gadus vecais daugavpilietis parakstīja vienošanos uz pieciem gadiem ar Krievijas premjerlīgas grandu Maskavas CSKA. Pie spēlēšanas gan pagaidām tiek reti, taču regulāra iekļūšana premjerlīgas līdera CSKA spēles pieteikumā jeb 18 labāko futbolistu vidū ir kvalitātes zīme. Tagad jābruģē ceļš uz pamatsastāvu.

Cerēju, ka pēc svētdienas Krievijas kausa spēles ar pirmās līgas komandu Gazprom būsi labā noskaņojumā, taču viesos zaudēts ar 0:1. Kāpēc tā?

Krievijas čempionātā pārtraukuma dēļ mēs divas nedēļas nespēlējām. Kādu nedēļu spēlētāji bija brīvi arī no treniņiem. Sanācām atkal kopā tikai neilgi pirms spēles, un tas bija jūtams. Varbūt pretiniekam par labu nāca sliktā laukuma kvalitāte, taču CSKA bija jāuzvar Gazprom arī kartupeļu laukā. Momentu bija daudz, bet nepaveicās.

Kā esi iejuties un iekārtojies Maskavā?

Labi. Nesen atradu jaunu dzīvokli, tuvāk treniņbāzei. Agrāk uz treniņiem braucu pusotru līdz divas stundas, tagad esmu tikai divdesmit minūšu attālumā. Draudzene ar sunīti arī pārcēlās pie manis. Viss kārtībā! Mašīna arī ir.

Kādu spēkratu stūrē pa Maskavu?

Klubs iedeva kaut kādu džipu.

Piecu gadu līgums ir visai nopietns termiņš. Kāpēc uz tik ilgu laiku?

Sākumā runājām par īsāku termiņu, bet ģenerāldirektors Romāns Babajevs uzstāja uz piecu gadu līgumu. Viņš sacīja, ka ar svarīgiem spēlētājiem parakstot ilgtermiņa līgumus. Es par to, protams, tikai priecājos.

Kādu iespaidu uz tevi atstāj CSKA galvenais treneris Leonīds Sluckis?

Taktiskajā ziņā ļoti prasīgs. Sevišķi tad, kad tikko atnācu, ar mani tika runāts daudz par trenera vēlmēm taktiskajos norādījumos. Tagad jau par to runājam retāk. Krievijā viņu uzskata par vienu no perspektīvākajiem pašmāju futbola speciālistiem. Ja reiz pēc pirmā apļa viņa vadītā komanda «izgriež pogas» Lučāno Spaleti vadītajai Sanktpēterburgas Zenit, tad jau droši vien nav slikts.

Sluckis tevi Krievijas presē vairākkārt slavējis, uzsverot, ka esi daudzpusīgs un vari spēlēt vairākās pozīcijās. Treniņos viņš tevi gatavo arī spēlēšanai ne kā kreisās malas pussargu?

Jā, treniņos atsevišķos vingrinājumos viņš man uztic centra pussarga lomu. Īsti gan nezinu, vai tikai vērtēšanas nolūkos vai arī pilnīgojot manas iemaņas laukuma centrā.

Kur uz Eiropas futbola kartes tu atzīmētu Krievijas premjerlīgu un kur - Maskavas CSKA?

Čempionātu liktu aptuveni vienā līmenī ar Francijas. Vadošās komandas ir vienlīdz spēcīgas, tikai Francijā ir vienmērīgāks pārējo komandu spēku samērs. Maskavas CSKA ir spēcīgs Eiropas klubs. Nav grands, bet šādi tādi UEFA kausā neuzvar.

Tev bija iespējas uzsākt leģionāra gaitas arī iepriekš. Kā tu pats šobrīd vērtē - tava karjera iegrozījusies kā labāk vai tomēr vajadzēja pamest Skonto vēl agrāk?

Viennozīmīgi manis paša profesionālā izaugsme un karjeras perspektīvas būtu labākas, ja Skonto pamestu agrāk. Nezinu, par ko nespēja vienoties klubi, taču man jau 20 gadu vecumā bija jābūt Fulham. Kad aizbraucu atrādīties un pēc treniņa visiem lika skriet, bet mani aizsūtīja uz ģērbtuvēm, sapratu, ka šis līmenis man nav par augstu. Toreizējais Fulham galvenais treneris Rojs Hodžsons, man acīs skatoties, teica, lai atpakaļ uz Rīgu nemaz nebraucu… Apjaust, ka vari spēlēt Anglijas premjerlīgā, bet atgriezties Latvijā un spēlēt virslīgā - tas bija ļoti smagi. Grūti bija sevi motivēt, tad vēl tie daudzie savainojumi… Brīžiem pat bija sajūta, ka vilciens ir aizbraucis un ka savu potenciālu sasniegt vairs neizdosies.

Bet citu variantu kā gaidīt nebija?!

Tieši tā. Kad parakstīju piecu gadu līgumu ar Skonto, biju laimīgs. Vēlāk sapratu, ka vajadzēja parakstīt uz trim gadiem. Tagad gan cenšos par to nedomāt. Jākoncentrējas spēlēšanai Maskavas CSKA. Ja cītīgi strādāšu treniņos un turpināšu progresēt, varu izsisties līdz pamatsastāvam.

Juri Laizānu klubā atceras?

Kad tikko atbraucu, tad visai bieži. Visi jautāja, ko Juris dara, kā viņam klājas, stāstīja atgadījumus ar viņu. Tagad jau retāk. Zinu, ka daži joprojām uztur ciešus kontaktus ar Laizānu. Piemēram, Aldoņins regulāri sarakstās ar viņu. Man ticis 19. numurs. Ar to pašu šeit savulaik spēlēja arī Laizāns.

Kā vērtē Latvijas izlases iespēto šajā ciklā, un ko var gaidīt nākotnē?

Šo ciklu aizvadām slikti. Tam ir gan objektīvi, gan subjektīvi iemesli. Taču izlasē ienāk svaigas asinis, un es domāju, ka nākamajā ciklā būsim konkurētspējīgāka komanda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aleksandrs Cauņa

Dzimis: 1988. gada 19. janvārī Daugavpilī
Klubi: 2006 Olimps, 2006-2011 Skonto, 2009 Watford, 2011 - Maskavas CSKA
Izlase: seši vārti 24 spēlēs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?