Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Divas ministres

Mēs esam liecinieki revolūcijai, kura apšauba daudzus tradicionālos pagātnes kultūras kodus. Runa, protams, ir par ciparu tehnoloģiju masveida ienākšanu kultūrā - tās kļūst teju par dominējošām eiropeisko vērtību, zināšanu un informācijas nesējām pasaulei. Tāpēc ir būtiski nevis ar likumiem steigšus būvēt barjeras un robežas, bet gan vispirms saprast, kā šī jaunā informācijas brīvības pasaule funkcionē. Jo ciparu tehnoloģijās taču nav tikai negatīvie aspekti, daudz vairāk ir pozitīvā, vērtīgā, radošā, ko šī neierobežotā informācijas apmaiņa sniedz.

Otra lieta - Eiropas kultūru vajag uzlūkot kā eiropeiskās civilizācijas fundamentu, pašu pamatu. Ja kultūras sfērā kaut kas nav lāgā, tas uzreiz iespaido visas eiropiešu dzīves vērtības, ekonomiku ieskaitot. Kultūra nav izklaides vai ražošanas sinonīms, kultūra ir cilvēku radošās brīvības izpausmes forma, un tieši šī brīvība ir galvenais stimuls ekonomiskai izaugsmei, nevis otrādi.

Ja jūs domājat, ka šis programmatiskais statement (vēstījums) nāk no «ar kultūru apgāztās» divu nepublicētu grāmatu autores un pie viena sīkuma - Latvijas kultūras ministres - mutes, tad jūs, protams, maldāties.

Tikai pāris dienu pēc stāšanās amatā jaunajā Francijas Ministru kabinetā ar šo skaidro un nepārprotamo uzrunu Kannu kinofestivālā uzstājās jaunā Francijas kultūras ministre Aurēlija Filipeti. Turpinot zināmas analoģijas ar Latvijas kultūrvides nesenajiem skandāliem starp «kompetenci - abonementi» - ministri Žaneti Jaunzemi Grendi - un lokālajiem radošajiem, jā, patiešām - šarmantā itāļu izcelsmes francūziete Filipeti pati ir rakstniece, turklāt atšķirībā no mūsu vietējās ministres veiksmīga - viņas darbi ir publicēti, tulkoti, pat iestudēti teātros. Viņai nav sevi jāreklamē presē un valdībā kā personu, kas «nodrošinājusi vecumdienas Imantam Ziedonim», kas lasījusi Selindžeru un (spriežot pēc paviršā apguves līmeņa, nesen) Platonu, pat apmeklējusi Vāgnera operu Dievu mijkrēslis LNO un «ieraudzījusi tur divas idejas», kaut gan arī Filipeti reiz iekūlusies skandālā, tiesa, ne ar «kultūras cilvēkiem» - jau 2008. gadā publiski paziņojusi, ka «nekad neatradīsies vienā telpā ar šo vīrieti», runa ir par Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) draiskuli Dominiku Strosu-Kānu, kurš Filipeti atlaida no darba SVF «par nepaklausību».

Aurēlija Filipeti ir cilvēks ar izcilu izglītību (ᅢノcole normale supᅢᄅrieure de Fontenay-Saint-Cloud), spēcīgu ekonomisko ķērienu, literāri bagātu valodu un prasmi skaidri formulēt savas valsts kultūras attīstības vīziju. Konkrētajā gadījumā Kannās Filipeti pauda šo: Francija savā teritorijā diez vai bez ierunām likumiskos, piemēram, ACTA līgumu un to, ka «virsbūve» nosaka «bāzi», ne otrādi - svarīgāka ir galva, ne rumpis vai, vēl prastāk runājot, kultūra un informācija, ne ekonomika ir prioritāra «vērtība» valsts attīstībā (sk. citātu iepriekš).

Filipeti nav būtne, kas plātās ar tukšām frāzēm, ka «valsts būtu jāvada filosofiem» (aha, agrāk bija jāvada «profesionāļiem», tagad «filosofiem» - kuru filosofisko skolu pārstāvjiem, lūdzu?), aizgūtnēm slavē sevi un savus kvēlos līdzjutējus «Latvijā visiem zināmu kultūras prominenču» vidū (gribētos dzirdēt konkrētos atbalstītāju uzvārdus - vai tad tos atklāt būtu kāds negods?), ir absolūti nesatricināma savu «kompetenču» aizstāve (par kādām reālām kompetencēm ir runa, netiek paskaidrots), bet tā arī nav pagodinājusi mūs ar kaut jel vienu skaidru vīziju par Latvijas kultūras attīstību. Ja vien par «vīziju» nesauc apsmaidāmo, lai neteiktu muļķīgo, frāzi, ka «mūsu identitāte ir vienīgā, ar ko varam konkurēt pasaulē». Latviski tas laikam nozīmētu - konkurēt ar patību, ar sevi pašu. Filosofes cienīgs domas lidojums, kas burtiski apgāž.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?