Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

DP patiesības sūtņus neatrod

«Kādu cilvēku lielveikalā bija uzrunājuši grupas, kas sevi dēvēja par «austrumu mācību sekotājiem», un viņš aģitatoru teiktajā bija atpazinis Aum Shinrikyo [tulkojumā - «Augstākā patiesība»] mācības pazīmes. Pēc tam kādā Krievijas interneta forumā šīs sektas pārstāvji mēģināja «indoktrinēt» kādu cilvēku, bet, kad viņš tiem atbildēja, ka dzīvo Latvijā, sektanti par to nesatraucās - viņiem esot labi cilvēki arī Latvijā, kurus varētu piemeklēt kā skolotājus,» jautāts, kāpēc sacelta trauksme par iespējamo Japānas teroristiskās reliģiskās organizācijas klātbūtni Latvijā, Dienai skaidroja Latvijas Totalitāro sektu apkarošanas komitejas (LTSAK) līdzpriekšsēdētājs Viktors Jolkins.

Drošības policija (DP) gan bažas par sektas iespiešanos Latvijā pagaidām neapstiprina.

«Aģitatori lielveikalā atteicās paskaidrot, kas ir grupas dibinātājs, kur atrodas kustības centrs, tāpēc cilvēkam radās aizdomas un viņš vērsās pie mums. Kad saņēmām vēl vienu signālu par sektas klātbūtni Latvijā, izlēmām, ka sabiedrība jābrīdina un jāaicina par to ziņot, jo šī organizācija daudzviet pasaulē ir aizliegta,» klāsta V. Jolkins. Aum Shinrikyo bēdīgu slavu visā pasaulē ieguva 1995. gada pavasarī, kad tā Tokijas metro izplatīja nāvējošu nervu gāzi - zarīnu -, bojā gāja 12 cilvēku. Kopš tā laika daudzās pasaules valstīs sekta ir aizliegta un atzīta par teroristisku organizāciju, tomēr tas reliģiskās kustības darbību nav apturējis.

Jautāts, kā cilvēkam saprast, ka viņu uzrunā tieši šīs sektas pārstāvji, V. Jolkins skaidroja, ka «sākotnēji to, ka pie jums vēršas konkrēti šī sekta, saprast ir ļoti grūti, jo tai ir apmēram 20 apmācības pakāpju, un pirmajās tā ne ar ko īpašu neatšķiras no citām mūsdienās tik populārajām ezoteriskajām kopienām. Viņi mēdz stādīties priekšā kā budisma strāvojuma pārstāvji, bet uz jautājumu, kuram no pieciem galvenajiem budisma atzariem pieslienas, atbildēt nespēs. Var tikt ekspluatēta arī joga, centieni radīt noslēpumainības sajūtu ar tādiem izteikumiem kā «jūs vēl šīm zināšanām neesat gatavs». Visvieglāk viņus būtu atpazīt, uzdodot tiešus un konkrētus jautājumus - kas kustību dibinājis, kurās valstīs tā darbojas, vai tai ir bijusi kāda saskarsme ar varas iestādēm».

Tieslietu ministrijas Politikas izstrādes un reliģijas lietu nodaļas vadītāja Jekaterina Macuka Dienai norādīja, ka organizācija, kuras uzskati būtu līdzīgi Aum Shinrikyo, Latvijā nav reģistrēta un nav bijuši arī centieni to reģistrēt. Viņa arī skaidroja, ka Latvijas Satversme nosaka cilvēkiem tiesības uz reliģijas un biedrošanās brīvību, tāpēc domubiedru grupa ar līdzīgiem uzskatiem, kamēr vien tā nepārkāpj likumus, varētu pastāvēt neoficiāli. Tomēr, ja tā kaut kādā veidā pārkāptu cilvēktiesības, tas būtu jautājums, ar ko jānodarbojas likumsargiem.

DP pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa Dienu informēja, ka DP rīcībā pašlaik neesot informācijas par Aum Shinrikyo kustības sludinātāju vai piekritēju aktivitātēm Latvijā. «Savas kompetences ietvaros DP pastāvīgi veic Latvijā pastāvošo netradicionālo reliģisko organizāciju darbības monitoringu nolūkā laikus atklāt un novērst to aktivitātes, kas potenciāli var radīt apdraudējumu valsts drošības interesēm. Kopumā Latvijā ir vairāki desmiti gan oficiāli reģistrētu, gan nereģistrētu netradicionālo reliģisko organizāciju. Dažas no tām raksturojamas kā destruktīvas reliģiskas organizācijas,» skaidroja K. Apse-Krūmiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?