Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Eļļaina padarīšana

Kaut arī tīri gardu omleti var izcept ūdenī (un pēdējā laikā peldinātas «vārceptas» olas kļūst par diētisku brokastu modes pīkstienu, ir tikai jāpatrenējas, lai gastronomiskās darbības rezultātā no peldes vietas neizvilktu bezformīgu pļecku, bet gan akurātu dzeltenbaltu olas kunkulīti), tomēr ikviens taču zina - ja latvietis kaut ko cep pannā, tad dara to pamatīgi.

No padomju laikiem teju vienīgo - saulespuķu eļļu - tagad nomainījušas visdažādākās citas: rafinētas/nerafinētas eļļas no rapša, vīnogu kauliņiem, sinepju sēkliņām, zemesriekstu, diļļu, ārstnieciskā Argania spinosa augļa, vārdu sakot, eļļu var izspiest no visa.

Atceros, nemaz ne sen žurnāla Santa īpašniece kā milzu atklājumu lasītājiem stāstīja elementārākās lietas par olīveļļu, ko bija sasmēlusies, apceļojot Itāliju (jo īpašās gastronomiskās tūres, kurās tagad dodas katrs, kam nav slinkums, tikai nāca modē), bet īstie «knifi» par olīveļļu gardi un plašā vēsturiskā kontekstā aprakstīti Jeļenas Kostjukovičas grāmatā Kāpēc itāļiem patīk runāt par ēdienu. Tur cita starpā rodams ieteikums īpaši neaizrauties ar visa cepšanu olīveļļā - nav ko izniekot šo vērtīgo produktu, ja cepšanai noderīgākas citas eļļas. Olīvu eļļainā dvēsele visplašāk atraisās salātos un, protams, tāpat vien - uz maizes, draudzībā ar kādu liesu sieru vai sarkanu dārzeni.

Bet es gribētu padalīties kādā privātā jaunatklājumā - avokado eļļā. Šo diētisko fetišu novērtēs tie, kam svarīgi organismā ielādēt krietnu devu E vitamīna un «apgūt» monotaukskābes, kas manāmi pazemina holesterīna līmeni. Prastāk runājot, eļļa, kas pati dedzina taukus. Veikalos reti, bet var atrast Čīlē ražotu avokado eļļu, bet prieks nav lētākais.

Absolūti ņammīgs un skaists brīnums sanāks, ja plānplānās lapiņās (ne biezākās par milimetru) sašķērēsit vārītu bieti. Šos sārtos riņķus iemarinēsit baltvīna (50 ml), etiķa (40 ml, vislabāk rīsu etiķa), koriandra, pāris laurlapu un ūdens (75 ml) mērcītē. Tad bietes marinādē obligāti ieliksiet vismaz uz trim stundām ledusskapī.

Pa to laiku sakapāsit (mazsālītu) lasi, iecilāsit bišķiņu maskarpones siera, visu krietni sajauksit ar dillēm; sāls, pipari - pēc gaumes, bet daudz neriskējiet. Kad zīdpapīra biešu riņķi būs atsaldējušies līdz kūstošam mīkstumam, izklājiet tos uz šķīvja, uzlieciet zivs/siera masu un pārlejiet ar avokado eļļu. Sarullējiet. Varu derēt - šo vēso gardumu aizmirst būs grūti. Jo tieši avokado eļļa neizskaidrojamā veidā izvelk no zivs un bietēm garšu, ko var raksturot kā tīru svaigumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?