Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Elektrības rēķinu nesamaksājām

Atēnās dzīvojošais Konrāds (31) tieši gadu ir bez darba. «Atceros dienu, kad mani atlaida, - tas bija 28. aprīlis,» viņš nosaka. Uzņēmums, kurā Konrāds bija strādājis piecus gadus, krīzes ietekmē izšķīrās atlaist 40 cilvēkus, viņu vidū arī Konrādu. Zaudējis darbu, puisis uzreiz izveidoja e-pasta adresi darba meklēšanai. Nesen viņš ievērojis - gada laikā iztērēti 1,5 gigabaiti, tikai sūtot e-pastus ar CV un motivācijas vēstulēm. Bijušas tikai divas darba intervijas. Tās nebija veiksmīgas.

Konrāds, glīti ģērbies, atstāj korekta un sirsnīga cilvēka iespaidu. Viņš ir poļu izcelsmes puisis, taču uzskata sevi par grieķi. Grieķijā viņš ar māti ieradās, kad viņam bija septiņi gadi. Te viņš mācījies, studējis, gājis armijā, strādājis. Tagad viņš pieļauj - viņa negrieķiskais vārds un uzvārds liek šķēršļus darba atrašanai.

Konrādam pēc darba zaudēšanas valsts gadu maksāja ikmēneša bezdarbnieka pabalstu - aptuveni 460 eiro (323 lati), tāds pabalsts pienākas visiem, kuri zaudējuši darbu un kuri vismaz gadu bijuši apdrošināti. Kompānija savukārt viņam izsniegusi 5000 eiro (3514 latu) lielu atlaišanas kompensāciju. Tagad bezdarbnieka pabalsta izmaksas laiks beidzies un Konrāds vairs neko nesaņem. Šogad 1. martā pabalsts bezdarbniekiem ir vēl mazāks - 360 eiro (253 lati).

Iepriekš, strādājot par loģistikas koordinatoru, Konrāds saņēmis labu algu - aptuveni 1500 eiro (1054 lati) pēc nodokļu nomaksas. Viņa sievai tolaik bija aptuveni 850 eiro (597 lati) alga, bija labs ģimenes budžets. Tāpēc paņēmuši kredītus dzīvoklim un mašīnai. Tie kopā veido ap 500 eiro (350 latu) mēnesī. Tagad arī viņa sievai alga samazināta līdz 780 eiro (548 lati) un no jūnija būšot tikai 640 eiro (450 latu). «Elektrības rēķins mums par pēdējiem diviem mēnešiem bija 300 eiro (210 latu). Es to nesamaksāju - vienkārši nebija tādas naudas,» saka Konrāds. Janvārī rēķins bijis 100 eiro (70 latu), bet tagad rēķinā ieskaitot nodokli par mājokli.

«Iedomājieties, mana vecuma vīrietis, spēcīgs vīrietis, kurš pieradis strādāt no 16 gadu vecuma, tagad sēž mājās cauru dienu, tīra un gludina un gaida mājās sievu atnesam naudu. Tas ir tik...» Konrādam trūkst vārdu. Ik dienu aptuveni trīs četras stundas viņš izskatot sludinājumus, piesakoties. «Esmu divreiz pārtaisījis CV, piesakos jau uz pašu vienkāršāko - strādnieka, pārdevēja, šofera, viesmīļa - darbu,» saka Konrāds. Abi ar sievu apsverot emigrēšanu uz ārzemēm. «Tā nav dzīve. Tikai cenšamies nomaksāt kredītus un rēķinus un to pat nevaram atļauties,» saka Konrāds. Abi jau aizmirsuši par kino apmeklējumiem (biļete - 7 eiro/4,9 lati), par iešanu uz kafejnīcām. Pārtika kļuvusi dārgāka. Konrāds atceras - pirms trim gadiem viņš par pārtiku tērējis 100 eiro (70 latu) mēnesī, tagad ar 200 eiro (140 latu) īsti nepietiekot. Ar mašīnu brauc sieva, jo uz darbu ar sabiedrisko transportu nevar aizbraukt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?