Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Dzejolis par Erdoganu neērts Merkelei

Vācu komiķa satīra par Turcijas autoritāro prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, kas ne pa jokam nokaitināja Ankaru, radījusi pamatīgas galvassāpes Vācijas kanclerei Angelai Merkelei. No vienas puses, viņai ir ļoti svarīgas labas attiecības ar Turciju, lai risinātu Eiropas migrācijas krīzi, bet, no otras, - kanclere nevar nostāties pret vārda un preses brīvību, kas ir viens no Vācijas demokrātijas stūrakmeņiem.

Ankara vērsusies pie Berlīnes ar prasību izmeklēt komiķa izteikumus. Turki izmantojuši faktu, ka Vācijā joprojām ir spēkā sen pieņemta likuma norma, kas aizliedz apvainot ārvalstu līderus. Likums nosaka, ka Vācijas valdībai jāizlemj, vai atļaut tiesībsargājošajām iestādēm veikt izmeklēšanu, ja tādu pieprasa aizvainotās valsts puse.

Sekss ar kazām

Par šīs politiskās drāmas centrālo tēlu kļuvis viens no Vācijā populārākajiem satīriķiem Jans Bēmermans, kurš pazīstams ar humoru, kas nereti pārkāpj politkorektuma robežas un sabiedrībā pieņemtās pieklājības normas. Par J. Bēmermana «upuriem» bieži kļuvuši gan Vācijas, gan ārvalstu politiķi, komiķis regulāri izsmējis arī Vācijas sabiedrību, attēlojot to pašiem vāciešiem nepatīkamā gaismā.

31. martā komiķis paša vadītajā televīzijas šovā Neo Magazin Royale, ko pārraida sabiedriskās televīzijas kanāls ZDFneo, nolasīja dzejoli, kurā viņš Turcijas prezidentu R. T. Erdoganu dēvēja par vīrieti, kuram patīk sist sievietes, nodarboties ar seksu ar kazām, apspiest minoritātes un skatīties bērnu pornogrāfiju. Viņš neslēpa, ka šādi tīši pārkāpj Vācijas krimināllikuma 103. pantu, kas aizliedz «apmelot ārvalstu institūcijas un [oficiālos] pārstāvjus».

Aizskarošais dzejolis bija J. Bēmermana atbilde uz Turcijas valdības skaļajiem iebildumiem pret R. T. Erdoganam kritisku dziesmu, kas dažas nedēļas agrāk izskanēja citā Vācijas televīzijas satīras šovā. Saistībā ar to Turcijas Ārlietu ministrija izsauca Vācijas vēstnieku, lai iesniegtu oficiālu protestu.

J. Bēmermana dzejolis izraisīja vēl nopietnāku Ankaras reakciju. Turcijas vēstnieks pagājušajā nedēļā vērsās Vācijas Ārlietu ministrijā ar mutisku prasību sodīt komiķi. Turki savu prasību balstīja uz iepriekšminēto Vācijas krimināllikuma normu.

Līdz šim tā izmantota ļoti reti. Zināmākais gadījums ir Irānas šaha 1964. gadā iesniegtā prasība sodīt laikrakstu Kᅢᄊlner Stadt-Anzeiger, kas bija publicējis viņa karikatūru, raksta Reuters.

Nenodošot brīvības

A. Merkeles pārstāvji informējuši, ka valdība «tuvākajās dienās» izlems, vai atļaut ierosināt izmeklēšanu pret J. Bēmermanu. Ja tā notiks, tad viņam draudēs līdz pat pieciem gadiem cietumā.

Kanclere Turcijas premjerministram Ahmetam Davutoglu izteikusies, ka komiķa nolasītais dzejolis bijis «tīši aizvainojošs», vēsta raidsabiedrība BBC. A. Merkele saņēmusi pārmetumus par pielabināšanos turkiem saistībā ar Eiropas Savienības un Ankaras vienošanos, kas paredz nogādāt atpakaļ Turcijā migrantus, kuri no tās teritorijas nonākuši Grieķijā.

Viņa pati kategoriski noliegusi, ka skandāls ap J. Bēmermana dzejoli varētu apdraudēt vienošanos ar Turciju, uzsverot Vācijas konstitūcijas garantēto aizsardzību vārda brīvībai. «Preses un viedokļa brīvība ir spēkā neatkarīgi no tā, kādas politiskās problēmas mēs pārrunājam viens ar otru,» viņu citē The Wall Street Journal. «Tas attiecas arī uz bēgļu krīzi.»

A. Merkeles koalīcijas valdībā strādājošā Sociāldemokrātiskā partija (SPD) aicinājusi atcelt likuma normu par ārvalstu līderu aizvainošanu. SPD Bundestāga frakcijas vadītājs Tomass Opermanis normu nodēvējis par antīku.

J. Bēmermans izvairījies komentēt Turcijas un Vācijas valdības reakciju uz viņa satīru par R. T. Erdoganu. Telekanāls ZDF paziņojis, ka komiķis nolēmis atcelt šīsnedēļas raidījumu saistībā ar «masīvo mediju uzmanību, kas veltīta šovam un tā vadītājam». Mediji ziņo, ka komiķim tiekot nodrošināta policijas aizsardzība, jo viņa ģimenei esot izteikti draudi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?