Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Eirozonas budžeta ideju neatbalstām

Lai arī Eiropadomes, kas Briselē notiks ceturtdien un piektdien, oficiālā darba kārtība ir gana sausa, oktobra sākumā noplūdinātie uzmetumi Eiropadomes gala slēdzieniem un arī pirmdien notikušajās Ārlietu un Vispārējo lietu padomēs apspriestie jautājumi demonstrē, ka Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem būs jādiskutē par gana būtiskiem jautājumiem, to skaitā vienotu banku uzraudzību eirozonā, atsevišķu eirozonas budžetu un tiešu banku rekapitalizāciju no drošības fondiem.

Latviju, kā ierasts, Eiropadomē pārstāvēs Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība). Politikas eksperti spriež, ka ciešāka banku savienība un visi ar to saistītie jautājumi varētu būt viens no visplašāk apspriestajiem tematiem, taču visvairāk šķēpi varētu tikt salauzti diskusijās par to, cik korekti būtu veidot atsevišķu budžetu tieši eirozonai. Par šo jautājumu ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) jau paudis nepārprotamu Latvijas pozīciju, un tā ir negatīva.

«Šāda ideja skaidri iezīmē Eiropas sadalīšanu divās daļās,» saka E. Rinkēvičs. Viņš gan piebilst, ka, runājot par atsevišķu eirozonas budžetu, jautājumu esot vairāk nekā atbilžu un joprojām neesot saņemts skaidrojums Eiropas Padomes prezidenta Hermaņa van Rompeja izvirzītajam priekšlikumam, kā tas varētu tikt realizēts. H. van Rompejs jau izteicies, ka šis jaunais budžets nekā neietekmēšot daudzgadu finanšu ietvaru. Tiesa, ne visās valstīs, kuras vēl nav ieviesušas eiro, valda tik noraidoša attieksme pret atsevišķo eirozonas budžetu. Polijas Eiropas lietu ministrs Pjotrs Serafins izteicies, ka viņa valsti atsevišķs eirozonas budžets neuztraucot, kamēr tas tiks atdalīts no kopējās ES naudas, savukārt Lielbritānijas premjerministrs, atbalstot H. van Rompeja ideju, izteicies, ka agrāk vai vēlāk pienāks laiks, kad būs nepieciešami divi Eiropas budžeti - viens vienotās valūtas zonai, kurā esošajām valstīm nāksies citai citu vairāk atbalstīt, un, visticamāk, plašāks budžets pārējām lietām, raksta EUobserver. Atbalstu šādai idejai paužot arī Vācija un Francija, raksta Financial Times. Eiropas lietu eksperts Pēteris Viņķelis norāda - atsevišķa eirozonas budžeta izveidošana nozīmētu grozījumus Lisabonas līgumā, kas varētu prasīt ilgāku laiku.

Vēl viena lielā tēma, kas noteikti raisīs plašas diskusijas, būs ciešākas banku savienības izveide, arī priekšlikums Eiropas Centrālajai bankai (ECB) piešķirt ne tikai monetārās politikas veidotāja, bet arī banku «superuzrauga» tiesības. Septembrī ar šādu priekšlikumu nāca klajā EK prezidents Žozē Manuels Barrozu. Savukārt vēl jūnijā H. van Rompejs norādīja, ka ciešāka banku savienība stiprinās banku sektoru. E. Rinkēvičs uzsver, ka tieši par banku uzraudzību vēl ir jāsaprot neskaidrības - ja ECB būs regulators eirozonas valstu bankām, kā tas attieksies uz to mātes vai meitas bankām, kas darbojas ārpus vienotās monetārās savienības. Bažas par ECB kā galveno uzraugu paudis Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šauble, uzsverot, ka tā tiks radīts interešu konflikts, jo ECB primārā funkcija esot ar monetāro politiku nodrošināt finansiālo stabilitāti eirozonā. «Noplūdinātajos slēdzienos» minēts, ka ECB monetārās politikas un uzraudzības funkcijas tikšot cieši atdalītas, to caurredzamību kontrolēs Eiropas Parlaments.

E. Rinkēvičs arī atzīst - kopumā var prognozēt, ka ciešāka banku sadarbība tiks atbalstīta, taču, lai tā tiktu realizēta, būs nepieciešamas izmaiņas ES līmeņa likumdošanas aktos. E. Rinkēvičs gan bilst: tā kā ideja kopumā tiek atbalstīta, bet ir domstarpības par detaļām, svarīgi būtu, ka šīs detaļas nenorok pašu diskusiju. Tiesa, vēl kopš jūnija samita palicis neatrisināts jautājums, kā īsti notiktu tieša banku rekapitalizācija no Eiropas Stabilitātes mehānisma, šajā samitā uz to būtu jārod atbilde.

Visticamāk, nekādas būtiskas domstarpības nav gaidāmas Izaugsmes un nodarbinātības pakta īstenošanas apspriešanā, EK jau ir apņēmusies turpināt palīdzēt dalībvalstīm pārprogrammēt strukturālo fondu apguvi, lai tā tiktu precīzāk fokusēta uz izaugsmi un nodarbinātību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?