Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Cilvēkiem pēdējais salmiņš jāatstāj

Ideja, ka Latvija varētu atteikties no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes - 12% - bezrecepšu zālēm, pārejot uz standarta likmi - 21%, valdībā atbalstu neguva. Pret šādām izmaiņām iestājās gan Veselības ministrija (VM), gan daļa nozares pārstāvju. Taču sarunās pavīd jau mūžsenā problēma - cilvēki bezrecepšu zāles nereti lieto neapdomīgi.

Atbalstu neguva

Mainot nodokļu likmi bezrecepšu zālēm, gadā valsts budžets varētu iegūt aptuveni sešus miljonus eiro, turklāt šī nauda paliktu pašas nozares samilzušo problēmu risināšanai, izskanējušo priekšlikumu Dienai skaidro Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis. Ideja gan nav nākusi no pašas ministrijas. Jautājums par PVN standartlikmes piemērošanu diskutēts VM konsultatīvajā padomē. Tikai pēc sarunām ar VM un Pasaules Bankas ekspertiem tas indikatīvi iekļauts kopējā informatīvajā ziņojumā. Uzreiz gan seko piebilde - ideja var tikt atbalstīta tikai ar nozares ministrijas piekrišanu. Taču VM vakar valdības sēdē pateikusi nē - tas palielinātu zāļu cenas un ilgtermiņā varētu pasliktināt cilvēku veselības stāvokli. Turklāt FM veikusi tikai teorētisku matemātisku aprēķinu par iespējamajiem ieguvumiem budžetā, neņemot vērā šādas rīcības ietekmi uz slimnīcu budžetiem, sociālās aprūpes, izglītības iestāžu un citu institūciju budžetiem, kā arī iespējamo bezrecepšu medikamentu apgrozījuma kritumu.

Pret ieceri iebilda arī biedrība Veselības projekti Latvijai. Tās valdes locekle Vita Dumpe Dienai sacīja, ka lielākais uztraukums ir par cilvēku pirktspēju. Jau tagad Latvijas iedzīvotāji ne vienmēr vēršas pie ārsta tad, kad tas būtu nepieciešams, un 60% gadījumu iemesls ir tieši naudas trūkums. Savukārt bezrecepšu medikamentus lieto 54% Latvijā dzīvojošo. V. Dumpe arī piebilst, ka jau šobrīd samazinātā PVN likme zālēm 12% ir lielāka nekā, piemēram, Igaunijā, Lietuvā un daļā citu valstu. Līdz ar to, kā Eiropas valstij ar samērā zemu pirktspēju, Latvijā jau tā ir dārgas zāles.

Ārstējas paši

Starp diskusijām pavīd arī fakts, ka ar lētākām bezrecepšu zālēm tiek sekmēta pašārstēšanās. Tas ir bijis viens no argumentiem par pazeminātās PVN likmes atcelšanu. Piemēram, pēc Zāļu valsts aģentūras informācijas, pērn visvairāk pārdotais bezrecepšu medikaments bijis pretsāpju zāles Ibumetin. Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde, Dienai skaidrojot, kāpēc biedrība izskanējušo ideju neatbalsta, min, ka dārgāki medikamenti nemainīs situāciju, kad bezrecepšu zāles dažkārt tiek lietotas neapdomīgi. Te drīzāk kopīgiem spēkiem vajadzētu nodarboties ar sabiedrības informēšanu un ar to, lai cilvēki kritiskāk izvērtē bezrecepšu zāļu reklāmas, uzskata K. Blumfelde. Jau līdz šim biedrība daudz strādājusi pie tā, lai cilvēki pirms zāļu iegādes konsultētos ar farmaceitu. Ne reizi vien ir bijuši gadījumi, ka cilvēks saskatās reklāmas, atnāk uz aptieku, bet izrādās - viņam ir tādas slimības, kuru dēļ šo medikamentu nemaz nedrīkst lietot. Oktobrī biedrība organizēs arī sociālo kampaņu, aicinot katram cilvēkam atrast savu farmaceitu, kurš vajadzības gadījumā var palīdzēt. PVN paaugstināšana būtu, iespējams, vieglākais, bet ne efektīvākais ceļš.

Tādās pašās domās ir arī ģimenes ārsts Pauls Princis. Viņš Dienai apstiprina, ka ne vienmēr cilvēki bezrecepšu medikamentus lieto adekvāti, bet PVN palielināšana šo problēmu nerisinās. Tas tikai pasliktinās situāciju, jo daļa, iespējams, akūtos gadījumos nepieciešamās zāles nespēs iegādāties. Valsts būtībā šādi problēmas atkal noveltu uz sabiedrības pleciem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?