Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Cietusī: Breivīks ir niecība

Ložu atstātās rētas ir cena, kas jāmaksā par demokrātiju, uzskata pusaudze, kura pagājušā gada 22. jūlijā tika smagi ievainota norvēģu ekstrēmista Andersa Bēringa Breivīka sarīkotajā apšaudē Ūteijas salā. Šonedēļ Oslo tiesā turpināja liecināt apšaudē izdzīvojušie jaunieši, kuru dramatiskie un asiņainie atmiņu stāsti spēja novest līdz asarām daudzus klātesošos.

Pārspējis Maiklu Džeksonu

18 gadu veco Andrīni Juhansenu no drošas nāves izglāba kāds zēns. «Kad viņš [A. B. Breivīks] gatavojās uz mani šaut, man priekšā izlēca zēns un tika sašauts,» atcerējās A. Juhansena. Pārbiedētā meitene pēc tam ielēkusi ūdenī pie sūkņu telpas, lai mēģinātu aizbēgt no slepkavas. «Es ielēcu ūdenī un redzēju, kā viņš apšauj citus. Tad viņš iešāva man krūtīs. No mana ķermeņa plūda asinis. Bija grūti elpot, un es gandrīz nosmaku pašas asinīs,» ar asarām acīs stāstīja pusaudze.

Tikmēr A. B. Breivīks metodiski apslaktējis sūkņu telpas tuvumā pakritušos cilvēkus, tiem no neliela attāluma iešaujot galvā. Andrīne, ap kuru peldēja vairāki vienaudžu līķi, sāka samierināties ar faktu, ka būs jāmirst. «Es nolēmu ar asinīm uz jakas uzrakstīt «balts», lai pateiktu, ka vēlos baltu zārku,» atminas meitene, kuras ķermenī joprojām atrodas daļa lodes. To ir riskanti izņemt, jo tā ir tuvu muguras smadzenēm.

Vēl viens izdzīvojušais 20 gadu vecais Tarjei Jensens Behs, sākoties šaušanai, ieskrēja tuvējā mežiņā, kur redzēja, kā policista formā tērptais A. B. Breivīks ar tiešu trāpījumu galvā nogalina vairākus cilvēkus. Tad puisis ar kādu meiteni paslēpies aiz klints. «Mēs dzirdējām, kā viņš staigā, elš un šņākuļo. Viņš izklausījās kā Voldemorts no Harija Potera,» jaunietis salīdzināja slepkavnieku ar ļaundari no populārās grāmatas.

Tomēr slēpšanās nepaglāba Tarjei no sašaušanas kājās. Pēc tam viņš no aptuveni 15 metru augstuma iekrita ūdenī, kur viņam centās palīdzēt citi izdzīvojušie. Puisis atcerējās - kāda meitene viņu centusies noturēt pie samaņas, piecas reizes pārjautājot, kā sauc viņa kaķi.

Kopš pagājušās vasaras Tarjei izdarītas septiņas kāju operācijas, par kurām viņš spēj arī paironizēt. «Man patīk stāstīt, ka esmu pārcietis vairāk operāciju nekā Maikls Džeksons,» viņa teikto citē AFP.

Rētas kā uzvaras simbols

Ar savam vecumam netipiski izsvērtu un spēcīgu uzrunu uzstājās 15 gadu vecā Ilva Helēne Švenke, kuru A. B. Breivīks sašāva kaklā, bet, kad viņa jau bezspēcīga gulēja asiņu peļķē, - vēl vairākas reizes. «Viņš ir gļēva niecība. Viņš no mugurpuses sašāva [mani] 14 gadu vecu meiteni un vēl divreiz iešāva kājās. Tā ir pati lielākā gļēvulība, ko man nācies piedzīvot,» sacīja I. H. Švenke. «Es biju pārliecināta, ka miršu. Es zinu, ka filmās cilvēki mirst no vienas lodes. Es biju sašauta četras reizes. Es gaidīju pilnīgu baltumu vai melnumu, bet nekas nenotika. Es joprojām biju dzīva.»

Pēc tam viņa tiesas zālē klātesošajiem parādīja milzīgās rētas uz sava ķermeņa. «Man nav problēmu rādīt savas rētas, es tās uzlūkoju kā uzvaras simbolu. Mums bija jāsamaksā cena par demokrātiju, bet mēs uzvarējām. Es neesmu lepna par šīm rētām, bet es tās nēsāju ar cieņu,» Ilvu Helēni citē aģentūra Reuters.

Aptuveni stundu ilgajā apšaudē salā, kurā tajā laikā notika Norvēģijā valdošās Sociāldemokrātu partijas jauniešu nodaļas vasaras nometne, A. B. Breivīks nogalināja 69 un ievainoja 35 cilvēkus, pārsvarā pusaudžus.

Līdz šim tiesā, klātesot arī uzbrukuma vaininiekam, liecību snieguši aptuveni 30 izdzīvojušo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?