Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Daugavpilī ražos Saules enerģiju

Čerepovas mikrorajonā Daugavpilī, Daugavas krastā, jau drīzumā tiks sākta Saules elektrostacijas būve, kas būs pirmā šāda veida elektroenerģijas ražotne Baltijas valstīs.

Šo pilotprojektu apņēmusies īstenot Daugavpils firma SIA ProLat sadarbībā ar Vācijas partneriem, kas investēs būvniecībā 16,5 miljonus eiro. SIA ProLat valdes priekšsēdētājs Nikolajs Lavrenovs ir pārliecināts, ka Saules enerģijas izmantošana elektrības ražošanā Latvijai noteikti būs izdevīga, jo ļautu kaut daļēji kompensēt elektroenerģijas deficītu pēc Ignalinas AES slēgšanas, turklāt šis enerģijas avots ir ekoloģiski tīrs un nepiesārņo apkārtējo vidi. «Nav taisnība, ka mūsu klimatiskie apstākļi nav piemēroti Saules enerģijas izmantošanai, jo šādas solārās sistēmas lieliski darbojas arī Somijā un Zviedrijā, kur ir vēl mazāk saules. Latvija jau tagad importē ap 40% elektroenerģijas, tāpēc agri vai vēlu nāksies domāt par atjaunojamiem elektroenerģijas avotiem,» uzskata N.Lavrenovs.

Elektrostacijas projekts varētu atmaksāties 11 gadu laikā, tas dos septiņas jaunas darbavietas inženiertehniskajiem darbiniekiem, kuri apkalpos šo staciju. Apjomīgā ēka, uz kuras uzmontētas saules baterijas, aizņems 13 hektārus, šo zemi firma nolēmusi uz 10 gadiem iznomāt no Daugavpils pašvaldības. Daugavpils domes priekšsēdētājas vietnieks Jānis Lāčplēsis pret šo projektu gan ir noskaņots skeptiski, jo uzskata, ka tas nez vai dos lielu labumu Latvijas ekonomikai, tā kā saražotā elektroenerģija, pēc Ministru kabineta noteikumiem, Latvenergo būs jāiepērk par četrreiz augstāku cenu - 300 latiem par MW/h. «Faktiski šādā veidā Latvijas valdība subsidē importu, Vācijas Saules bateriju ražotājus. Pilsēta no tā iegūs tikai nomas maksu, tāpēc nolēmām zemes gabalu nodot izsolē, lai iegūtu augstāku cenu,» saka J.Lāčplēsis.

Kopējais enerģijas radiācijas daudzums, kas nāk no Saules uz zemes virsmu, ir pietiekams un vairāk nekā 10 000 reižu pārsniedz ikgadējo pasaules enerģijas patēriņu, teikts Eiropas Atjaunojamās elektroenerģijas padomes (EREC) mājaslapā. Prognozes rāda, ka Saules enerģija varētu veidot galveno pamatieguldījumu pasaules elektroenerģijas ražošanā.

Vienīgie vērienīgākie termosolārie projekti, kas īstenoti Latvijā, pagaidām ir samērā sen realizētie Aizkraukles ģimnāzijas un katlumājas, kā arī Iecavas internātskolas termosolāro atbalsta sistēmu uzstādīšanas projekti.

Latvijā pirmā privātā Saules elektrostacija pirms diviem gadiem izveidota Cēsu rajona Straupes pagastā, kur Latvenergo elektropiegādes tīkla izmantošana būtu izmaksājusi vairākus desmitus tūkstošu latu. Saules alternatīva šajā gadījumā bija vismaz četras reizes lētāka. Solārie paneļi Straupē izvietoti četru kvadrātmetru platībā, un to jauda ir tik liela, lai ģimene vakarā varētu skatīties televizoru, mājās darbotos dators, mūzikas centrs, apgaismojums, ledusskapis un citas elektroierīces. Saražotā enerģija tiek uzkrāta īpašā akumulatorā, lai arī vakaros varētu izmantot saules enerģiju. Savukārt strāvas pārveidotājs nodrošina, ka sistēmai var pieslēgt jebkuru elektrības patērētāju, kas darbojas 220 voltu tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?