Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ekperti: valstij jāzina, kam patiesībā pieder kvotas

Tas nav pareizi, ka sabiedrība nezina patiesos īpašniekus firmām, kas vēlas attīstīt vēja parkus un saņēmušas valsts garantēto elektroenerģijas iepirkumu jeb kvotu no atjaunojamajiem energoresursiem (AER) iegūtās elektrības realizēšanai. Tā uzskata Dienas uzrunātie eksperti, vērtējot to, ka starp vērienīgu kvotu ieguvējām elektroenerģijas ieguvei vēja parkos ir arī firmas, kuru patiesie īpašnieki slēpjas ārzonās.

Kā ziņots, no AER kā vēja u. c. iegūtā elektroenerģija un tās realizācija Latvenergo obligātajā iepirkumā Latvijā ir kvotēta. Kvota ir tiesības tās saņēmējam konkrētu zaļās elektrības apjomu pārdot Latvenergo par noteiktu cenu, kas krietni pārsniedz elektroenerģijas tirgus cenu un tādējādi ietekmē arī elektrības gala tarifu. Lielas kvotas elektrības ieguvei vēja parkos saņēmuši tādi uzņēmumi kā Gilovigi, W.e.s., Vides enerģija, kas pieder ārzonās reģistrētiem īpašniekiem.

«Ja jau eksistē sabiedrības atbalsts, tad ir jocīgi, ka sabiedrība nezina patiesos labuma guvējus,» Dienai vērtē enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš. Arī investīciju baņķieris Ģirts Rungainis uzskata, ka nav pareizi, ka kvotu ieguvēji nav zināmi, ņemot vērā, ka zaļās enerģijas projektu dzīvotspēja balstās uz šķērssubsīdijām caur elektroenerģijas tarifu. Iespēja kvotu saņēmējiem paslēpties ārzonās, pēc Ģ. Rungaiņa domām, ir stāsts no tās pašas sērijas par mediju īpašniekiem, jo arī viņiem būtu jābūt maksimāli caurspīdīgiem, ņemot vērā, ka mediji veido sabiedrisko domu.

«Piemēram, banku gadījumā to uzraugs Finanšu un kapitāla tirgus komisija prasa atklāt īpašniekus līdz pat fiziskām personām. Ja to var izdarīt vienā vietā, kāpēc to nevar izdarīt citā,» - tā Ģ. Rungainis. Finanšu ministrijā (FM) Dienai sacīja, ka šobrīd nekas neliedz par enerģētiku atbildīgajai Ekonomikas ministrijai kritērijos iekļaut tādus nosacījumus, ko tā atzīst par nozīmīgiem. Ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība) piekrīt, ka to var darīt, bet prātīgāk būtu šādu iespēju vētīt kompleksi, prasību par maksimāli caurspīdīgu īpašnieku struktūru iekļaut visos mehānismos, kur valsts piedalās ar savu naudu.

A. Kampara ieskatā, FM ir tā iestāde, kas varētu vētīt šāda regulējuma ieviešanas iespēju, jo tā «lauku pārredz labāk». Turklāt FM šobrīd strādājot pie ziņojuma, kas ieskicēs iespējamos spēles noteikumus kompānijām ar ārzonās reģistrētiem īpašniekiem piedalīties valsts un pašvaldību konkursos u. c., saka ministrs. FM atzīst, ka top šāds ziņojums, taču noprotams, ka dokumentā ārzonas vētītas vienīgi no nodokļu prizmas. «Mans viedoklis, ko esmu paudis arī dažādās sēdēs, ir tāds, ka šajos spēles noteikumos būtu jāparedz prasība atklāt patiesos īpašniekus visos mehānismos, kur ir valsts nauda. Citur Eiropas Savienībā tas tiek pieļauts. Jautājums, cik tas ir ekonomiski izdevīgi,» - tā ministrs.

Ministra vēlme, pēc ekonomista Tāļa Linkaiša domām, ir apsveicama, bet tā ir cīņa ar sekām. «Uzņēmumu īpašnieku atšifrēšana līdz fiziskajām personām pati par sevi neko nedos, jo tie, kas vēlēsies slēpt savu ietekmi, pratīs piemēroties Latvijas valsts prasībām, atradīsies arī attiecīgas «fiziskās personas». Cēlonis daudzos Latvijas valsts liela mēroga darījumos ir pārlieka valsts lēmumu pakārtošana šauru grupu interesēm jeb tā sauktā valsts nozagšana, uzskata T. Linkaits. Viņaprāt, viens no risinājumiem ir skaidra nozares politika ar lēmumu prognozējamību ilgākā termiņā, skaidru un vienādu spēles noteikumu radīšana, atklāta un saprotama lēmumu pieņemšanas procedūra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?