Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Demokrātisks bordo

Cik loģisks un iespējams ir vārdu salikums demokrātisks - tātad pieejams daudziem - bordo vīns?

Bordo sarkanvīns gadu simtus ir bijis garšas paraugs, sava veida etalons. Tas bija pirmais vīns, kuru XVIII gadsimtā sāka izšķirt pēc ražotāja vārda: Haut-Brion, Lafite, Mouton. Pirms tam galvenais tirdzniecības darījumos bija apjoms - mainu trīs mucas medus pret sešām mucām vīna, un nekādu nosaukumu. Laikam ejot, tā vērtība pieauga un nevienas dzīres augstdzimušo pilīs nebija iedomājamas bez glāzes bordo. Pieauga arī tā cena. Par ko tad mēs maksājam? To nosaka trīs savstarpēji ļoti cieši saistīti faktori, no kuriem divi - vīna kvalitāte un saražotais daudzums - ir samērā viegli izmērāmi, saskaitāmi. Bet trešais - ražotāja reputācija - nu nekādi. Tieši reputācija veido vislielāko šīs pievienotās vērtības daļu, precīzāk sakot, cik ilgi (gadus, gadu desmitus vai simtus) vīna nams ir spējis mūs priecēt ar patiešām augstas kvalitātes produktu, cik mēs varam viņam uzticēties?

Pēc stila lielāko daļu bordo sarkanvīnu varētu dēvēt par klasiskiem, izturētiem. Klasiski, jo šajā vīnogu salikumā nav ne vēsts no novatorisma, tīra klasika. Izturēti, jo tie tiek izturēti vismaz 12 mēnešu, parasti ilgāk, vīndarītavas pagrabos (nevis veikalu plauktos), mucās vai pudelēs un tikai tad laisti pasaulē.

To miesa vai ķermenis gan var būt visai atšķirīgs - no pavisam viegliem, pat plāniem līdz pilnīgiem un bagātīgiem. Mūsu šīsdienas paraugi būtu pieskaitāmi pie vidējas miesasbūves, tie ir patīkami baudāmi un viegli uztverami. To cena nav zema, bet nav arī pārspīlēti neadekvāta.

2005 Chateau Morin, Saint-Estephe. Vīns no visatlantiskākās Bordo reģiona daļas, kura atrodas vistuvāk Atlantijas okeānam, - Senestefas. Tas tapis no 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot vīnogām un nāk no lieliskā ražas gada bordo - 2005. Tumša purpura krāsa, bagātīgs tumšo augļu un nedaudz vaniļas aromāts, vidējs tanīnu - miecvielu - un skābuma līmenis - šāds ir vīna apraksts. Ja vienkāršāk, tad patīkami uzrunā ar savu viegli baudāmo raksturu. Nebūt nav raksturīgs Senestefas parasti diezgan stingrajam, pat raupjajam stilam. Savu lomu, protams, šeit ir nospēlējusi Merlot dominante, darot vīnu samtaināku. Morin pat nebūtu uzskatāms par tipisku Senestefas vīnu, drīzāk tas būtu labs, pat elegants vīns par adekvātu samaksu.

2005 Chateau Poitevin, Medoc. Vīndarītavas vēsture ir samērā neilga, tikai 1997.gadā tā atdalījās no vietējā kooperatīva un sāka patstāvīgi piedāvāt savus vīnus tirgū. Tas ir noticis ļoti veiksmīgi, tie ir iekļauti jau vairāku 3 Michelin zvaigžņu restorānu vīnu kartēs. Vīndarītava atrodas Medokā, vēl tuvāk okeānam, un šeit jau vīnā jūtams stingrāks raksturs, blīvāka struktūra un neapšaubāmi ilgāks uzglabāšanas potenciāls. Tas gatavots no 55% Merlot, 40% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot vīnogām. Jūtama saprātīga, dozēta ozolkoka izmantošana vīna izturēšanai, nobriedināšanai. Vīnam ir Medokai neraksturīgi dziļa, tumša krāsa. Aromāts bagāts ar garšvielu un tumšo augļu niansēm. Vīns ar raksturu un savam cenu līmenim lielu attīstības potenciālu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?