Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ēnā trešdaļa no ekonomikas

Ēnu ekonomikas īpatsvars pieaudzis no 31,9% pērn līdz 32 šajā gadā no Latvijas iekšzemes kopprodukta (IK), ar šādiem aprēķiniem piektdien konferencē par pelēko ekonomiku nāca klajā Vācijas pētnieks Andreass Bīns un pasaulē atzīts ēnu ekonomikas eksperts Frīdrihs Šneiders no Austrijas.

Vienlaikus viņš atzina, ka ir kļūdījies šovasar plaši izskanējušajos aprēķinos par ēnu ekonomikas vērienu Latvijā 2007. gadā. Tad saskaņā ar precizētajiem datiem pelēkās ekonomikas vēriens bija par vairāk nekā desmit procentpunktiem zemāks, salīdzinot ar vasarā lēstajiem.

Eiropā sestā augstākā

Diena jau ziņoja par Pasaules Bankas (PB) šovasar publiskoto pētījumu, kas rādīja, ka ēnu ekonomika Latvijā ir pieaugusi no 39,6% 1999. gadā līdz 44,3% no IK 2007. gadā, kad ekonomikā bija strauja izaugsme. Līdz ar to Latvija pelēkās ekonomikas vēriena ziņā ierindojās 109. vietā pasaulē un pirmajā - Eiropas Savienībā. Pašmāju ekonomisti gan apšaubīja PB aplēsto lielo ēnu ekonomikas vērienu 2007. gadā, tomēr atzina, ka šie respektablās institūcijas aprēķini Latviju investoru acīs var parādīt diezgan nepievilcīgā gaismā. F. Šneiders, kura vadībā tapa minētais PB pētījums, konferencē piektdien paziņojis, ka aprēķinos par ēnu ekonomikas īpatsvaru esot ieviesusies kļūda. Finanšu ministrijā, kas organizēja minēto konferenci, Dienai sacīja, ka kļūda saistīta ar metodoloģiju. «Paši kļūdu atzina un ļoti atvainojās,» teica ministrijā. Saskaņā ar precizētajiem datiem ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijas IK 2007. gadā bijis 32,5% no IK. Turpmāk, pēc ekspertu aplēsēm, ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijas IK bijis zemāks, arī šogad. Vēl augstāka ēnu ekonomika aplēsta piecās Eiropas valstīs, tajā skaitā Lietuvā. Visaugstākais pelēkās ekonomikas īpatsvars no kopumā 31 Eiropas valsts aprēķināts Bulgārijā - 37,7%, bet viszemākais Šveicē - 8,3%, ziņo BNS.

Grūti izmērīt

Ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis noteica, ka ēnu ekonomiku daudzmaz precīzi nav iespējams izmērīt, metodoloģijas un pētāmie lielumi atšķiras, kas arī lielā mērā izskaidro dažādās aplēses. Piemēram, pēc Centrālās statistikas pārvaldes aprēķiniem, ēnu ekonomikas vēriens Latvijā pērn bijis 17% no IK - par diviem procentpunktiem augstāks nekā iepriekšējā gadā. Tad lielākie grēcinieki bija komercpakalpojumu sniedzēji, tiem sekoja tirdzniecības un būvniecības nozares, ziņo BNS. Rīgas Ekonomikas augstskolas pasniedzējs Arnis Sauka gan apšauba arī precizētās starptautisko ekspertu aplēses. Viņaprāt, pelēkās ekonomikas vērienam Latvijas tautsaimniecības krīzes gados vajadzētu visai ievērojami atšķirties ar šo rādītāju izaugsmes gados. Tad pēc definīcijas motivācija nemaksāt nodokļus ir zema un ēnu ekonomikas īpatsvars sarūk. Diena jau ziņoja par valdības augustā akceptēto plānu ēnu ekonomikas ierobežošanai, kas ietver 61 pasākumu. No tiem liela daļa tiks iedzīvināti nākamgad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?