Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Džeza vectētiņš diksilends

Linda Liepiņa

Muzikāla vasara. Lielāki un mazāki festivāli katrai gaumei un noskaņai notiek ne tikai galvaspilsētā. Piemēram, šīs nedēļas nogalē, 27. jūnijā, var doties uz 4. Starptautisko diksilendu festivālu Umurga 2015. «Neliela izmēra festivāls» - tā to nosauc producents Armands Leimanis -, bet tāpēc ne mazāk interesants. Diksilends, ko varētu dēvēt par džeza vectētiņu, ir viens no klasiskā džeza stiliem, kas radies ASV baltādaino mūziķu vidū XIX gadsimta beigās. To parasti spēlē neliels izpildītāju ansamblis, un repertuāru veido populāru dziesmu tēmas; improvizācijas pamatā ir harmonija. Klasiskajā sešu instrumentu diksilendā tiek izmantota klarnete, trompete, trombons, tuba, sitaminstrumenti, bandžo vai klavieres, nereti šo sastāvu papildina arī vokāls.

Ideja par festivāla rīkošanu A. Leimanim radās pirms vairākiem gadiem, kad viņš ar festivāla māksliniecisko vadītāju Jāni Reteno tikās Smiltenē, kur Armands koncertēja ar grupu Apvedceļš. Diksilends iesildīja klausītājus ar savu pozitīvo mūziku, un dzima doma kaut ko darīt šī mūzikas stila popularizēšanā. Ideāli sakrita apstākļi - Armands sāka strādāt Umurgas kultūras namā, kas kļuva par festivāla bāzes vietu. Pirmais festivāls notika, pateicoties pārrobežas projektam, kurā tika piesaistīti ES līdzekļi. Aizgāja! Pagaidām vēl festivāls notiek vienu dienu, taču tā ir ļoti piesātināta - 27. jūnijā paredzēti divi koncerti. Dienas koncertā plkst. 15.00 uzstāsies vietējā mēroga profesionālu mūziķu un mūzikas studentu apvienības: Dixie Sigulda no Siguldas, All Remember no Salacgrīvas un Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolas jeb Melngaiļskolas Bigband combo sastāvs no Liepājas. Dienas koncerts tiek rīkots bez ieejas maksas, lai ikviens festivāla viesis gūtu priekšstatu par diksilenda mūzikas stilu. Savukārt vakara koncertā plkst. 19.00 varēs baudīt profesionāļu uzstāšanos - spēlēs Sunny Groove Dixie (Rīga), Sapņu komanda (Rīga) un Pilsner Jazz Band (Čehija). Ieejas biļetes uz vakara koncertu, kā arī festivāla noslēguma balli, kurā dejas spēlēs Rumbas kvartets no Kuldīgas, var iegādāties Biļešu servisa kasēs un internetā, kā arī festivāla dienā pirms koncerta.

«Paši jau ar pirmo festivālu uzlikām latiņu, ka tam jābūt starptautiskam pasākumam, tad nu tagad nākas saspringt, lai atrastu naudu rīkošanai,» saka A. Leimanis. «Ir vēlme, lai nākamais - piektais - festivāls ritētu divu dienu garumā. Latvijā ir pietiekami daudz diksilendu, kas vēl festivālā nav bijuši.»

Armands pats, būdams mūziķis, diksilendā gan nespēlē. «Visos vilcienos negribas ielēkt,» viņš smejas. «Diksilendu baudu no malas.» Leimanis ir populārās kantrigrupas Apvedceļš basģitārists, un, tikko būs izskanējis festivāls, tā drīz vien - jau 18. jūlijā - Smiltenē tradicionāli brīvdabas estrādē tiks svinēta Apvedceļa dzimšanas diena ar teātri dienā un muzicēšanu vakarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?