Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Darbs no mājām likumā nepastāv

Latvijā vērojama jauna tendence - uzņēmumi sāk domāt par iespējām, ko sniedz tāds darba procesa plānojums, ka darbinieki pilnībā vai arī daļēji strādā mājās. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka šābrīža situācijā darba tiesību likumos netiek regulēts termins «darbs no mājām». Nav skaidri darba aizsardzības, ugunsdrošības un citi noteikumi - vai par to atbild darba devējs vai darbinieks.

Ir svarīgi atzīmēt, ka darba tirgū ir vairāki amati (tulki, grāmatveži, dizaineri un citu specialitāšu pārstāvji), kuri var veikt darbu no mājām, un to darba devēji var izmantot.

Darba ņēmējam, pirms vispār sāk domāt par potenciālo iespēju strādāt no mājām, vienlaikus svarīgi izvērtēt visus aspektus, ar ko var nākties sastapties, un būtiski paturēt prātā, ka strādāt no mājām nav gluži tas pats, kas veikt darbu birojā. Savukārt darba devējam jāatceras, ka darbinieka nodarbināšana ārpus darba telpām prasīs papildu investīcijas no uzņēmuma - gan aprīkojuma, gan tehnoloģiju ziņā.

Pozitīvie aspekti darbiniekam, strādājot mājās, varētu būt iespēja strādāt arī tādā uzņēmumā, kas atrodas tālu no dzīvesvietas, laika ekonomija, naudas ekonomija (ietaupās ceļa izdevumi, kā arī izdevumi par pārtiku, apģērbu), iespēja darbu savienot, piemēram, ar studijām. Darbs no mājām ir arī labs veids, kā atgriezties darba tirgū pēc ilgāka pārtraukuma.

Negatīvie aspekti, veicot darbu no mājām, ir saistīti ar to, ka jāpadomā par darba vietas izveidi mājās - nepieciešams ne tikai darba galds un aprīkojums, bet arī pietiekams klusums, kur neviens netraucē. Turklāt, strādājot mājās, nav kolektīva sajūtas, saziņa ar kolēģiem notiek elektroniskā veidā, vērojams arī informācijas trūkums par uzņēmumā notiekošo, savukārt, strādājot birojā, nodrošināta ikdienas savstarpējā komunikācija un vadītājs ir sastopams birojā. Tieši socializācijas trūkums ar kolēģiem ikdienā ir ļoti būtisks aspekts, kas traucē ilgtermiņā veikt darbu no mājam. Tāpēc uzņēmumi nereti pat nosaka, ka darbiniekiem, kas veic darbu no mājām, 1-2 reizes mēnesī jāierodas uzņēmuma birojā un jāpavada laiks sapulcēs, komunikācijā ar kolēģiem un individuālā sarunā ar tiešo vadītāju.

Pirms pieņem piedāvājumu, veikt vai neveikt darbu no mājām, katram pašam, pazīstot sevi, godīgi jāatbild: «Vai es spēšu strādāt mājās?», jo, izvēloties strādāt ārpus biroja, jābūt motivētam un disciplinētam darbiniekam, lai neciestu darba kvalitāte un rezultāti un vienlaikus novārtā netiku atstāti citi dzīves aspekti, piemēram, ģimene. Tāpēc ikvienam, kurš domā par darba uzsākšanu no mājām, rūpīgi būtu jāizvērtē, vai šāds darba veids ir viņam piemērots, kā arī, vai nodrošināti visi priekšnoteikumi pilnvērtīgam darbam ārpus ierastā biroja ritma.

Attālināta darba ieviešana rada izaicinājumus personāla vadības speciālistiem, jo, nodrošinot darbiniekiem tādu iespēju, nākas domāt par dažādiem personāla vadības procesiem, pilnveidojot vai izstrādājot jaunus, kas attiektos tieši uz tiem darbiniekiem, kas darbu veic no mājām.

Pasaules tendence pat ir tāda, ka attālināti notiek potenciālā darbinieka zināšanu un prasmju pārbaude, darbinieks tiek pieņemts darbā attālināti, kā arī attālināti tiek veikti visi pārējie personāla vadības procesi.

*Personāla vadības speciāliste atpūtas un izklaides tīklā Klondaika

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?