Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Elizabete II nopūtīs 90 svecītes

Visilgāk valdījušais Apvienotās Karalistes monarhs - karaliene Elizabete II - ceturtdien svin savu 90. dzimšanas dienu, bet nekas neliecina, ka joprojām vitālā valdniece, kura atrodas popularitātes virsotnē, tuvākajā laikā gatavotos nolikt savas pilnvaras un doties pelnītā atpūtā. Arī daudzi briti nespēj iedomāties savu valsti bez Elizabetes II tronī. Tas lielā mērā saistīts ar bažām, ka viņas troņmantnieki nespētu pacelties līdz valdnieka kvalitātes latiņai, kuru ir uzstādījusi karaliene.

Atguvusi tautas mīlestību

Elizabete nākusi pasaulē 1926. gada 21. aprīlī Londonā. Viņas tēvs 1936. gadā tika kronēts par Lielbritānijas karali Džordžu VI, jo viņa vecākais brālis Edvards VIII pēc nepilnu gadu ilgas valdīšanas atteicās no troņa, lai varētu apprecēties ar amerikāņu šķirteni Volisu Simpsoni.

Elizabete kļuva par karalieni nepilnu 26 gadu vecumā 1952. gada 6. februārī, kad naktī miegā no dzīves aizgāja viņas tēvs. Viņa kāpa tronī laikā, kad Lielbritānija piedzīvoja globālās ietekmes norietu un valsts lēnām atkopās no Otrā pasaules kara radītās traumas. Tolaik britu monarhija bija no tautas atsvešināta institūcija, kas pārvaldīja valsti, kurā joprojām normēja pārtiku un bija izveidojusies milzīga plaisa starp sociālajām šķirām.

Savas valdīšanas grūtākos laikus Elizabete II piedzīvoja deviņdesmitajos gados, kad karaliskā ģimene bija iesaistīta vairākos skandālos, kas britu sabiedrībā raisīja pamatotas šaubas par monarhijas nepieciešamību. Šajā laikā laulību šķīra trīs no četriem karalienes bērniem. Karaliskās ģimenes kaislības, jo īpaši prinča Čārlza un princeses Diānas šķiršanos, kāri atspoguļoja britu tabloīdi.

Elizabetes II popularitāte zemāko punktu sasniedza 1997. gadā pēc tautā mīlētās Diānas nāves. Sērojošie briti bija saniknoti, ka viņa vairākas dienas pēc princeses bojāejas klusēja un turpināja brīvdienas savā lauku īpašumā Skotijā.

Tikai pēdējos gados Elizabete II un visa karaliskā ģimene ir atguvusi britu tautas mīlestību. Tas lielā mērā saistīts ar to, ka karaliskā ģimene vairs nav ierauta skaļos skandālos. Jaunas vēsmas stīvajā karaļnamā ienesis karalienes mazdēls princis Viljams un viņa sieva Keita, kura tiek salīdzināta ar princesi Diānu, un divas viņu atvases.

Pašlaik 76% Lielbritānijas iedzīvotāju atbalsta monarhiju un 70% atzīst, ka vēlas, lai Elizabete II paliktu tronī tik ilgi, cik iespējams, liecina aptauja, kas veikta šomēnes prestižās augstskolas King's College London uzdevumā.

Darbs uztur labā formā

Pagājušā gada 9. septembrī Elizabete II kļuva par visilgāk valdījušo britu monarhu, apsteidzot savu vecvecvecomāti karalieni Viktoriju, kura bija valdījusi 63 gadus septiņus mēnešus un divas dienas (1837.-1901. gads). Savas valdīšanas laikā karaliene ir piedzīvojusi 12 Lielbritānijas premjerministrus.

Lai gan pēdējos gados karaliene daļu no saviem oficiālajiem pienākumiem ir nodevusi troņmantniekiem, viņas darba dienas joprojām ir strikti saplānotas no rīta līdz vakaram. Pagājušajā gadā Elizabete II piedalījusies 306 publiskos pasākumos Lielbritānijā un 35 - ārvalstīs, raksta The Daily Telegraph. Princis Harijs, princis Viljams un hercogiene Keita kopā piedalījušies tikai 198 pašmāju pasākumos un 94 pasākumos ārpus dzimtenes.

«Karalienei ir pārsteidzošas darbaspējas un enerģija, domāju, ka darbs ir tas, kas viņu uztur tik labā formā,» pasaules monarhijas aprakstošā žurnāla Majesty galvenā redaktore Ingrida Sjūarda sacīja ziņu aģentūrai Reuters. «Karaliene nevēlas doties atpūtā. Viņai šis darbs patīk, un viņa to darīs tik ilgi, kamēr būs spējīga to darīt.»

Citi pieļauj, ka Elizabete II nesteidzas atstāt troni, jo princis Čārlzs, kurš ir pirmais rindā uz to, joprojām ir nepopulārs sabiedrībā (pērn 55% britu bija pret viņa kļūšanu par nākamo karali). «Kad karalienes valdīšana noslēgsies, visticamāk, sāksies debates par karaliskās ģimenes lomu mūsdienu Lielbritānijā. Šo debašu iznākums ir neskaidrs,» vēsturniece Anna Vaitloka rakstīja izdevumā Daily Mail. «Nav pilnīgas garantijas, ka monarhija pastāvēs ilgtermiņā.»

90. dzimšanas dienu Elizabete II pavadīs Vindzoras pilī, pie kuras karalienei paredzēts tikties ar iedzīvotājiem, lai saņemtu apsveikumus. Vakarā valdniece iedegs pirmo no vairāk nekā tūkstoš bākām, kuras viņai par godu aizdegs Lielbritānijā un aizjūras teritorijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?