Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Cer pārdot Lucavsalas zemi

Rīgas domes plāni izsolē pārdot desmit zemesgabalus Lucavsalā 102,9 hektāru platībā izraisījuši karstas diskusijas sabiedrībā. Pirms domes sēdes, kur vakar sprieda par šo jautājumu, notika arī mazdārziņu nomnieku pikets, kurā piedalījās pat aitas un kazas. Ģimenes dārziņu apvienības Jumpravsala pārstāvei vārds domes sēdē netika dots. Balsojums notika pēc ierastās shēmas - domes vairākums ar 37 balsīm par, opozīcija - 18 pret, vienam atturoties. Lēmums tika pieņemts.

Bez investora nevar

Pašvaldības vadības argumenti par labu zemes pārdošanai ir naudas trūkums, lai tuvu centram esošo, bet patlaban faktiski degradēto teritoriju uzturētu, jo tam nepieciešama vērienīgas infrastruktūras izbūve. Bez investora piesaistes šo teritoriju sakārtot nav iespējams, domes sēdē uzsvēra Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), pieminot arī jaunu darbavietu rašanos un papildu līdzekļus rīdzinieku sociālās aizsardzības nodrošināšanai.

Zemesgabalu kopējais novērtējums varētu būt gatavs jūlija beigās vai augustā, atzina Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR), norādot, ka pārdošanas kopējai summai nevajadzētu būt mazākai par 20 miljoniem eiro. Opozīcijas deputāti kritizēja šo summu kā nepietiekamu, izsakot arī aizdomas, ka steiga, kādā notiek šī jautājuma virzīšana, var liecināt, ka pašvaldībai sāk aptrūkties naudas. Sēdē tika lemts arī par vairāku citu īpašumu pārdošanu. Precīza plāna, kādiem mērķiem zemes pārdošanā iegūtos līdzekļus izmantot, domei gan šobrīd nav. Ideālais variants būtu pārdot visus zemesgabalus kopā, lai nerastos situācija, kad pretendents nopērk tikai labāko gabalu un pieprasa pārējās teritorijas labiekārtošanu veikt pašvaldībai, uzskata O. Burovs.

Plāns, kas bija pievienots izskatāmajiem dokumentiem, rāda, ka lielākā daļa teritorijas atbilstoši attīstības plānam ir apstādījumu un dabas teritorija (36,90 ha), sporta un rekreācijas teritorija ar apstādījumiem (24,80 ha), savukārt daļā salas pieļauta apbūve līdz 24 stāvu augstumam.

Kurš vainīgs degradācijā

Neviens nestrīdas par pašu faktu, ka patlaban Lucavsalas teritorija ir bēdīgā stāvoklī, bet atšķiras viedokļi, kā šo problēmu risināt. «Salas dienvidu daļā joprojām valda «džungļi», absolūti lielākā daļa no šejienes mazdārziņiem ir pamesti. Pilsētas attīstības plānā šeit ir paredzēta daudzstāvu apbūve - biroju kompleksi, dzīvojamās mājas, atpūtas un izklaides centri. Un ir pilnīgi dabiski, ka ar visa tā attīstību ir jānodarbojas privātiem investoriem,» izplatītajā domes paziņojumā citēts Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). Atsavināmajos zemes gabalos atrodas atsevišķi mazdārziņi, 175 no tiem ir pamesti, teritorija ir nesakopta un piegružota.

Līdzīgs situācijas apraksts atrodams biedrības Jumpravsala interneta blogā: «Lucavsalas dārzi ir bezsaimnieciskas attieksmes dēļ nolaista un apdraudēta Rīgas kultūrvēsturiskā mantojuma un sociālās infrastruktūras daļa. Gadiem ilgi ar šos dārzus apsaimniekojošām ģimenes dārziņu biedrībām tiek slēgti īstermiņa nomas līgumi - no aprīļa līdz novembrim, ikreiz ar atrunu, ka nomas līgums turpmāk pagarināts netiks. Lielākā daļa dārziņu teritorijas ir tiešā Rīgas domes pārziņā, un dārziņi tur iznomāti netiek. Netiek organizēta arī sistemātiska atkritumu izvešana, ir likvidēta elektrolīnija.»

To, ka iedzīvotāji tiek regulāri brīdināti, ka līgumus pēc gada var arī nepārslēgt, deputātiem norādīja arī O. Burovs, gan ar citu mērķi - lai pamatotu, ka domes lēmums par zemes pārdošanu nav mazdārziņu nomniekus pārsteidzis nesagatavotus.

Vides aizsardzības kluba mājaslapā atrodamajā paziņojumā pausts sašutums par Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas rīcību, jo vēl pagājušajā rudenī 10. oktobra sabiedriskajā apspriešanā esot solīts, ka Lucavsalā vismaz septiņus gadus nekāda apbūve nav plānota, un šā gada pavasarī, kad daudzi cilvēki sev izvēlējās dārziņus, solīts, ka no nākamā gada tiks slēgti līgumi uz ilgāku termiņu. Pašvaldības vadības rīcību kritizējusi arī domē nepārstāvētā Latvijas Zaļā partija, kas nosūtījusi vēstuli Vides un reģionālās attīstības ministrijai ar lūgumu izvērtēt Lucavsalas attīstības scenārijus.

Savukārt N. Ušakovs gan oficiālos paziņojumos, gan sociālajos tīklos diskusijām par Lucavsalu atradis politiskas sazvērestības skaidrojumu: «Kādēļ pašlaik opozīcija cenšas sacelt tādu skandālu ap Lucavsalu? Ļoti vienkārši. Valdība tieši tagad ar nesaprotamu shēmu palīdzību gatavojas pārdot banku Citadele. Banku, kurā valsts ir ieguldījusi aptuveni vienu miljardu eiro. Bet Citadeles pārdošana segs tikai pavisam mazu šī ieguldījuma daļu. Pārdot par smiekla naudu banku, kurā valsts ir ieguldījusi miljardu, tas ir labi. Pārdot atklātā izsolē degradētas teritorijas daļu privātiem investoriem tās attīstīšanai - slikti,» izteicies Rīgas mērs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?