Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Dzejas spārns - vārds

Allu Demidovu, šo lepno un neievainojami godprātīgo krievu intelektuālā teātra un aristokrātiskā stila ikonu, pēc daudzām stipro un principiālo sieviešu lomām kino (filmējas kopš 1957.gada) vai darbības leģendārajā Tagankā - padomju kultūras slavenākā disidenta Jurija Ļubimova teātrī - pazīst tie, kam krietni pāri trīsdesmit.

Varbūt kāds jaunāks redzējis viņas ekscentrisko «padomju buržuāziskās inteliģences» kundzīti Kiras Muratovas traģikomēdijā _Skaņotājs_ (2004), par kuru viņa, kas sevi tagad, palikusi bez sava teātra, raksturo ar vārdiem «profesionāla bezdarbniece», saņēma Krievijas gada labākās aktrises balvu. Vēl šaurāks loks būs to, kuri lasījuši literātes Allas Demidovas desmit grāmatas (viņa bija pirmā, kas sarakstīja monogrāfijas par Vladimiru Visocki un Inokentiju Smoktunovski, riskēja ielauzties akadēmiskās zinātnes teritorijā, sacerot izcilu Annas Ahmatovas poēzijas analīzi - divsējumu darbu _Ahmatovas spoguļi,_ kuru augstu vērtē rūdītākie literatūrzinātnieki), kaut gan, piemēram, manā agrā jaunībā uz mākslām orientēto vidū neizlasīt tā laika, 80.gadu sākuma, «intelektuālo bestselleru» - Demidovas grāmatu _Otra realitāte_ par aktiera profesiju - bija vienkārši kauns. Vēl tagad šad tad pašķirstu eleganto, melno sējumiņu, kuram ievadā ir Tarkovska slavinoša atsauksme par «iespējams, gudrāko no man zināmajām aktrisēm». Un atrodu tur šādus vārdus: «Es augstu vērtēju nevis tos aktierus, kas uz skatuves eksponē tikai sevi un vienmēr spēlē «es dotajos apstākļos», bet gan tie, kas spēj radīt no sevis distancētu tēlu-fantomu». Demidovas aktiertehnikas meistarklases (kas būtībā ir garīgās enerģijas koncentrēšanas un noraidīšanas skatītājam treniņš) ir plaši pieprasītas rietumu aktieru skolās.

Pēc Tagankas teātra bēdīgi slavenās šķelšanās 1994.gadā «bezdarbniece» Demidova ne tikai strādāja Parīzes Comedie Francaise un sadarbojās ar augstākās raudzes rietumu režisoriem, bet bija pirmā, kas noorganizēja savu antreprīzi - pirmo legālo privāto teātri Maskavā, kuru nosauca - A. Kā sākuma burtu un, protams, savu iniciāli. Un tas bija ļoti labs teātris. Gadu tūkstošu mijā Demidova iekļāvās pasaulslavenā teātra estēta Anatolija Vasiļjeva vadītajā Dramatiskās mākslas skolā, teātrī, kurā beidzot nospēlē savu sapņu lomu Hamletu.

Tagad Demidovas misija ir, aktrises vārdiem runājot, «pretoties bezgaumībai un masu kultūras zombējošajam stulbumam» un «neļaut aiziet bojā krievu vārda, valodas kultūrai». Tāpēc viņa lasa dzeju un ir vituozi izkopusi šo krievu teātrim tradicionālo publiskās daiļlasīšanas kultūru. Turklāt tā ir arī iespēja atklāt klausītājiem aizvien jaunas literatūras pērles - gan laika gaitā piemirstās no viņas dievinātā Sudraba laikmeta, gan padomju gados neizskanējušās - Demidova bija pirmā, kas poētiskajos vakaros atļāvās lasīt cenzūras aizliegtos Ahmatovas un Cvetajevas lielformāta darbus.

Būdama «profesionāla bezdarbniece», vairākus gadus Demidova divas reizes nedēļā, svētdienās un pirmdienās, lasa «krievu dzejas antoloģiju» (klausīties: www.moskva.fm), aktīvi brauc «viena aktiera teātra» viesizrādēs gan Krievijā, gan Eiropā. Tas, ka Demidova Rīgā, Jesajas Berlina simtgades svētku ietvaros, rīko poēzijas vakaru, ir ekskluzīvs notikums - aktrise gan repertuāra atlasē, gan «savas dzīves notikumu» izvēlē ir kaprīza, jo radusi strādāt visaugstākās atdeves režīmā.

Nobeigumā citāts no Demidovas: «Es mīlu spoguļus. Taču mana attieksme pret tiem ir mistiska. Japāņu No teātrī pirms izejas uz skatuves ir ierīkota īpaša spoguļistaba. Aktierim, spoguļojoties daudzajos spoguļos, ir jāprot koncentrēt sevī šos daudzos atspīdumus vienā vienīgā enerģijā, un tikai tad viņš drīkst doties uz skatuvi.» Šovakar mums ir iespēja vērties tīra kristāla spogulī.

Dzejas vakars

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma


Bez nosaukuma

Veltījums Annai Ahmatovai
3.V 18.00. Biļetes - Biļešu serviss Ls 5-25

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?