Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Drosmīga vijolniece, kas sagūsta klausītājus

Divi īpaši notikumi - jaunās komponistes Lindas Leimanes Kamersimfonijas Guesstimations pirmatskaņojums un talantīgās, Londonā dzīvojošās vijolnieces Kristīnes Balanas viesošanās - gaidāmi Normunda Šnē diriģētā kamerorķestra Sinfonietta Rīga koncertā Prokofjeva vijoļkoncerts un Leimanes kamersimfonija Lielajā ģildē 8.

novembrī plkst. 19. Jaunā vijolniece Kristīne Balana vijoles spēli mācījusies pie Romāna Šnē Latvijā, Petres Muntjanu Vācijā un Ģērģa Pauka Anglijā, absolvējusi Londonas Karalisko mūzikas akadēmiju, kur ieguvusi maģistra grādu, ir vairāku starptautisku konkursu laureāte, jau uzstājusies prestižākajās Lielbritānijas koncertzālēs. Šā gada sākumā viņa saviem panākumiem piepulcēja spilgtu debiju slavenajā Bārbikena zālē, kopā ar Juriju Bašmetu un viņa ansambli Maskavas solisti prezentējot Kremonas meistara Stradivāri XVIII gadsimtā darināto instrumentu kolekciju. Koncertu pārraidīja BBC 3, turklāt gan The Times, gan Daily Telegraph, aprakstot notikumu, publicēja tieši Balanas fotoattēlus.

«Kristīnei Balanai piemīt talants sagūstīt klausītājus ar mežonīgām, nepieradinātām un psiholoģiski mainīgām kvalitātēm. Viņa pierāda sevi kā drosmīgu vijolnieci un ir spējīga gan izturēt dramatiskas pauzes, gan vienlīdz efektīvi tās pārtraukt,» jauno mākslinieci raksturo izdevums The Strad. Pie Sinfonietta Rīga vijolniece viesojusies jau savas karjeras sākumā pirms četriem gadiem, taču pašreiz atgriežas, lai atskaņotu Sergeja Prokofjeva Otro vijoļkoncertu, kura interpretācija nesa viņai laurus 30. starptautiskajā Rūdolfa Lipicera konkursā Itālijā, Gorīcijā 2011. gadā. Tobrīd būdama vēl studente, Kristīne līdzās godalgotajai ceturtajai vietai ieguva arī balvu par XX gadsimta vijoļkoncerta labāko izpildījumu. «Kaut arī ir jau daudzi panākumi, Latvijā šis man ir pirmais lielais koncerts, debija ar orķestri uz lielās skatuves. Šis atspēriena punkts - atgriezties koncertēt mājās - man ir ļoti svarīgs,» stāsta Kristīne Balana. Skaņdarba popularitāte jauno mākslinieci nebiedē, jo «Prokofjeva mūzikā ir tik lielas bagātības, ka ir diezgan neiespējami to izpildīt identiski». Uz Latviju vijolniece pošas spraigā darbu kontekstā: tikko, 1. novembrī, Kembridžā viņa nospēlēja Dvoržāka Vijoļkoncertu, muzicējot kopā ar diriģentu Roriju Makdonaldu, kurš kādu laiku bijis Maestro Marisa Jansona asistents. «Šis rudens ir koncertiem ļoti bagāts. Šobrīd izpalīdzu pianistam, kurš spēlēs Brāmsa sonāti ar Maksimu Vengerovu. No Rīgas došos uz Vāciju koncertēt ar ansambli Villa Musica un Borisu Garlitski.

Par turpmāko dzīvi vijolniece atklāj: «Pagaidām palikšu Londonā, jo man šeit ir brālis un māsa, kuri studē vijoli un čellu, un arī draugs. Nākotnē domāju dzīvot gan Latvijā, gan citās Eiropas pilsētās».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?