Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Emocionāli pietrūka spēka

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone pirmdien tomēr iesniedza atlūgumu, Dienai apstiprināja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Viņa gan lūgusi VID vadītāju vēl apdomāt savu lēmumu, «jo šis nav īstais brīdis, kad atkāpties», taču ministre arī saprotot, ka I. Pētersonei emocionāli pietrūkst spēka, jo pārāk liels spiediens ir gan no ārpuses, gan iekšpuses. D. Reizniece-Ozola plāno tikties ar VID vadošajām amatpersonām, lai pārrunātu iespēju sniegt VID vadītājai visu nepieciešamo atbalstu.

Pirmdien notika arī I. Pētersones tikšanās ar premjeru Māri Kučinski (ZZS), kurš pēc abu sarunas Dienai teica, ka ir gatavs tikties ar visu VID kolektīvu, lai motivētu cilvēkus darbam, kas nav viegli situācijā, kad sabiedrības spiediena iespaidā ir iedragāta ticība iestādei kopumā. Premjers VID darbinieku rotāciju uzskata par pārvaramām grūtībām. Kad vakarā kļuva zināms I. Pētersones lēmums, M. Kučinskis sacīja: «Skumīgi. Ir cilvēki, kas šajā brīdī triumfē. Un tas ir visskumīgākais.» Tāpat kā finanšu ministre, arī premjers solīja VID vadītājai atbalstu.

Par iespēju atstāt amatu I. Pētersone pirmo reizi paziņoja intervijā Latvijas Avīzē, bet pagājušajā ceturtdienā pēc tikšanās ar finanšu ministri I. Pētersone atlūgumu tomēr neiesniedza. Diena ar VID ģenerāldirektori sazinājās aptuveni stundu pirms publiski kļuva zināms viņas lēmums iesniegt atlūgumu. Tobrīd uz vaicāto, kā ministre pārliecināja I. Pētersoni palikt amatā, viņa sacīja, ka galīgo lēmumu joprojām nav pieņēmusi. «VID attīstās pareizajā virzienā, bet man nav viegli sapurināt kolektīvu, ja vairākus mēnešus notiek presings pret mums, cik slikti esam,» sacīja I. Pētersone, uzsverot, ka premjera un finanšu ministres atbalstu ir saņēmusi.

Taču vairāk nekā 30 VID darbinieku rotācija un citas pārmaiņas, ieskaitot štatu samazināšanu, izraisījušas pretdarbību. VID vadītāja saskārusies arī ar anonīmu personu īstenotu nomelnošanas kampaņu. Pagājušajā nedēļā pēc D. Reiznieces-Ozolas un I. Pētersones tikšanās viņa aģentūrai LETA norādīja, ka saista nomelnošanas kampaņu ar cilvēkiem, kuriem VID notiekošās pārmaiņas traucē turpināt iepriekš darīto. Pēc atlūguma iesniegšanas I. Pētersone Dienai vairāk neko nevēlējās komentēt.

I. Pētersoni VID ģenerāldirektora amatam 2013. gadā izraudzījās toreizējais finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), kurš pirmdien intervijā LNT pieļāva, ka spiedienu uz VID radot gan organizētā noziedzība, kurai traucē VID sāktās pārmaiņas, gan arī valdošais politiskais fons. A. Vilks savā laikā izjutis arī Vienotības pretestību I. Pētersones ieteikšanai amatam, bet redzējis viņu kā vienīgo cilvēku, kas var veikt pārmaiņas. Toreizējā premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) Dienai tagad uzsvēra, ka VID ģenerāldirektore ir daudz izdarījusi sistēmas sakārtošanā. «Viņa strādā labi, un es Inārai Pētersonei uzticos,» teica L. Straujuma. «Viņa sastapās ar to pašu, ko esmu piedzīvojusi pati - ļoti labi organizētu kampaņu pret sevi,» Dienai savukārt sacīja Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, kuras vadītā partija daudzus gadus bija atbildīga par Finanšu ministriju. S. Āboltiņa uzskata, ka jau iepriekšējās valdības laikā I. Pētersone ļoti daudz bija izdarījusi dienesta sakārtošanā un saņēmusi arī toreizējā finanšu ministra Jāņa Reira (Vienotība) atbalstu. «Kad šis darbs sāka nest augļus, pēkšņi kāds to sāk spridzināt un grib padarīt VID vāju,» uzskata S. Āboltiņa. Tagad arī viņa neredz citu cilvēku, kas var šo iestādi saturēt kopā, ar ko arī skaidro centienus pierunāt I. Pētersoni neatstāt amatu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?