Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Demokrātija nav vergu dumpis

Notikumi Ēģiptē izvirzīja jautājumu, kas var būt reāls un būtisks arī citās valstīs: demokrātiskās vēlēšanās uzvar (kaut ar nelielu pārsvaru) kāds politisks spēks; zināma sabiedrības daļa īsā laikā viļas (vai pārliecinās par savām bažām). Un saka: mēs negribam gaidīt nākamās vēlēšanas, ejiet prom!

Ir tomēr jānošķir divas lietas (par ko derētu padomāt arī Latvijā): demokrātija un tas, cik valsts vara ir efektīva. Var būt efektīvs autoritārs režīms un neefektīva demokrātija. Tuvējo Austrumu, Ziemeļāfrikas reģionā vēl nāk klāt papildu faktors: valstis kā tādas tur ir vājas. Respektīvi, procesi ir atkarīgi no pavisam citām struktūrām: reliģiskām, armijas, ģimenes klanu utt.

Tas ir: ja vara sevi pierāda kā neefektīvu, ir zināms leģitīms pamats vēlēšanas negaidīt un varu mainīt? Tā?

Paga, paga. Demokrātijas ideāls paredz, ka ir kaut kāda vienprātība par pamatprocedūrām. Mēs paužam savu neapmierinātību nevis ar terora aktu palīdzību vai nošaujot valsts vadību, bet atbilstoši zināmam modelim, kas fiksēts konstitūcijā. Man šķiet, ka reģiona problēma ir tā, ka nav jau bijusi vienprātība pat par šīm pamatprocedūrām.

Mūžīgais jautājums, vai demokrātija Rietumu izpratnē un islāms vispār ir savienojami. Savulaik kā pierādījums savietojamībai tika minēta Turcija, bet nu arī par to radušās šaubas...

Tā ir. Un es būšu politiski nekorekts: manā skatījumā tur var būt tikai kaut kāds samocīts kompromiss. Jo te jau runa nav par demokrātiju vien - runa ir par sekulāru valsti, no kuras reliģiskā vara ir nošķirta. Tiesa, varam sevi mierināt, ka arī Eiropa līdz sekulārai valstij nenonāca ātri un nesāpīgi. No otras puses, dažas islāma īpatnības vedina domāt, ka nekas jēdzīgs tik un tā nesanāks. Proti, islāmā atšķirībā no kristietības mazāk tiek nošķirts publiskais un privātais. Kristietībā tu vari privāti piekopt savu reliģiju, savas ētiskās vērtības, bet tev tas nav publiski jādemonstrē. Islāmā, ja tava privātā pārliecība neizpaužas publiskā rīcībā, tas apkārtējiem liekas aizdomīgi.

Atgriežamies pie demonstrācijām. Kas tas par stilu sacensties, kurš izvedīs ielās lielāku skaitu atbalstītāju? Vieni izved, teiksim, divus miljonus. Labi, tas ir daudz un liecina par nopietnu problēmu. Bet otra puse izved pusotru miljonu. Un? It kā mazāk, bet arī daudz! Tas tagad (jo pieredzēts arī nesen Turcijā) ir tāds politisks arguments - kuram lielāks pūlis?

Skaidrs, ka izvešana ielā ir emocionāls instruments. Un iziešana ielās jau nav nekas slikts, tas liecina par zināmu pilsoņu aktivitātes līmeni. Tiesa, vienmēr parādās tas vardarbības risks... Bet var piekrist - jā, tas nu ir demokrātijas bēdīgais stāsts, ka nozīme ir skaitam, nevis kvalitātei. Un var arī piekrist, ka tas diemžēl kļūst par argumentu. Jo arī Rietumi, jo īpaši kreisās aprindas, pēdējo divdesmit gadu laikā ir inficējušās ar tādu stulbu, puskomunistisku ideju, ka «tautai vienmēr ir taisnība». Jo lielāka «tauta», jo lielāka «taisnība».

Šī parādība «cilvēki ielās» nesen bija vērojama arī Brazīlijā, Indijā, un daži Rietumu izdevumi publicēja tekstus, ka, tas, lūk, esot jauns fenomens - vidusslāņa revolūcija. Vienīgā nelaime, ka šie revolucionāri ir raiba kompānija savā protestā pret kaut ko katram savu, bet bez vienotības izpratnes «par» sadaļā.

Manā skatījumā te saskaramies ar to, ka globālās krīzes rezultātā valstis vispār ir novājinātas. Kaut tādā aspektā, ka, atvainojos, tās nevar vairs tā piekukuļot vēlētājus - vienkārši nav tam naudas. Un tiek kultivēta arī tāda visai nelāga pārliecība, ka valsts ir vainīga vienmēr un visur. Vai no šādiem protestiem var izšķilties kaut kas konstruktīvs? Tās tomēr ir dažādas lietas: pilsoniska sabiedrība un, tēlaini izsakoties, vergu dumpis. Un es skeptiski vērtēju arī to ļoti modīgo trendu pasaulē - atdosim tikai jebkuru jautājumu publiskai apspriešanai, lemšanai internetā, un tad, kā nu «tauta» lems, tā būs.

Starp citu, šajā politikas leģitimitātes zudumā ir vēl viena interesanta šķautne. Tika pieņemts, ka, jo caurspīdīgāka kļūs politika, jo cilvēki tai uzticēsies. Nekā nebija. Caurspīdīgums ir vairojies, bet cilvēku neuzticība nav mazinājusies.

Cilvēki izmanto iespēju sekot līdzi varas lēmumiem, lai teiktu: es jau tā domāju, ka viņi ir baigie maitas?

Apmēram (smejas).

Ja runā par atklātību - Snoudena gadījums atkal izvirzīja jautājumu par zināmu pretrunu. Ir sabiedrības pilnīgi leģitīmas intereses zināt, ko dara specdienesti, un ir tikpat saprotams, ka valstij ir tiesības kaut ko «neizlikt» internetā.

Ja kāds domā, ka sabiedrībai ir viss jāzina par specdienestu darbību, tad tikpat labi var pieprasīt, lai teroristi publisko terora aktu plānus... Cita lieta, ka amatpersonas saka - nē, neko tādu mēs nedarām! - bet patiesībā dara gan. Respektīvi, slepenība ir viens, muldēšana cilvēkiem - kaut kas cits. Tas ir jautājums par specdienestu atbildību politiķu priekšā, kas ir kutelīgs jautājums arī Latvijā. Ja runā par lielo troksni ap šo spiegošanas skandālu, tad, protams, tas ir nedaudz amizanti - specdienesti ir tam domāti, lai spiegotu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?