Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Eksperiments joprojām turpinās

Bērniem, kuri, gaidot rindā uz pašvaldības dārziņu, apmeklē kādu no privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm vai izmanto aukles pakalpojumus, no septembra tiek nodrošināts valsts atbalsts līdz 100 latiem mēnesī. Lai gan jaunā sistēma guvusi atsaucību no bērnu vecākiem un auklēm, tomēr joprojām nav sakārtoti normatīvie akti sistēmas turpmākajai darbībai.

Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka valsts atbalstu, janvārī zaudēs spēku, bet pie jaunā risinājuma vēl tikai tiek strādāts. Līdz ar to patlaban atliek vien paļauties uz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) solījumiem esošo sistēmu saglabāt.

Neziņa par tālāko

Augustā, kad Diena viesojās auklītes Vitas izveidotajā dienas pieskatīšanas centrā Jautrā vīnodziņa, Vita gatavojās reģistrēties valsts atbalstam un uzņemt centrā līdz pat 10 bērniem. Vita bija iekārtojusi telpas, izgājusi aukļu kursus, kā arī paralēli saņēma Ķekavas pašvaldības atbalstu. Toreiz Vitas dienas pieskatīšanas centrā pa dienu uzturējās seši bērni. Par daļu no bērniem tika maksāts Ķekavas pašvaldības līdzfinansējums 118,70 latu apmērā un vecāki Vitai maksāja tikai starpību - 51,50 latu, bet citi pilnu summu - 170 latu. Toreiz sarunā Vita atklāja, ka jaunais valsts atbalsts būs liels ieguvums vecākiem un uz dienas centru varēs nākt arī tie bērni, kuru vecāki nevarēja atļauties šādu summu maksāt.

Lai gan Vita jau septembrī reģistrējās valsts atbalstam un tas arī tika piešķirts, tomēr viss nav izvērties, kā iecerēts. Šobrīd Vita ir pametusi iekārtotās telpas un bērnus pieskata pie sevis mājās. Vita Dienai pastāstīja, ka nav varējusi vairs atļauties īrēt telpas, jo nav palielinājies auklējamo bērnu skaits, kā cerēts. Lai gan viņa ir stāstījusi vecākiem par pieejamo atbalstu, tomēr atsaucības neesot bijis. Vita pieļauj, ka tas saistīts gan ar to, ka palielinājies bērnu pieskatīšanas centru skaits, gan ar to, ka ne auklēm, ne vecākiem nav skaidrības, kas notiks pēc janvāra, kad noteikumi par atbalstu zaudēs spēku. Arī šobrīd Vita nezina, ko darīt. Lai plānotu turpmāko dienas pieskatīšanas centra darbību, viņai ir jāzina, vai atbalsts tiks saglabāts. Gadījumā, ja tā vairs nebūs, iespējams, vēl vairāk samazināsies auklējamo bērnu skaits, un centra attīstības plānus būs jāatceļ.

Pagaidām tikai solījums

Patlaban spēkā ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātie noteikumi par valsts atbalstu auklēm, bet līdz ar janvāri tie zaudē spēku. Kā jau Diena iepriekš rakstīja, šis savā ziņā ir eksperiments, lai izvērtētu problēmas un varētu izstrādāt ilgtermiņa risinājumu. Vasarā IZM Dienai sacīja, ka novembrī noteikumi būs gatavi un nākamgad jaunā sistēma turpinās darboties, tomēr šobrīd radušies sarežģījumi. Lai gan ministrija joprojām sola, ka atbalsts tiks turpināts, noteikumi līdz galam nav izstrādāti un vēl nav skaidrs, kāda būs atbalsta saņemšanas kārtība. Darbu pie noteikumiem IZM plāno pabeigt līdz 17. decembrim. Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) Dienai gan norādīja, ka, iespējams, būs nepieciešams mainīt atbalsta piešķiršanas kārtību, lai nerodas tāda situācija, kad pirmsskolas izglītības pedagogi pametīs darbu, lai strādātu par auklīti, jo, auklējot četrus bērnus, var vairāk nopelnīt, nekā strādājot ar 12 bērniem bērnudārzā. Tomēr viņš bija pārliecināts, ka valsts atbalsts būs arī turpmāk, jo nauda budžetā tam ir paredzēta.

Nav izglītības, nav atbalsta

Lai gan šobrīd bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā reģistrētas 299 fiziskas un juridiskas personas un vēl 52 personas gaida apstiprinājumu no Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD), tomēr līdz ar janvāri šo personu skaits varētu samazināties. Šobrīd reģistrēties var arī tās aukles, kuras nav ieguvušas aukles sertifikātu ar nosacījumu, ka līdz 2014. gada 1. februārim tas tiks iegūts. Ja nosacījumi netiks izpildīti, aukle atbalstu vairs saņemt nevarēs. Tomēr daļa no auklēm to neplāno darīt, jo reģistrējušās tikai tāpēc, lai atbalstu saņemtu tikai pāris mēnešu, kamēr ir pārejas periods un izglītības dokuments nav vajadzīgs. Tā izdarījusi arī auklīte Līga Ulme, kura auklē savu mazbērnu. Viņa Dienai pastāstīja, ka jau reģistrēšanās brīdī zinājusi, ka aukļu kursos neies, jo tas prasa papildu līdzekļus, kuru neesot. Draugu pierunāta, Līga uzņēmusies pieskatīt vēl vienu bērnu, par kuru valsts maksā 100 latu mēnesī, bet nākamgad auklēs tikai mazbērnu, līdz pienāks viņa rinda bērnudārzā. Tieši šī iemesla dēļ auklīte Vita pieļauj, ka februārī situācija var mainīties. Iespējams, samazinoties pakalpojumu sniedzēju skaitam, Vitai klāt nāks jauni mazuļi.

Neskatoties uz to, ka šobrīd nav skaidrības, kas notiks janvārī un atliek paļauties tikai uz solījumiem, aukles joprojām izrāda interesi par reģistrēšanos sistēmā. Kā Dienai norādīja IKVD pārstāve Ilze Stengrevica, interese joprojām ir liela, lai gan, salīdzinot ar septembri un oktobri, šomēnes nedēļā tiek saņemti apmēram par 10 iesniegumiem mazāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?