Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Dzied un vēro putnus

Sestdien jau no agra rīta Madonas novada Barkavas iedzīvotājs pensionārs Pēteris Krešs-Krešovs uzaus garos zābakus, uzliks galvā neiztrūkstošo melno hūtīti, apbruņosies ar binokli un videokameru un dosies uz Teiču purvu. 2. un 3. oktobrī jau sešpadsmito gadu Latvijā tiek rīkotas Eiropas Putnu vērošanas dienas, kad Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB), Dabas aizsardzības pārvalde un CEMEX aicina ikvienu kļūt par putnu vērotāju un doties bezmaksas putnu vērošanas ekskursijās Gaujas, Ķemeru, Rāznas, Slīteres Nacionālajā parkā, Teiču dabas rezervātā, Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, kā arī Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Papes putnu stacijā.

Pēterim gan putnu vērošana jau ir kļuvusi par ikdienu, jo kopš 2000. gada viņš ir putnu vērotājs.

Traktorists par vērotāju

Pēteris Krešs-Krešovs sevi dēvē par visīstāko traktoristu - šajā profesijā nostrādāts viss darba mūžs. Dzimis un audzis Cēsu pusē, Skujenē, kopš 1971. gada ir barkavietis, par jocīgo uzvārdu šejienieši viņu nereti dēvējot par baronu, taču Pēteris neapvainojas. Daba viņam ir bijusi tuva kopš bērnu dienām, visu mūžu bijis aizrautīgs mednieks un makšķernieks, lasījis grāmatas un žurnālus par dabu, bet pensijas gados kļuvis par LOB biedru. « Ieraudzīju sludinājumu avīzē, ka ornitoloģijas biedrība meklē putnu vērotājus, domāju, kāpēc gan nepamēģināt. Tāpat nav ko darīt, mājās garlaicīgi, kopš mūžībā aizgāja sieviņa, esmu palicis gluži kā vientuļš koks.»

Uzrakstījis iesniegumu, iegādājies labu, jaudīgu binokli, bez kura putnu vērotāja ikdiena nav iedomājama, un sācis darboties, sākumā Barkavas, Murmastienes un Ošupes pagastā, tagad tikai Barkavā, jo vecajam vīram ir grūti izstaigāt tādus attālumus, mežā viņš iet kājām, kopā ar savu uzticamo sunīti.

Kā vēstīts LOB mājaslapā, putnu vērotāji parasti nav profesionāli ornitologi, bieži vien tiem nav bioloģijas izglītības, tomēr neprofesionāļu novērojumiem ir liela nozīme nopietnos ornitoloģiskajos pētījumos. Arī Pēteris atzīst, ka putnu vērošana viņam ir kļuvusi par nopietnu darbu, lai arī bez atalgojuma, taču dod gandarījumu un visu laiku mudina pētīt un izzināt ko jaunu.

Gājputni aizlaidās agri

Pēteris uzsver, ka putnu dzīve ir aizraujoša, tajā neesot nekā tāda, kas būtu neinteresants. Jau no agra pavasara viņš sāk vērot, kad atlidos pirmie gājputni, strazdi, cīruļi. Šopavasar vēlāk nekā citus gadus atlidojušas svīres, savukārt stārķi ieradušies dzimtenē necerēti agri. Stārķus Pēteris reģistrē trīs reizes vasarā - kad atlido, kad izšķiļas putnēni un kad tie aizlaižas uz siltajām zemēm. Līdz ar putnu novērojumiem īpašā burtnīcā tiek fiksēti arī meteoroloģiskie vērojumi. Ja kādus putnus dabā grūti atpazīt, jāmeklē grāmatās, internetā. Ejot mežā un purvā, Pēteris daudz fotografē un filmē, mājās sakrājušies jau vairāki diski ar filmām par putniem un dzīvniekiem. Vasarā tiek skaitītas griezes, rudenī jāsāk skatīties, kad aizlidos pirmais gājputnu kāsis. Pirmās dzērves no Teiču rezervāta šogad devušās tālajā ceļā jau 5. septembrī. Pēteris stāsta - ja gājputni lido nekārtīgā kāsī un zemu, tie vēl tepat nolaidīsies baroties, bet, ja kāsis ir sakārtots un laižas augstu debesīs, jāmāj atvadas līdz pat pavasarim. Rudeņos, kad laižas projām dzērves, Pēteri pārņemot skumjas un viņš, putnus vērodams, pie sevis dziedot par dzērvēm, kas aiznesot sev līdzi laimi un vasaru, savukārt pavasaros, kad ieraugot pirmo cīruli, pārņemot prieks.

Putnus nešauj

Vai lakstīgalas tiešām pogo tikai līdz Jāņiem? Pēteris apstiprina, ka tā arī esot ilgus gadus novērots. Kaut gan daba nereti sagādājot dažādus pārsteigumus - arī dzeguzei parasti jākūko līdz Jāņiem, taču vienu gadu Visagala mežā Pēteris dzirdējis dzeguzi kūkojam vēl oktobrī. «Jau domāju, ka tas kādam mobilajā telefonā ierakstīts, bet nē, kūko te vienā, te otrā meža pusē. Kaut kāda traka dzeguze!» Savukārt ejot medībās pagājušā gada janvārī viņš novērojis kādu neparasti lielu ērgļu dzimtas putnu, kas, lēnām kustinādams spārnus, aizlidojis Teiču rezervāta virzienā. Mednieks būdams, Pēteris vairs nespēj pacelt šaujamo ne pret vienu putnu, un, ja viņam būtu teikšana, aizliegtu putnu medības vispār. «Tagad jau bērni ļoti maz pazīst dabu, putnus vispār neatšķir. Gribēju skolā izveidot jauno ornitologu pulciņu, bet neatradās entuziasti. Lai vērotu putnus, vajag lielu vēlēšano, kaut ko vairāk uzzināt. Un daba jāmīl. Mēs citreiz ejam, nokāruši galvas, pat nepaskatāmies uz augšu un daudz ko palaižam garām. Vērojot putnus, dzīve kļūst interesanta,» ir pārliecināts Pēteris Krešs-Krešovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?