Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Dots gads, lai pārliecinātu ES

Latvijai jāsaprot savas prioritātes, jāatrod sabiedrotie citu dalībvalstu vidū un jāsagatavo labi argumenti pret neizdevīgajiem Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumiem Eiropas Savienības (ES) fondu sadalē pēc 2013. gada, kas Latvijas daļu samazina par aptuveni 700 miljoniem latu. Tas gan esot bijis gaidāms, atzīst Dienas aptaujātie eksperti un norāda, ka esot cerības tos mīkstināt, bet ne noraidīt pilnībā.

ES kohēzijas politikas regulu priekšlikumi budžeta plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam paredz mainīt fondu naudas saņemšanas modeli, piešķirot ES fondu līdzekļus tikai 2,5% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta (IK). Līdzšinējais finansējums Latvijai ir līdzvērtīgs 3,8% no IK. «Valdība savu pozīciju ir paudusi - šiem priekšlikumiem nav piekritusi, bet priekšā ir visdažādākās sarunas dažādos diplomātijas formātos - gan starp ministrijām, valstīm, gan Briselē,» skaidro Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis.

No EK puses šāds Latvijai un Baltijai neizdevīgs fondu līdzekļu sadalījums tiek skaidrots ar valstu nespēju apgūt piešķirtos līdzekļus. Lai gan Finanšu ministrijas pārstāve norāda, ka Latvija ir pirmā Eiropā Sociālā fonda apguvē, bet trešā fondu apguvē kopumā, par fondu līdzekļiem izdarīto darbu apjoms kopumā joprojām ir salīdzinoši zems - apgūti tikai 36% no pieejamajiem līdzekļiem, kas tiek skaidrots ar sarežģīto naudas saņemšanas procedūru. «Tāpat jājautā, cik daudz darbavietu radījis un IKP devis tas, ka uzņēmējdarbības atbalstam līdz šim pieejami tikai 20% no fondiem,» saka prezidenta padomniece ekonomikas jautājumos Elīna Egle. Viņa norāda, ka Latvijai jāsakārto savas prioritātes, un ir absurdi, ka Nacionālo attīstības plānu paredzēts pieņemt tikai nākamā gada decembrī, ja par ES budžetu sarunas notiks jau rudenī.

A. Teikmanis uzskata, ka viens no pirmajiem diplomātiskajiem darbiem, kas jau sākts, ir domubiedru atrašana. Vienotu vēstuli pret EK priekšlikumiem nosūtījuši Baltijas valstu un Ungārijas premjers, taču notiks diskusijas arī ar citām dalībvalstīm. Jautāts par Baltijas vēsturisko sabiedroto Poliju, A. Teikmanis norāda, ka «ir valstis, kuras fondu līdzekļus nespēj apgūt un viņas šī griestu maiņa neietekmēs». Vienām interesē platību maksājumi, citām kohēzija, citām abi, tāpēc jāpanāk kompromiss. Mums svarīgāki esot kohēzijas politikas noteiktie līdzekļi, jo tā ir ievērojami lielāka nauda.

«Krīzes dēļ cietuši visu ES dalībvalstu, arī finanšu donorvalstu budžeti,» stāsta Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle. E. Egle norāda, ka «apdalītās» dalībvalstis ir mazākumā, taču arī līdzekļu donorvalstis, kuras visaktīvāk atbalsta Eiropas fondu samazinājumu, būs spiestas daļēji piekāpties. Mūsu pusē ir argumenti - ja Eiropa vēlas sasniegt izaugsmes stratēģijā Eiropa 2020 izvirzītos mērķus, tajā skaitā attīstīt inovācijas, veicināt vienlīdzīgu konkurētspēju un panākt vienlīdzīgāku dzīves līmeni, ir nepieciešami resursi, lai konkurētnespējīgākās valstis varētu tikt līdzi. «Sākotnēji jārod kompromiss valstu starpā, jāsagrupējas - tas ir darbs starp valstīm un EP komisijās,» saka R. Zīle. Arī A. Teikmanis norāda, ka vēl aptuveni gadu ilgs diskusijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?