Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Dodies sēņot ar aplikāciju

Aplikācijā Sēnes Latvijā apkopoti mūsu valstī sastopamo sēņu attēli, nosaukumi latviešu un latīņu valodā, kā arī izsmeļoši apraksti. Turklāt, lietojot šo aplikāciju, sēņotājam pieejama iespēja izmantot GPS koordinātas un atzīmēt kartē atrastās iemīļotās sēņu vietas, kas var palīdzēt savu sēņu vietu bez grūtībām uziet nākamajā sēņošanas reizē.

Mobilo aplikāciju viedtālruņiem Sēnes Latvijā kopīgā darbā izveidojuši a/s Latvijas valsts meži un SIA Dienas mediji, un šī aplikācija jau atrodas iecienītāko mobilo aplikāciju topa galvgalī.

«Sēņošana ir kaut kas, ko, manuprāt, var iemācīties tikai ģimenē. Katra ģimene lasa citādas sēnes, katrā ir savas tradīcijas gan lasīšanā, gan gatavošanā,» uzsver a/s Latvijas valsts meži Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs. Pēc viņa domām, šāda aplikācija raisīs interesi un palīdzēs sēņošanā - «šajā veselīgajā nodarbē» - iesaistīt tieši jauno paaudzi, kuras interese par sēņošanu esot mazāka nekā citās vecuma grupās. «Tā varētu kļūt par interesantu spēli - vecmāmiņa atrod baravikas, un mazmeita atzīmē šo vietu kartē,» prognozē T. Kotovičs.

«Izskatās smuki,» vērtējoši un atzinīgi pirmo iespaidu formulē Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas speciāliste Diāna Meiere, pētot aplikāciju Sēnes Latvijā.

Aplikācija sniedz daudz iespēju, viedtālruņa īpašnieks tajā sēnes varēs atpazīt pēc nosaukuma, attēla un arī citām pazīmēm, veidojot, piemēram, sev interesējošu izlasi pēc augšanas sezonas, vietas vai sēnes veida.

Aplikācijas veidotāji uzsver, ka nav centušies izveidot universālu sēņu noteicēju, kurā būtu atrodamas pilnīgi visas sēnes, bet gan palīglīdzekli sēņotājam. Tāpēc aplikācijā apkopoti biežāk sastopamo ēdamo un indīgo sēņu apraksti un zīmējumi.

Vaicāta, vai pēc Dmitrija Paramonova izteiksmīgajiem zīmējumiem sēni būs vieglāk atpazīt nekā pēc fotogrāfijām, speciāliste zīmējumus slavē un atzīst, ka «vienā zīmējumā iespējams parādīt visas sēnei raksturīgās pazīmes, arī tādas, kas fotogrāfijā var nebūt redzamas».

Jaunajās tehnoloģijās ieinteresētajiem sēņotājiem aplikācija piedāvā padomu sadaļā apkopotas tautas gudrības un ļauj pat izveidot pašam savu sēņu vietu katalogu. Papildus aplikācija īpaši pievēršas sēņu pagatavošanai un konservēšanai - tajā piedāvātas 15 sēņu ēdienu receptes un līdz sīkumiem izslīpēti padomi sēņu sālīšanā, marinēšanā un kaltēšanā. Turklāt starp dažādajiem padomiem iekļauta arī informācija par pirmo palīdzību, kas sniedzama, ja sēņotājam rudens prieki beigušies ar saindēšanos.

Diāna Meiere ir pārliecinājusies, ka iedzīvotāji ir ļoti labi sēņu pazinēji un mežos uzgājuši ļoti lielu sēņu daudzveidību. Dabas muzeja rīkotajās sēņu izstādēs, kas apkopojot pat 270 sēņu sugu, vienmēr ierodoties kāds apmeklētājs, kurš gatavs stāstīt par viņam zināmu sēni, kas neesot iekļauta izstādē, novērojusi Dabas muzeja speciāliste. Kopumā Latvijā līdz šim konstatēts 1100 cepurīšu sēņu sugu, no tām pāri 300 sugām ir ēdamas, 33 - indīgas.

Gadoties arī tā, ka sēņotājiem dažkārt atšķiras viedokļi, vai kāda sēne ir indīga vai nav. To ņēmuši vērā aplikācijas izstrādātāji, riskanto sēņu apraksta beigās pievienojot informāciju, kas jāņem vērā, sastopoties ar šīm sēnēm.

Nav brīnums, ka šāda aplikācija tapusi tieši Latvijā, - nodomāju, lejuplādējot aplikāciju arī savā telefonā. Vērojot plankumainās bērzlapes un baravikas skaistumu sava telefona ekrānā, top skaidrs, ka mūsu tautai tuvā sēņošanas tradīcija saglabāsies un nostiprināsies arī turpmāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aplikācija Sēnes Latvijā

Izmantojot aplikāciju, iespējams atpazīt sēni gan pēc nosaukuma (latviešu un latīņu valodā), gan pēc attēla, gan citām pazīmēm - augšanas sezonas, vietas, sēnes veida vai izmantojuma.
Ietverti arī padomi sēņošanā, ieteikumi, kuras sēnes labāk nelasīt, kā arī sēņu gatavošanas un konservēšanas receptes.
Pieredzējušiem sēņotājiem īpaši noderīga būs iespēja atzīmēt kartē savas sēņu vietas, izmantojot GPS koordinātas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?