Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Cietuma slimnīcā simulantus vairs neturot

Kopš ekonomiskās krīzes laika skarbajām konsolidācijām pastāv iespēja, ka, nonākot cietumā, sēdēsiet vienā kamerā ar trako, liek secināt Dienas rīcībā esošā informācija. Piemēram, pirms septiņiem gadiem Centrālcietuma slimnīcā gadā ārstējās 368 pacienti ar psihiskās uzvedības traucējumiem, taču kopš slimnīcas pārcelšanas uz Olaini un «reorganizācijas» šis skaits krities vairāk nekā trīs reizes - līdz 114 pacientiem gadā.

«Jautājums ir: kur palika pārējie? Visticamāk, ārā jau neviens viņus neizlaida. Faktiski tas nozīmē to, ka lielākā daļa cilvēku ar psihiska rakstura problēmām atrodas kopā ar citiem ieslodzītajiem cietumos. Un, saprotams, tas ir zināms risks,» izveidojušos situāciju skarbi kritizē Providus penitenciārās sistēmas pētniece Ilona Kronberga.

Olaines cietuma slimnīcas priekšnieks Vadims Viktorovs gan šādu kritiku noraida. «Mēs nevienam pacientam tāpat neatsakām. Lieta tāda, ka agrāk slimnīcā ārstējās daudzi pacienti, kuriem reāli bija nepieciešama tikai ambulatora ārstēšana, piemēram, depresīvie vai ar miega traucējumiem,» viņš skaidro. V. Viktorovs arī norāda, ka slimnīca vairs neārstējot simulantus, piemēram, cietumnieku vidū bijusi iecienīta prakse veikt «demonstratīvo suicīdu» jeb pārgriezt sev vēnas tādā veidā, kas nemaz dzīvībai briesmas nerada, lai nokļūtu slimnīcā un «atpūstos draugu lokā». Tagad šādi pacienti vairs slimnīcā netiekot turēti. Arī tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība) Dienai ar preses sekretāres starpniecību atzina, ka veselības aprūpe ir viena no Ieslodzījuma vietu pārvaldes problēmām, kuras viņš konstatējis savas ministrēšanas laikā. Par tās risināšanu esot runāts arī ar Veselības ministriju, tomēr konkrētākus komentārus par plānotajiem risinājumiem Dienai neizdevās iegūt.

Simulantus neārstējot

Reorganizējot Olaines cietuma slimnīcu, tās Psihiatriskajai nodaļai atvēlēto gultasvietu skaits samazināts uz pusi - no 60 uz 30. Par spīti tam, pēc V. Viktorova stāstītā, nodaļā pašlaik ārstējas vairāk nekā 40 pacientu. «Visticamāk, šie skaitļi liecina par to, ka daļa cilvēku, kam ir psihiatriska vai neiroloģiska rakstura slimības, kas saistītas ar iespējamiem uzvedības traucējumiem, nesaņem tādu aprūpi, kādu viņiem vajadzētu. Visus šos gadus veselības aprūpe cietumos ir bijusi nepietiekama un piebremzēta. Mēs visi to apzināmies, bet visi par to klusē,» norāda I. Kronberga.

V. Viktorovs gan iebilst, ka tagad vienkārši tiekot ārstēti smagāk saslimušie pacienti, bet simulantus nodaļa cenšas izrakstīt pēc iespējas ātrāk. «Pēc reorganizācijas pacientu palika mazāk, bet viņi kļuva «smagāki». Agrāk no 60 pacientiem aptuveni 10-15 bija ar smagiem traucējumiem, bet tagad no 44 pacientiem lielas problēmas ir 30,» viņš skaidro. Turklāt neoficiāli zināms, ka Psihiatrijas nodaļā tiek ārstēti arī pacienti, kuriem nav psihisku kaišu, bet pārējo slimnīcas nodaļu slēgšanas dēļ vairs nebūtu kur palikt.

Pacientu skaita kritumu gan nav iespējams noliegt, tādēļ atliek secināt, ka parasto cietumu štata psihologi tagad ieslodzītos par slimiem atzīst vēlāk, kad slimība jau ielaista. Uz to netieši norāda arī saruna ar Olaines cietuma slimnīcas pacientu Andreju. Viņš apgalvo, ka «nācās pusgadu rakstīt sūdzības par Valmieras cietuma ārstu, kamēr mani beidzot nosūtīja šeit». Par sadzīves apstākļiem Olainē viņš nesūdzas un atzīst, ka atgriešanos Valmierā īpaši negaida.

Trekno gadu produkts

Olaines cietuma slimnīca savas durvis vēra 2007. gada 1. augustā - kā stāsta zinātāji, ANO Spīdzināšanas novēršanas komisijas pārstāvji bijuši šokēti par apstākļiem Centrālcietuma slimnīcā, tādēļ, būvējot tās moderno aizstājēju, Latvijas amatpersonas pāršāvušas pār strīpu. Olaines cietuma slimnīca aprīkota ar tik modernu aprīkojumu, par kādu ārsti citās Latvijas slimnīcās varējuši tikai sapņot. Protams, ņemot vērā slimnīcas specifiku un pacientu skaitu, šis aprīkojums nav bijis pilnvērtīgi izmantojams, tādēļ zināma reorganizācija slimnīcā bijusi nepieciešama. Tomēr arī ar to kārtējo reizi pāršauts pār strīpu - reorganizācija bijusi tik pamatīga, ka nu lepnais aprīkojums vienkārši krāj putekļus.

To netieši apstiprina arī Olaines cietuma priekšnieka p. i. Andreja Merkulova stāstītais - kad notikusi reorganizācija, no darba vienā dienā aizgājuši 170 ārstniecības personāla darbinieku. V. Viktorovs gan mierina, ka situācija tik traģiska neesot, jo slimnīca tomēr spēj nodrošināt, ka ārsti speciālisti vismaz reizi nedēļā atbrauc uz konsultācijām. Pašlaik tajā strādā tikai divas nodaļas - Psihiatriskā un Plaušu slimību nodaļa. Plaušu slimību nodaļā pacientu ir vairāk - tajā pārsvarā ārstējas ieslodzītie, kuriem plaušu slimības, piemēram, pneimonija, ir tikai blakusparādības citām saslimšanām, kā HIV/AIDS.

Savukārt slimnīcas Ķirurģijas nodaļa ir «iekonservēta». «Iekārtas dūc. Izslēgt tās nozīmētu, ka jāpārprogrammē, un tas izmaksātu desmitiem tūkstošu latu, tādēļ atdot kādam citam tās nevaram. Reizi nedēļā inženieris uztaisa tehnisko apkopi un māsiņa izvēdina telpas, bet nekas cits tur pašlaik nenotiek,» sūkstās slimnīcas priekšnieks, kurš piebilst - ja vien būtu politiskā griba, atjaunot nodaļas darbību varētu dažu stundu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Psihiski slimie Latvijā

Latvijā pašlaik reģistrēti aptuveni 40 000 pacientu ar psihiskiem traucējumiem, tomēr tikai neliela viņu daļa ir nepieskaitāmi.

Medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi (MRPL) nepieskaitāmiem cilvēkiem ir beztermiņa. Vismaz reizi gadā ārstiem jāvērtē, vai personas stāvoklis nav pasliktinājies vai uzlabojies tik ļoti, lai būtu nepieciešams cits MRPL. Ja ārsti lemj par labu pārmaiņām, viņi vēršas tiesā.

Sākot MRPL noteikšanas procesu, drošības līdzeklis, piemēram, apcietinājums, jāatceļ. Ja personas brīvība rada draudus sabiedrībai, uz iztiesāšanas laiku persona var tikt ievietota psihiatriskajā slimnīcā. Parasti šim mērķim izmanto Olaines cietuma slimnīcu.

Cietuma slimnīcas psihiatrisko pacientu skaits kopš tās pārvietošanas no Rīgas Centrālcietuma uz Olaini samazinājies no vairākiem simtiem gadā aptuveni uz 100. Konsolidējot valsts budžetu, cietuma slimnīcas psihoneiroloģiskās nodaļas oficiālais gultu skaits samazināts no 60 uz 30. Par spīti tam, pašlaik tur ārstējas vairāk nekā 40 pacientu.

Ja cilvēks jau ir notiesāts un cietumā saslimst ar psihisku kaiti, jāsūta iesniegums specializētajai daudznozaru prokuratūrai, tam pievienojot ārstu viedokli, ka cilvēks vairs nevar izciest sodu. Tad prokuratūra nozīmē ekspertīzi.

Tālāk tiesa nosaka, vai personu atbrīvot un vai piespriest tai kādu no MRPL. «Man atmiņā ir viens gadījums, kad kāds pacients, atrodoties mūža ieslodzījumā, pārcieta smadzeņu insultu, pēc kura viņš bija daļēji paralizēts un nezināja, kur atrodas, kā sauc un cik vecs ir. Tad notika visi šie soļi līdz MRPL, un sākumā viņam drošības pēc piesprieda uzturēšanos nodaļā ar apsardzi, kaut gan paralizēts cilvēks īpaši bīstams jau nav,» atceras tiesu psihiatre Anita Apsīte

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?