Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Darbs - piedzīvojums

«Šobrīd esmu ceļā pats uz savu labāko darbu pasaulē - filmēju raidījumu par ceļošanu,» stāsta Mārcis Pļaviņš, kad izdodas ar viņu sazināties Kubā. Maija sākumā viņš devās uz Havanu, lai pārstāvētu Latviju zīmola Havana Club konkursa Labākais darbs pasaulē finālā. Iespēju veselu gadu apceļot pasauli un par to blogot no 18 dažādu valstu pretendentiem gan izcīnīja kolumbietis Hulians Medina.

Tomēr Mārcis priecājas gan par iegūto jauno pieredzi un draugiem, gan par iespēju apskatīt Kubu - līdz maija beigām viņš to apbraukās ar motorolleru un veidos par šo valsti dokumentālu raidījumu 12 sērijās (tās būs skatāmas www.draugiem.lv/havanaclub).

Šoreiz tika kolumbietim

«Šis darba piedāvājums, manuprāt, ir viens no ļoti retajiem man tik ideāli atbilstošajiem,» Mārcis raksturo vakanci uz Labāko darbu pasaulē. «Esmu azartisks cilvēks, mīlu piedzīvojumus, vēlos atklāt ko jaunu. Esmu gatavs riskēt un darīt lietas, kuras neesmu darījis, lai sasniegtu labsajūtu, ko sniedz darbs, kuru no sirds mīli un dari nevis peļņas nolūkos, bet lai naktīs varētu iet gulēt ar prieku par labi aizvadītu dienu.» Mārcis beidzis Ventspils Augstskolas Tulkošanas fakultāti, pārvalda četras valodas un mācās piekto. Ir komunikabls, draudzīgs un atvērts. Strādājis kā tulkotājs, viesmīlis, snovborda instruktors, sabiedrisko attiecību projektu vadītājs, kultūras darba vadītājs dzimtajā Uzvarā, tāpat bijis arī a/s Diena projekta Hugo.lv galvenais producents. Veselu gadu ar stopiem apceļojis Eiropu un Centrālameriku, raksta savu blogu. «Šķiet, visa mana iepriekšējā dzīve bija sniegusi pieredzi, kas nepieciešama, lai piedalītos konkursā un iegūtu šo darbu. Taču acīmredzot kaut kā tomēr pietrūka,» Mārcis spriež.

Havana Club konkursu uz sapņu darbu gada sākumā arī Latvijā izsludināja alkoholisko dzērienu izplatītājs SIA Pernod Ricard Latvia. Šī darba ieguvējam nodrošināta apmaksāta ceļošana un dzīvošana dažādās pasaules vietās, kā arī ikmēneša alga 2000 eiro apmērā par bloga uzturēšanu. Havanā uzvarētājs trenēsies augstākās klases bārmeņu prasmēs, Berlīnē dzīvos mākslinieku komūnā, Kanādā dosies tūrē kopā ar džeza apvienību, pabūs Riodežaneiro graustu rajonos, dosies braucienā ar Transsibīrijas ekspresi utt.

Uz vakanci varēja pieteikties vismaz 18 gadu veci cilvēki, kas brīvi runā angliski, ir komunikabli un atraktīvi, nebīstas izzināt pasauli un prot pieredzēto izklāstīt blogā. Latvijā sapņu darbam pieteicās 40 pretendentu, izveidojot savu videopieteikumu. Seši pusfinālisti piedalījās klātienes intervijā angļu valodā, kurā bija arī atraktīvi jāparāda, ko katram no viņiem nozīmē Havana. Savukārt uzdevums katras valsts finālistam Havanā bija izveidot īsu video par Kubas galvaspilsētas īpašo atmosfēru.

Kampaņa ar turpinājumu

Pasaulē labākā darba vakances ar līdzīgām prasībām ir retas, taču pamanāmas. 2009. gadā plašu starptautisku rezonansi izpelnījās Austrālijas Kvīnslendas štata valdības piedāvājums - Hamiltona salas uzrauga darbs uz sešiem mēnešiem. Apmaiņā pret jautru laika pavadīšanu, laiskošanos, peldēšanos, niršanu, burāšanu, kā arī iknedēļas blogu, video un foto veidošanu tika piedāvāta darba alga ap Ls 53 550 gadā, apmaksāta aviobiļete no mītnes zemes līdz salai un dzīvošana šikā pludmales mājā. Pieteicās 34 000 pretendentu no visas pasaules, bet uzvarēja Lielbritānijas labdarības fonda darbinieks Bens Sauthols. Tiesa, viņš sajuta arī šī sapņu darba «garozu» - īsi pirms līguma beigām viņu bīstami sadzēla indīga medūza, vēstīja LETA-AFP.

Konkursa organizatori neslēpa, ka šī vakance bija arī galvenais elements kampaņā, kuras mērķis bija reklamēt Kvīnslendas štata tūrisma industriju. Stratēģija attaisnojās, šī nelielā budžeta kampaņa vēlāk izpelnījās arī balvas reklāmas festivālā Kannu lauvas.

Savukārt šovasar Austrālijas tūrisma padome piedāvā nu jau sešas sapņu darbavietas uz pusgadu - katru savā štatā un pretendentiem 18-30 gadu vecumā, lai veicinātu jauniešu tūrismu, raksta portāls Db.lv. Tiek meklēts Galvenais jokdaris, kas Sidnejā apmeklēs kultūras pasākumus un aprakstīs tajos pieredzēto, Vīnu un jūras velšu degustētājs, kas apmeklēs Rietumaustrālijas labākos restorānus un krogus, Brīvdabas piedzīvojumu meklētājs, Dabas parka sargs, Savvaļas dzīvnieku sargs un Modes un dzīvesveida fotogrāfs. Atalgojums par katru darbu paredzēts ap 80 000 eiro.

Darbs kā dzīves baudīšana

«Izšķirt, kam te ir lielāks svars - konkrēta zīmola reklāmai, pasākuma publicitātei vai vakances reklāmai -, nevar. Tas ir oriģināls veids, kā ar vienu šāvienu sasniegt vairākus mērķus,» komentē organizāciju psiholoģe un SIA O.D.A. vadītāja Gitāna Dāvidsone. Viņa spriež, ka cilvēku priekšstatos par ideālu darbu nereti dominē bezrūpība, pozitīvas emocijas, bet tajos ir arī daudz individuālu nianšu. «Sapņu darbs daudziem saistās ar to, ko viņi dara ar prieku un aizrautību, kad pazūd robeža starp darbu un dzīves baudīšanu. Bet ne visiem tā ir dīkdienība, ballītes u. tml.»

Ja akcents šādā vakancē ir uz reklāmu un publicitāti, prasības pretendentiem sākotnēji ir ļoti vispārīgas (kādam cilvēkam jābūt) un rada iespaidu, ka vakancei var pieteikties teju ikviens. Vēlākajās atlases kārtās gan «uzpeld» arī nepieciešamās profesionālās iemaņas, norāda G. Dāvidsone. «Ieguvumi ir starptautiska pieredze, paša cilvēka popularitāte, bet jārēķinās - kas maksā, tas pasūta mūziku. Tā var būt vesela biznesa ķēde, vesela industrija. Līdz ar to pēc līguma beigām sapņu darba ieguvējam var būt dažādi konfidencialitātes ierobežojumi. Jāraugās arī, vai un kā tiek apmaksāta pārcelšanās uz citu valsti un pēc tam atpakaļ uz mītnes zemi. Un - kur un kā par tevi tiks maksāti nodokļi?» saka eksperte. Viņa tomēr paredz, ka perspektīvā šādu netradicionālu vakanču kļūs vairāk. «Pasaule ir atvērta, cilvēki ir mobili, un tas atspoguļojas jaunos amatos un vakancēs. Aug arī sociālo mediju industrija, un tā prasa profesionālus darbiniekus.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?