Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Cik ilgi meklēsim vieglāko ceļu?

Saskaņā ar Saeimas grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā, sākot no 2016. gada 1. jūlija, dzīvojamo māju pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksa apliekama ar PVN 21%, kā rezultātā iedzīvotājiem kopējās mājokļa apsaimniekošanas izmaksas kļūs par 5-20 eiro mēnesī dārgākas. Šāds lēmums pieņemts pērn novembrī kopā ar valsts budžetu.

Konkrētos grozījumus iesniedza Finanšu ministrija, kas likumprojekta sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā šo iniciatīvu pamatoja ar to, ka Direktīva 2006/112/EK neparedz dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojuma neaplikšanu ar PVN un tādējādi veidojas neatbilstība starp Latvijas likumdošanu un Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem. Šādas neatbilstības dēļ pret Latviju var tikt vērstas finanšu sankcijas par ES tiesību aktu neatbilstošu piemērošanu. Nedomāju, ka pie šī punkta ir tik stingri jāpieturas, jo šajās direktīvās izklāstīti punkti, kas ļauj, piemēram, nodokļus pielāgot atbilstoši konkrētās valsts standartiem vai pat nepārņemt nemaz.

Atgādināšu, ka 2013. gadā EK brīdināja Latviju par to, ka Latvija pārkāpj direktīvu, taču izcēla būtisku faktu - Latvijai vai nu jāmaina likme, vai arī jāpamato, kādēļ apsaimniekošanai nodokli nepiemērot. Diemžēl 12 gados neviens no Latvijas ierēdņiem nav uzrakstījis vēstuli EK ar elementāru pamatojumu, ka mājokļu un pašvaldību ēku joma Latvijā nav bizness, bet vairāk sociāls atbalsts iedzīvotājiem. Uz šāda pamata, sliktākajā gadījumā, būtu iespējams veidot dialogu par pazeminātas PVN likmes ieviešanu. Neskatoties uz ekonomisko situāciju, kad liela daļa iedzīvotāju turpina skaitīt katru centu jeb dzīvo no rokas mutē, izvēlēts vienkāršākais ceļš, apņemoties izsvītrot no likuma izņēmumu, kas ļāva neaplikt dzīvojamo namu apsaimniekošanu ar nodokli.

Pat tad, ja šis pakalpojums obligāti būtu jāapliek ar PVN, iespējams piemērot samazinātu - 12% - likmi. Tam piekrīt arī namu apsaimniekošanas eksperti, piemēram, Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis paudis viedokli, ka, ieviešot samazinātu PVN likmi - 12% -, gala patērētājam (dzīvokļa īpašniekam), kas izmanto nama pārvaldnieka pakalpojumus, sadārdzinājums būtu mazāks. Asociācijas aplēses liecina, ka namu pārvaldīšanas uzņēmums šādu sadārdzinājumu varētu kompensēt ar citiem PVN maksājumiem, šo samērā nelielo papildu summu izlīdzinot. Taču, ja ir 21% likme, tad neko izlīdzināt nevarēs un dzīvokļa īpašniekam par pakalpojumu nāksies maksāt vairāk.

Pieņemtais grozījums skar ne tikai iedzīvotājus, bet arī apsaimniekotājus, jo nodokļa administrēšanas process nav skaidrs. Zināms, ka tas jānomaksā brīdī, kad pārvaldnieks izraksta rēķinu. Iedomāsimies situāciju: daļa šos rēķinus neatmaksā, piemēram, naudas trūkuma dēļ. Kas tādā gadījumā notiek ar PVN? Vai pārvaldniekam jāmaksā nodoklis par neiegūtiem ieņēmumiem un neatgūstamiem parādiem? Vai kaimiņiem būs jāmaksā arī par to kaimiņu, kurš nekad nenokārtos savus parādus?

*Jelgavas domes deputāts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?