Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Cer uz tiesiskuma koalīciju

Valdības veidošanas turpmākajās sarunās izšķirošā nozīme varētu būt tam, vai Vienotībai izdosies pārliecināt Zatlera Reformu partiju mainīt savu lēmumu un piekrist koalīcijai ar Vienotību un Nacionālo apvienību Visu Latvijai!-TB/LNNK, kurai kopā būtu 56 balsis. Ceturtdien kļuva skaidrs, ka visu četru politisko spēku sadarbība vienā valdībā nav iespējama, jo VL-TB/LNNK iebilst pret valdību ar Saskaņas centra (SC) ministriem.

Savukārt SC neies valdībā, kurā tam nav iespēja uzņemties atbildību par kādu nozari, uzsvēra SC līderis Nils Ušakovs. SC par tuvāko sabiedroto uzskata Zatlera Reformu partiju, un šo abu politisko spēku starpā valda vislabākā sapratne, kādu nevar novērot citu partiju līderu attiecībās. Taču ZRP pārstāvji savulaik izteica šaubas, vai valdība divatā ar SC būtu stabila, jo tai būtu tikai 53 balsis un to veidotu politiskie spēki, kas nekad nav bijuši pie varas, bet opozīcijā paliktu visas pieredzējušas valdības partijas.

Ceturtdien notika trīspusējās SC, ZRP un Vienotības sarunas, pēc kurām partijas neviesa skaidrību, kāda varētu būt nākamā koalīcija. SC un ZRP līderi norādīja uz sarunu vedēju Valdi Dombrovski (Vienotība) kā atbildīgo par koalīcijas izveidi. Viņš savukārt vairākas reizes atkārtoja, ka joprojām kā labāko redz Vienotības, Zatlera Reformu partijas un VL-TB/LNNK veidoto valdību. Šo modeli viņš min kā ideoloģiski saderīgāko partiju kombināciju, kura varētu nodrošināt tiesiskuma nostiprināšanu valstī. V. Dombrovskis arī atgādināja, ka ZRP pirms vēlēšanām, nosaucot partnerus prioritārā secībā, SC ir minējusi tikai kā trešo pēc VL-TB/LNNK. Arī viens no VL-TB/LNNK līderiem Raivis Dzintars tic, ka šādu valdību var izveidot, jo nepaliekot jau daudz iespēju - arī viņš šaubās, ka ZRP piekristu strādāt divatā ar SC. ZRP esot skaidri pateikusi sarkanās līnijas, kuras neliedz izveidot labēji centrisku šo triju partiju koalīciju, uzskata R. Dzintars. N. Ušakovs pēc citu partiju paziņojumiem ceturtdienas pēcpusdienā ieteica visiem «saglabāt vēsu prātu un koalīcijas veidošanas sarunās domāt valstiski».

Ja atceras V. Zatlera nesen sacīto Latvijas Radio, ka tikai ar tankiem varētu piespiest partiju mainīt savu lēmumu un atteikties no sadarbības ar Saskaņas centru, cits modelis šķiet maz ticams. Politiķi vēl varētu atcerēties, kā pirms gada SC mainīja attieksmi pret Vienotību un ilgi turēja ļaunu prātu, kad tā pēc 10. Saeimas vēlēšanām atstāja SC opozīcijā. Pastarpināti iegūta informācija no sarunām liecina, ka V. Dombrovskis it kā esot meklējis iemeslus, lai norādītu uz SC paša atbildību, ka nav iespējama četru partiju sadarbība. Šī modeļa neveiksmi gan varēja paredzēt, jo pirms gada tāds jau tika noraidīts.

Ir iespaids, ka valdības veidošana notiek paralēlajās sarunās - oficiālajās un neafišētajās. Nesen V. Dombrovskis arī publiski ieminējās par paritātes valdību. Ja tādu premjers piedāvā ZRP, kā neoficiāli izskanējis, tas būtu vilinošs piedāvājums. Kā lielākajam koalīcijas partnerim ZRP būtu vairāk nekā puse ministru, vairākums koalīcijas padomē un vēl Saeimas priekšsēdētāja amats. Tad arī būtu kliedētas bažas, ka šajā koalīcijā visu noteiktu Vienotība, sabloķējoties ar Nacionālo apvienību. Līdzšinējās Vienotības un VL-TB/LNNK attiecības gan neliecina par tuvu politisko partnerību. V. Zatlers neatbild, kā politiskie spēki nonāks līdz koalīcijai, jo negribot steigties notikumiem pa priekšu. «Ko mēs darīsim, ja darīsim, to mēs diskutēsim pēc tam,» no līdzsvara bija izsists arī V. Dombrovskis, neielaižoties nākotnes apcerējumos. Lielāka skaidrība varētu būt šodien pēc ZRP valdes sēdes. Valsts prezidents Andris Bērziņš partiju piedāvājumu gaida līdz pirmdienas vakaram. Ja viņš pēc tam jau nosauktu personu, kurai 17. oktobrī plāno uzticēt valdības veidošanu, sarunas varētu ieiet konstruktīvākā gultnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?