Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Erevānā protestē arī pēc dumpinieku padošanās

Bruņotie dumpinieki, kuri pagājušajā mēnesī ieņēma policijas iecirkni Armēnijas galvaspilsētā Erevānā, svētdienas vakarā nolika ieročus un padevās varasiestādēm, savu lēmumu pamatojot ar nevēlēšanos pieļaut plašu asinsizliešanu. Viņi arī paziņoja, ka ir panākuši savu mērķi - izvest ielās pilsoņus, kuri ir neapmierināti ar pašreizējo valdību. Neraugoties uz grupējuma «kapitulāciju», Erevānā turpinās demonstrācijas, kuru dalībnieki pieprasa Armēnijas prezidenta Serža Sarksjana atkāpšanos.

Cīnīsies no cietuma

Armēnijas Nacionālais drošības dienests svētdien vakarā paziņoja, ka likumsargiem izdevies «pilnībā atbrīvot» policijas iecirkni, ko 17. jūlijā sagrāba aptuveni 30 bruņotu vīriešu. «Arestēti divdesmit teroristi,» informēja dienests. Pārējie grupējuma dalībnieki divu nedēļu laikā bija vai nu brīvprātīgi padevušies, vai spiesti to darīt, lai aprūpētu ievainojumus, kas tika gūti apšaudēs ar policiju.

Jau vairākas stundas pirms padošanās grupējuma līderis Varužans Avetisjans ar kāda ziņu portāla starpniecību bija izplatījis vēstuli, kurā paziņoja, ka viņš un viņa biedri neredz jēgu tālākai pretestībai un ir gatavi kļūt par «karagūstekņiem». «Mēs savu cīņu turpināsim no cietuma. Mēs ticam, ka esam sasnieguši savu mērķi - uzšķīluši dzirksteli un panākuši tautas sacelšanos, tāpēc neredzam jēgu asinsizliešanai,» rakstīja V. Avetisjans.

Grupējums pēc iebrukuma, kura laikā tika nogalināts viens, bet ievainoti vairāki policisti, pieprasīja atbrīvot no cietuma radikālo opozicionāru Žirairu Sefiljanu un prezidenta S. Sarksjana demisiju. Libānā dzimušais Kalnu Karabahas kara veterāns Ž. Sefiljans tika arestēts jūnijā, varasiestādes viņu apsūdzēja valsts apvērsuma plānošanā. Viņš iepriekš bija asi kritizējis Armēnijas valdības rīcību pēc tam, kad aprīlī bruņoto sadursmju laikā kaimiņvalsts Azerbaidžāna sagrāba nelielu teritoriju de facto Erevānas kontrolētajā Kalnu Karabahas reģionā.

Brīvības cīnītāji un varoņi

Nākamajās dienās pēc bruņotā grupējuma iebrukuma policijas iecirknī Erevānas ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, paužot atbalstu dumpinieku prasībām un pieprasot varasiestādēm miermīlīgā ceļā atrisināt situāciju.

Neraugoties uz to, ka varasiestādes un valdības kontrolētie mediji dumpiniekus dēvē par teroristiem, protestētāji, no kuriem vairums ir jaunieši, viņus uzskata par «brīvības cīnītājiem» un «varoņiem», apgalvo telekanāla Al Jazeera reportieris Erevānā Robins Forestjērs-Volkers.

Protestētāji arī pauduši neapmierinātību ar valdības darbu un prezidenta S. Sarksjana centieniem konsolidēt varu. «Prezidents Seržs Sarksjans ir ļoti nepopulārs, jo daudzi viņu saista ar valsts ekonomiskajām problēmām, plaši izplatīto korupciju un gada sākumā pieredzēto īslaicīgo militāro konfliktu ar Azerbaidžānu, kā rezultātā Armēnija zaudēja teritoriju apstrīdētajā Kalnu Karabahas reģionā,» raksta žurnālists.

Nereti pārsvarā miermīlīgās demonstrācijas pārauga sadursmēs starp protestētājiem un policiju. Pagājušajā piektdienā vairāki simti dumpinieku atbalstītāju mēģināja nokļūt pie ieņemtā policijas iecirkņa, bet viņus apturēja policisti, kas lika lietā stekus un gaismas un skaņas granātas. Sadursmju laikā ievainojumus guva 75 cilvēki, bet vairāk nekā simts tika aizturēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?