Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Darbu sāk dakteri klauni

«Nekāds mediķis es neesmu un nebūšu, bet šādi es varu palīdzēt,» Dienai sacīja dakteris klauns Lauris, kuram līdz ar citiem 16 apmācītiem dakteriem klauniem vakar bija pirmā darbadiena Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS). Līdz mēneša beigām klauni kopā ar speciālistiem no ārzemēm turpinās mācīties un strādāt ar bērniem, bet jau no 1. jūlija klauni patstāvīgi strādās slimnīcā.

Pirmajā brīdī šķiet, ka slimnīcas telpās ieradušies cirka klauni, taču, paraugoties vērīgāk, var pamanīt būtiskas atšķirības. Cirka klauns ir ļoti koši ģērbies, ar spilgtu grimu, skaļu balsi un ātrām kustībām, bet klauni, kuri strādā slimnīcā, ir bez grima un iestudētiem priekšnesumiem. Līdzību gan rada sarkanais klauna deguns, Dienai stāsta biedrības Dr. Klauns dibinātāja Marianna Milovska. Dakteru klaunu galvenais uzdevums slimnīcā būs sniegt atbalstu bērniem, bet viņi strādās arī ar bērnu vecākiem un slimnīcas personālu. Klauns katram centīsies atrast individuālu pieeju, un ne vienmēr tie būs skaļi priekšnesumi. Viņš var arī atnākt un klusu blakus bērnam pasēdēt vai nolikt galvu uz pleca, un pēc kāda laika klaunam ar bērnu veidojas saikne, norāda M. Milovska.

Dakteri klauni no jūlija līdz septembrim BKUS Vienības gatvē un Gaiļezerā strādās vienu reizi nedēļā trīs stundas, savukārt no septembra - jau divas reizes nedēļā. M. Milovska gan piebilst, ka pēc vēlēšanās klauni varēs strādāt arī biežāk. Lai nerastos situācijas, ka klauns varētu traucēt personālam, viņi darbosies virsmāsu uzraudzībā, kuras no rītiem dos konkrētus uzdevumus. BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša Dienai pastāstīja, ka sākotnēji personālam bijušas bažas par iespējamo sadarbību, bet šobrīd ir atrasts modelis, pēc kura strādāt. Klauni nedrīkst būt traucēklis ne personālam, ne pašiem bērniem, tāpēc ir notikušas nopietnas mācības, lai viņi precīzi spētu izjust situāciju un, no vienas puses, būtu atbalsts bērnam, no otras puses - ļautu personālam veikt konkrēto manipulāciju, norādīja A. Čakša.

Dakteri klauni visbiežāk sniegs atbalstu bērniem, kuri iziet ilgstošu un agresīvu ārstēšanās procesu, tiem, kuri atrodas bez vecāku uzraudzības vai krīzes situācijās, un bērniem, kuriem ir grūtības adaptēties slimnīcas telpās. Kā norādīja M. Milovska, klauni, piemēram, rotaļu veidā bērniem skaidros procedūras, lai viņus nomierinātu. Piemēram, pirms potes saņemšanas klauns ar bērnu izspēlēs situāciju ar rotaļu šļirci, tādējādi bērns īstās procedūras laikā vairs tik ļoti nebaidīsies. Klauni būs pie bērna, viņam ierodoties slimnīcā, pirms un pēc operācijām. A. Čakša uzsvēra, ka šāda terapija bērnu aprūpē ir ļoti svarīga, jo gandrīz jebkura manipulācija pacientam ir sāpīga, bet klauns spēj novērst bērna domas un tādējādi arī daļēji mazināt sāpes.

Slimnīcā sastaptais dakteris klauns teica, ka viņam vēl nav piešķirts īpašs klauna vārds, tāpēc patlaban viņš ir vienkārši Lauris. Viņš iesaistījies programmā, jo vēlējies atrast nodarbošanos, kas būtu gan neparasta, gan izaicinoša, bet reizē arī palīdzētu citiem. Lauris atklāja, ka nebaidās no dzīves realitātes, piemēram, slimības vai nāves, jo slimnīcā viņš pievērš uzmanību bērna emocijām un pašam cilvēkam, nevis noteiktajai diagnozei.

Lai strādātu slimnīcā, dakteri klauni trīs mēnešus ilgajās mācībās apguva ievadu bērnu psiholoģijā, aktiermākslā, plastiku un pantonīmu, piedalījās psiholoģiskajos treniņos un speciālās mācībās medicīnas jomā BKUS speciālistu vadībā.

Dakteri klauni darbosies BKUS Vienības gatvē un Gaiļezerā. Nākotnē darbību plānots paplašināt - arī reģionālajās slimnīcās. Jau šogad, iespējams, viens no klauniem dosies strādāt uz Ventspils slimnīcu. «Patlaban ar viņiem vēl neesam runājuši, bet zinām, ka interese ir,» sacīja M. Milovska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?