Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Dzeltens un gards

Rakstot par jāņusieru, atcerējos kādu spāņu vīru, ar kuru iepazinos šopavasar Spānijā pārtikas izstādē. Viņam valsts vidienē pieder neliela gardo mandeļu saldumu nugas ražotne. Biju pārsteigta, ka vīrs zināja ne tikai Rīgu, bet pat prata izrunāt Ģertrūdes ielu. Izrādās, tikko atgriezies no biznesa tūres Rīgā un Bratislavā, kur meklējis jaunus tirgus saviem našķiem. Paši spāņi tos ēd tikai Ziemassvētkos. Citā laikā medū, olbaltumā un cukurā karamelizētos riekstus neviens nepērk, netirgo, ražotnes slēdz, lai «pie virpas» atgrieztos septembrī.

Latviešiem līdzīgi ir ar jāņusieru. Atzīstieties, cik daudziem no jums sakārojas ķimeņu siera martā vai novembrī? Bet Jāņos garšo!

Ja sieru gribat siet paši, nevis pirkt, pamēģiniet kādu no šīm receptēm. To autori ir trīs dažādu paaudžu un siešanas veida lietpratēji.

Madonas puses Barkavas pagasta zemnieka Māra Tropa (47) sieto sieru viņa māsīca keramiķe Līga Skariņa man slavēja jau sen. Vēl ziemā, kad sniegs bija. Māris sienot garšīgāko sieru, kādu Līga jebkad ēdusi.

Jautāt recepti Lilitai Mežiniecei no Aglonas ieteica Siera kluba vadītāja Vanda Davidanova. Ligita sieru sien kopā ar mazdēlu Jāni (22). Abiem ir pavāra diploms un govju ganāmpulks. Lilita visbiežāk sien «ātro sieru». Receptei ar biezpiena vārīšanu neesot laika - ģimenei vēl jāapsaimnieko arī viesu māja.

Trešā recepte nāk no kolēģes Dienas Biznesa žurnālistes Andas Aseres (23), kurai ēst gatavošana ir brīvā laika aizraušanās. Bērnībā Andai paticis knakstīties gar vecmāmiņas sieto sieru, kad tas vēl bija pavisam silts un ķepīgs. Tagad viņa sien sieru pati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Māra Tropa recepte

1 l ūdens, 10 l pilnpiena (var arī vājpienu), 3-4 kg pastāvējuša biezpiena (svaigu nedrīkst!), 7-8 olas, sauja ķimeņu
Katlā ielej ūdeni, pienu, uzliek vāku un nemaisot ļauj karsēties. Sakuļ olas, iemaisa biezpienā, pieber ķimenes. Kad piens sāk celties, pieliek biezpiena masu, maisa un karsē, līdz atdalās suliņas. Lielā bļodā ieklāj marli, ielej siera masu. Marli ar siera masu izcilā un sasien. Izlej no bļodas suliņas, bļodā ieliek sieru marlē, marli izlīdzina, lai mezgls ir vidū, liek virsū stingru vāku un slogu. Pēc trim stundām atsien marli un sieru no visām pusēm apsāla. Atstāj marlē, lai iesālās.

Andas Aseres recepte

2 l piena (2%), 400 g biezpiena (9%), 1 ola un 1 olas dzeltenums, 50 g sviesta, ēd. k. ķimeņu, sāls
Caur sietiņu izberž biezpienu. Katlā liek vārīties pienu, kad uzmet pirmo burbuli, pieliek biezpienu un maisot karsē, līdz sāk atdalīties suliņas. Katla saturu lej sietā, notecina un liek atpakaļ katlā uz plīts. Pievieno sakultu olu un, lai dzeltenāks, arī otras olas dzeltenumu, sāli, ķimenes un sviestu. Visu maisa, līdz šķiet, ka siera masa ir pietiekami stingra. Tad sieru iesien pārlocītā marlē un liek zem sloga (piemēram, liek starp diviem galda dēlīšiem, virsū uzliek akmeni. Tā tur 2-3 stundas. Iznāk 500 g siera.

Lilijas Mežinieces recepte

10 l silta, tikko slaukta govs piena (atdzesēts neder!), 30 g sodas, pēc garšas - ķimenes, dilles, raudeņu, magoņu, saulespuķu sēklas, ogas, sāls
Pienu uzkarsē līdz 70 grādu temperatūrai, tad pieber sodu. Pēc 2-3 minūtēm katlā pacelsies biezpiena garoziņa, to nolej uz marles, masai pieliek sāli, piedevas, ko vēlas, izmaisa un zem sloga patur 10 minūtes. Ilgāk turot, siers būs pārāk ciets. Šādu sieru var pievienot salātiem, zupām (tas nekūst), desertiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?