Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Dzīve bumbā pie jūras

Iebraucot mākslinieces Jutas Policjas mājas pagalmā, skatam paveras īsta ģeometrija - kubs, trijstūris un lode jeb bumba. Te ir mākslinieces un viņas ģimenes mājvieta. Vedinot apskatīt dārziņu un kāpu, aiz kuras šalc jūra, Juta stāsta, ka zemes gabalu ar mājas projektu, ko darinājusi arhitekte Marta Staņa, mantojusi viņas mamma māksliniece Lilita Postaža.

Izsole draugiem

Māja uzcelta apmēram pirms trīsdesmit gadiem. «Nekā sarežģīta jau te nav,» Juta smej, izrādot mājas vienīgo stāvu - apaļu telpu, kurā sakombinēts viss ikdienai nepieciešamais: virtuves stūrītis, mākslinieku darbnīca, kurā strādā viņa kopā ar savu draugu mākslinieku Mareku Gurecki, neliels atpūtas stūrītis, kura iekārtošanai izmantoti kādā lietotu mēbeļu veikalā pirkti krēsli un žurnālu galdiņš.

Izbūvēts arī balkons, kas tiek izmantots kā bibliotēka. Saimniece atklāj: «Ja beidzamā remonta laikā nebūtu izbūvēta atsevišķa guļamtelpa, tā noteikti atrastos šeit.»

Lielisks telpas dizaina papildinājums ir abu mākslinieku darinātās gleznas. Juta skaidro, ka tad, kad bija jātaisa remonts un jāizvāc no mājas visas mantas, viņi sarīkojuši izsoli, gleznas par saprātīgām naudiņām pārdodot draugiem. «Tagad mums mājās ir tikai mīļākie darbi. Pārējie - dažādās galerijās.»

Darina ar savām rokām

Pirmajā acu uzmetienā ir skaidrs: šajā telpā nevar novietot neko lieku. Te nav arī lielu standarta mēbeļu, jo tādas apaļajai telpai, kurā sienu vietā ir lieli logi, nemaz nevar piemeklēt. Dažādu priekšmetu un krāšņo istabas augu novietošanai tiek izmantotas platās palodzes. Arī virtuvītes iekārtojums ir ļoti vienkāršs, praktisks un ērts. Te atrodas meistaru izbūvēts skapītis un plauktiņš, kuru pēc Jutas zīmējuma izgatavojis Mareks. «Tas jau ir tikai normāli, ja mājā ir vīrietis, kurš prot izgatavot nepieciešamās lietas,» viņš uzskata. Mareka roku darbs ir arī kompaktdisku plauktiņš.

Juta stāsta, ka pirms pāris gadiem māja piedzīvojusi samērā kardinālu pārbūvi - tā nojaukta līdz karkasam. Tolaik veiktas daudzas izmaiņas. Pirmkārt, nomainīti visi logi. Citā vietā pārceltas durvis. Papes grīdas seguma vietā istabas grīdu tagad sedz gaiši dēļi. «Pape bija mākslinieciski biezā slānī pārklāta ar krāsu, šī grīda ir labāka,» uzskata Juta. Viņa apgalvo: «Pat vēsā laikā, kad māja vēl nav kurināta, grīda šķiet siltāka. Pa to ir patīkami staigāt basām kājām.»

Remonta laikā ēka pamatīgi nosiltināta, tāpēc tai nekaitē skarbie jūras vēji. «Jau māju ceļot, tā bija siltināta ar stikla vati. Taču trīsdesmit aizvadīto gadu laikā tā bija sabrukusi lejā.» Arī Jutas meitām remonta laikā izbūvēta atsevišķa istaba.

«Vienkārši, ērti un universāli,» tā abi mākslinieki raksturo savu mājokli. Viņi ir visnotaļ apmierināti arī ar faktu, ka kopš Saulkrastu apvedceļa izbūves galvenā transporta plūsma novirzīta uz turieni. «Tagad jūtamies tikpat kā kūrortā vai klusos laukos,» apmierināti ir Juta un Mareks.

Ideja, ko aizņemties

Māksliniece Juta Policja iesaka - ja vien iespējams, dzīvojamajās telpās klājiet dēļu grīdu. Tad pat vēsā laikā grīda šķiet silta un pa to ir patīkami staigāt basām kājām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?