Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Divi, kurus izvēlējās mūzika

Šovakar Rīgas Kongresu namā (plkst. 19) un Artelī (plkst. 20.30) muzicēs divi spilgti, virtuozi džeza mūziķi - par salsas alķīmiķi dēvētais britu pianists Alekss Vilsons un viens no oriģinālākajiem mūsdienu džeza un pasaules mūzikas vokālistiem ņujorkietis Filips Hamiltons.

Piedzīvojumi latin džezā

«Šī ir mana ceturtā viesošanās Latvijā. Pirmoreiz te koncertēju 2003. gadā. Tik ļoti iepatikās, ka pēc tam atgriezos vienkārši pavadīt brīvdienas ar sievu. Pirms diviem gadiem Rīgā koncertēju ar saksofonistu Kortniju Painu,» stāsta Alekss Vilsons. Viņš ir viens no ievērojamākajiem britu džeza māksliniekiem un komponistiem, kā arī viens no vadošajiem Lielbritānijas latīņamerikāņu mūzikas producentiem. Rīgā viņš ar grupu sniedza arī salsas meistarklases, kuru rezultātu ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bigbendu un jaunajiem talantiem demonstrēja ugunīgā koncertšovā brīvdabas atpūtas parkā Egle.

«Esmu dzimis Anglijā, dzīvojis Sjerraleonē, Austrijā (Vīnē), Šveicē. Mani mūziķi ir no Apvienotās Karalistes, kur tikko esmu izveidojis jaunu trio AWT un sācis darbu pie jauna albuma. Briti ceļo!» smej Vilsons. Koncertam Rīgā sagatavots īpašs projekts, atsaucoties Rīgas ritmu vadītāja Māra Briežkalna lūgumam spēlēt un mācīt salsu. «Spēlēsim gan mūziku no mana CD Adventuras (2004), gan citus skaņdarbus. Tie ir mani piedzīvojumi latin džezā, kopā ar pieciem mūziķiem.»

Vilsona vectēvs nāk no Āfrikas. Varbūt tāpēc tik labi padodas regejs un salsa? «Nezinu. Es tikai mīlu šo mūziku. Sāku to spēlēt jau pusaudža gados un sadzīvē labprāt arī dejoju.» Par savām autoritātēm viņš nosauc salsas pianisma klasiķus - grupas La Sonora Ponceᅢᄆa vadītāju Papo Luku, Ediju Palmjēri un ņujorkieti Serdžo Džordžu.

Inženieris - nevienu dienu

Aleksa Vilsona klavierspēles tehnika ir apbrīnojama, kaut arī viņš nav to cītīgi trenējis no piecu gadu vecuma. «Klavieres mājās savam priekam spēlēja tēvs - inženieris -, es sākumā spēlēju ģitāru. Es līdzīgi universitātē esmu ieguvis elektronikas inženiera diplomu, bet nekad neesmu darījis šo darbu. Toties studēdams iemācījos, ko nozīmē grūti strādāt. Tas man ļoti palīdz mūzikā: koncentrēties, orientēties skaņu aparatūrā.» Sapratis, ka tomēr vēlas būt mūziķis, viņš pārslēdzies uz klavierēm, jo ar klasisko ģitāru juties vientuļš: «Tas ir solo instruments, bet vēlējos spēlēt kopā ar citiem mūziķiem.» Jau drīz Alekss uzstājies kopā ar tādām zvaigznēm kā Kortnijs Pains, Jazz Jamaica un Adalberto Santjago. 2001. gadā viņš saņēma BBC džeza apbalvojumu Uzlecošā zvaigzne (Rising Star Award at the BBC Jazz Awards).

Kā noķert salsas sajūtu? «Gan ar sajūtām un intuīciju, gan pētot, analizējot, mācoties no meistariem.» Par salsu Alekss Vilsons uzrakstījis arī mācību grāmatu. «Nosaukumu «salsa» 70. gados izdomāja Ņujorkas ierakstu kompānijas Fania Records izveidotājs flautists Džonijs Pačeko. Tulkojumā - mērce. Šajā mūzikā sajaukušās dažādas emigrantu kultūras. Mūziķi, kuru vecāki ieceļojuši Amerikā no Kubas, Puertoriko, Kolumbijas, Karību salām, bet paši jau dzimuši ASV, meklēja identitāti. Dziedamajos tekstos ir arī politiska nokrāsa, daudz skumju stāstu par grūto dzīvi nabadzīgajos emigrantu kvartālos. Salsa nav tikai komerciāls izklaides bizness!»

Džeza brīvība

«Es mīlu cilvēka balsi. Piedzimu kā jaunākais četru bērnu ģimenē, un māte atceras, ka es nekad neesot raudājis, vienmēr tikai dziedājis. Balss izvēlējās mani. Izaugu dziedādams un, ieguvis bakalaura grādu politiskajās zinātnēs, pateicu vecākiem: viss! Dodos skoloties uz slaveno Bērkli Mūzikas koledžu,» stāsta Filips Hamiltons. Daudzo ievērojamo mūziķu vidū, ar kuriem viņš sadarbojies, ir Gregs Osbijs, Bils Evans, Ričards Bona, amerikāņu avangarda ikona Džons Keidžs, Spyro Gyra, Maiks Sterns un leģendārais ģitārists Pets Metinijs.

Šovakar Artelī viesis muzicēs kopā ar Latvijas mūziķiem un priecājas, ka mūsu jaunajiem dziedātājiem meistarklasē varējis dot izaicinošus, grūtus uzdevumus. «Man pašam izaicinājums ir jaunais a cappella projekts Voices, ko gatavoju Edinburgas festivālam. Tajā esmu iesaistījis 10 vokālistus no Āfrikas, Madagaskaras, Indijas, Izraēlas, Kamerūnas, Irānas u. c. Soula, džeza, blūza, fanka dziedātājus. Kristiešus, budistus, musulmaņus. Pirmo reizi parādīšos uz tik lielas starptautiskās skatuves ārpus ASV,» atklāj Hamiltons.

«Dziedāšana vienmēr ir prieks. Un es dievinu brīvību, ko dod džezs,» - mūziķa radošais kredo. Viņa «otrā dzīve» ir teātra un deju mūzikas komponēšana. Viņš atzīts par vienu no ievērojamākajiem mūsdienu dejas komponistiem. «Man vienmēr līdzi ir diktofons, jo iedvesma un idejas var nākt jebkurā brīdī un vietā. Mūzikā man ir svarīgs politiskais vēstījums, tāpēc mani sajūsmina Stīvs Vonders, soulmūziķis Mārvins Gajs un Jamaikas rokģitārists un dziedātājs Bobs Mārlijs. Ar mūziku vēlos atgādināt par izsalkušajiem un beztiesīgajiem, par bezpajumtniekiem. Par cilvēktiesībām joprojām ir jācīnās,» stāsta Filips Hamiltons.

Viņa dzimtas saknes ir Jamaikā, mātes dzimtajā Mansuras salā. Tur dzīvo arī viņa brālēns populārās dziesmas Feeling hot, hot, hot, ole, ole! autors Errovs. Mūzikas vara turpinās: ar mīloša tēva prieku Hamiltons pavēsta, ka četrus gadus vecais dēlēns viņa ierakstu studijā stundām rībina bungas.

Video: www.diena.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?