Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Dōrdedze kustina Aglonu

Pagaidām viņi ir divpadsmit, gluži kā Kristus apustuļi. Urķīgi, prasīgi, reizēm pat kašķīgi Aglonas iedzīvotāji, uzņēmēji, pensionāri, mājsaimnieces, pārsvarā kādreizējie atmodas laika aktīvisti, kuri tagad sākuši modri sekot līdzi katram savas pašvaldības solim. Iedzīvotāju nevalstiskā organizācija Dōrdedze ir panākusi, ka novada domes vadība nopietni ieklausās tās ieteikumos. «Mūsu mērķis ir kustināt Aglonu, parādīt iedzīvotājiem, ka viņi var kaut ko ietekmēt, nevis tikai noskatīties kā paklausīgi un bailīgi lūdzēji,» saka viena no biedrības dibinātājām, tūrisma uzņēmēja Mihalina Cakule.

Darba devēji pašvaldībai

Biedrības dibināšanas datums ir 2009. gada 25. novembris. Pagaidām visi darbi tajā tiek veikti sabiedriskā kārtā, arī biedru nauda netiek prasīta, ir tikai skaidra darbības ideja - stiprināt pilsonisko sabiedrību Aglonā, mudināt to piedalīties novada pārvaldē, nostiprināt latgalisko identitāti un Latgales kultūru. Paši biedrības locekļi teic, ka sākums ir bijis diezgan veiksmīgs. Marta sākumā pirmoreiz vairāk nekā desmit gadu laikā sasaukta iedzīvotāju kopsapulce, un turpmāk šādas sapulces, kurās novada deputāti atskaitās iedzīvotājiem par savu darbu, būšot regulāras. Pēc biedrības iniciatīvas beidzot izveidots Uzņēmējdarbības atbalsta centrs, kas apvieno novada uzņēmējus, iedzīvotājiem izcīnītas ūdenskrātuvju servitūtu lietošanas tiesības, kuru līdz šim neesot bijis.

«Piedalāmies novada domes sēdēs, sekojam līdzi finanšu komitejas sēdēm, lai būtu lietas kursā par pašvaldības finanšu plūsmu. Mēs visu laiku uzsveram, lai iedzīvotāji saprot - mēs esam tie, kas no saviem nodokļiem maksājam deputātiem algas, mēs esam viņu darba devēji. Tāpēc mums ir tiesības pieprasīt, lai viņi strādātu mūsu novada labklājībai. Līdz šim nekas tāds nebija pie mums redzēts, ka tiktu prasīta no deputātiem kāda atbildība,» saka biedrības valdes priekšsēdētājs, pensionētais inženieris Jānis Trubačs. Kā uzskata viņa domubiedrs Jānis Džeriņš, ja likumā par pašvaldībām būtu iestrādāta obligāta prasība pašvaldībai vismaz reizi gadā atskaitīties vēlētājiem par savu darbu un izlietotajiem līdzekļiem, nez vai būtu tik vieglu roku 2001. gadā izdevies privatizēt Cirīšu HES, kuras akciju kontrolpakete piederot toreizējā finanšu ministra Aigara Kalvīša (TP) sievai Kristīnei Kalvītei. Arī tagad agloniešus satrauc pašvaldības uzņemtās kredītsaistības, kā arī tas, vai caurskatāma ir finanšu plūsma dažādos projektu konkursos.

Daudz iespēju

Dōrdedzieši ir pārliecināti, ka iedzīvotāju dibinātai nevalstiskajai organizācijai ir lielas iespējas darboties, gan mudinot rīkoties pašvaldībai, gan arī pašiem veidojot ko jaunu.

Aglonā joprojām nav sava novada vēstures muzeja, nav dienas centra bērniem invalīdiem, sociālā centra, kur varētu atrast vietu, kur darbotos sievietes no attālākiem lauku pagastiem, nav savu pašvaldības uzņēmumu un nelielu amatnieku firmu, kas nodrošinātu iedzīvotājus ar vajadzīgajiem pakalpojumiem. Biedrība gribot panākt arī to, lai visu novada reliģisko konfesiju vadītāji regulāri tiktos ar novada domi, lai noregulētu strīdus, kas nereti plosījuši šo Eiropas mēroga svētvietu.

Aglonas novada domes priekšsēdētājs Igors Reščenko Dōrdedzes darbību vērtē atzinīgi, jo viņi ne tikai pieprasot no pašvaldības aktīvu rīcību, bet arī paši palīdzot ar saviem ierosinājumiem.

«Mēs varam ieteikt, mudināt, ierosināt, galu galā apnikt vadībai ar saviem ierosinājumiem, taču nedrīkstam būt vienaldzīgi,» dedzīgi saka Mihalina. «Viens gadījums no dzīves. Mūsu ielā par ES projekta līdzekļiem šobrīd būvē ūdensvadu un kanalizāciju, iedzīvotājiem ir jāpieslēdzas pie šīm komunikācijām. Es, kā jau uzņēmēja, gribu, lai man tas viss būtu oficiāli, caur pašvaldību, taču tad, kad es to pateicu brigādei, kas tur strādā, vīri izpleta acis un teica, ka tāds brīnums vēl neesot bijis, lai kāds ietu oficiālo ceļu, vienkārši samaksājot viņiem 15 latus par metru, un viss kārtībā. Bet, ja es esmu savas zemes patriots, tad man jādomā, cik naudas krīzes laikā šādā veidā iet garām novada kasei! Protams, ja to dara oficiāli, tas ir daudz sarežģītāk, jāpasūta būvvaldei jauns projekts ar topogrāfisko plānu, bet es to visu izdarīšu, kaut arī par mani smiesies. Tāpēc jau mēs Latviju esam līdz bankrotam aizveduši, ka mēs par to nedomājam!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?