Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Ekscentriskā globalizācija

Izstādes Ekscentriskās takas promocijas materiālos akcentēts politiskais ietvars, kādā šī izstāde notiek: buklets sākas ar atbalstītāju logotipiem un turpinās ar sešu vēstnieku uzrunu, tālāk seko kuratores idejas īss izklāsts. Tikai pēc tam - trīspadsmit mākslinieki, kas pārstāv attiecīgi Austriju, Čehijas Republiku, Poliju, Slovākiju, Slovēniju un Ungāriju. Protams, šāda veida izstādes netop kā spontāna domubiedru kopā sanākšana, bet... gribētos gan!

Vienādošanās briesmas

Ieejot izstāžu zālē, skatītāju sagaida tieši tas, ko daudzi joprojām uztver kā laikmetīgās mākslas arogances izpausmi: daudz, daudz tukšas telpas, pavisam maz apmeklētāju un eksponāti, kuru izskats, tāpat kā izstādes nosaukums, drīzāk slēpj nekā atklāj, kas tiem kopīgs un kā tie šeit nokļuvuši. Mākslas darbiem pievienotās anotācijas ir skopas, droši vien, lai paskaidrojumi nenomāktu vizuāli tveramos iespaidus. Tomēr, acīm jūtot zināmu izsalkumu, skatītājs meklē rakstus un atrod: pie zāles ieejas pāris ielaminētu lapu, kurās izstādes kuratore austriete Dr. Sarolta Šrēdla pamato savu izvēli. Izrādās, ka uzmanības centrā ir globalizācija un jautājums - vai tā «nozīmē kultūras viendabību vai arī varbūt pastāv kultūras identitātes apziņa, īpatns vietējs raksturs un atsevišķu valstu sajūtas, kas novērš šīs vienādošanās briesmas?»

Jautājums nav atbildams, jo katras valsts pārstāvji pievēršas pārāk atšķirīgai problemātikai (Šrēdla: «Identitāte, tautība, (...) psihiskie stāvokļi») un atšķirīgiem medijiem, lai kaut vai salīdzinātu pieejas. Vienojošais nepārprotami ir interese par second hand attēliem, globālo vizuālo drazu, kas apņem māksliniekus, lai kur tie būtu, pretēji dabai, kas, iespējams, vēl cik necik būtu saistīta ar pieteikto mākslinieku ģeopolitisko pārstāvniecību. Labs piemērs ir ungāra Atillas Sūča glezna Ūdenskritums, kurā attēlots vecs, izdzisis televizors (ko var uztvert kā nevienam nevajadzīgu attēlu plūsmas metaforu) uz nožēlojamu fototapešu fona. Gleznojuma maniere ir pseidoimpresonistiska, bet bez impresionismam paša galvenā - dabas inspirēta krāsainuma, kuram šādā uzstādījumā vienkārši nav, kur rasties. Daniels Pitins no Čehijas uzgleznojis «aklo cilvēku ādas» - biznesa kostīmus orālā seksa laikā, iztrūkstot šādā nodarbē potenciāli visaizkustinošākajiem elementiem - humānām būtnēm tajos.

Kritika un līdzjūtība

Šāda globalizācijas kritika šķiet neticami precīza. Austriete Iza Rozenberga kvazipētnieciskā manierē aptaujājusi poļus par viņu attieksmi pret «Varšavas Nīki» - pieminekli, kas ideoloģiski pārstāv uzvaru Otrajā pasaules karā, bet fiziski ir tikai metāla sievietes tēls ar kailām krūtīm un zobenu. Savukārt poliete Malgožata Markeviča plakātiski, bet kareivīgi iestājas pret sieviešu ekspluatāciju, sūtot lētu apģērbu valkātājām aizkustinošus vēstījumus no to ražotājām, - tiesa, nevis kādas sociālas akcijas, bet fotogrāfiju sērijas (vēl vienas nevērtīgu attēlu plūsmas) veidolā. Politisku aktivitāti kā «drēbju jautājumu» interpretē arī austriete Judīte Himere (Meksikāniskais). Savukārt slovēņa Dušana Fišera un austrietes Džūlijas Heivordas telpiskie objekti - laikam globālā tehnokrātisma apcere neidentificējamos tehniskos veidojumos, paliek jebkādai interpretācijai slēgta zona. Tikmēr Klements Štrehers rosina humānu līdzpārdzīvojumu - viņš uzstājīgā apsēstībā pārzīmējis kaudzēm preses fotogrāfiju, kurās ir viss, kas vien totālas mediju varas apstākļos var radīt politiskas iesaistītības ilūziju pat vispasīvākajā patērētājā. Ja skatītājs, sācis apgaitu gar attēlu rindu, nojauš, ka drīz sastapsies ar Abu Graibas iemītniekiem, viņš nav kļūdījies!

Utopiska ideja

Ja pēc izstādes apmeklējuma pārdomu vēl nešķiet gana, ieteicams palasīt Manfrēda Strīgera grāmatu Globalizācija - prātīgāko sacerējumu latviski par šo tēmu. Tajā, piemēram, ieteikts nodalīt globalizāciju kā procesu no globalizācijas kā stāvokļa (pēdējam iesakot vārdu «globalitāte»). Gribētos pievienot vēl trešo «globalizāciju» - māksliniecisku utopiju, kuru veido neskaitāmas institūcijas un angažētas personas, to skaitā izstāžu rīkotāji, konstruējot «laikmetīgo mākslu» caur «nacionālo kultūru» un to «izcilāko pārstāvju» figūrām. Tomēr māksla tikai ar grūtībām iekļaujas šādā spēlē, tiecoties sargāt savu lokālo valodu, grupēties spontāni, uzrunāt personiski. Samākslotas konstrukcijas tam nepalīdz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?